X
 
 

Велико Търново е водещ бенефициент в проект за създаване на шест туристически продукта

585
photo of Велико Търново е водещ бенефициент в проект за създаване на шест туристически продукта
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
С начална конференция във Велико Търново бе даден старта на дейностите по проект “Изкуство и култура - общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”, който се изпълнява по приоритетна ос 2 „Един зелен регион“ на Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррет V-A Румъния - България“ с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие и Държавните бюджети на Република България и Република Румъния.

Общата стойност на проекта е 1 487 271,41 евро. Средствата са разпределени между бенефициентите по проекта, както следва:

Водещ бенефициент: Община Велико Търново – с бюджет от 749 956,57 евро;

Бенефициент 2: Община Калафат, с бюджет от 574 944,65 евро;

Бенефициент 3: Фондация „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен – 162 370,19 евро.

Съгласно подписания Договор за субсидия, проектът започва от 14.09.2018 г. и ще продължи до 13.09.2021 г. , като управлението се осъществява от бенефициентите, а дейностите по проекта ще бъдат възлагани на външни изпълнители съгласно действащите национални законодателства в двете страни.

Ръководителят на проекта Юлия Ликоманова – Мутафчиева представи проекта, неговите цели и дейности с акцент на основните ангажименти на община Велико Търново, целевите групи и очакваните резултати. Тя подчерта, че ангажиментите на бенефициентите са разпределени съгласно подписаното партньорско споразумение на 6-ти август 2017 г.

Общата цел на проекта е чрез модернизация и ревитализиране на културно-историческите обекти да се подобри устойчивото икономическо използване на общото културно наследство в региона на централна България чрез разработване и популяризиране на нов общ тематичен маршрут "Изкуство и култура ".

Основните дейности по проекта са както следва:

1. Разработване на съвместен тематичен маршрут "Изкуство и култура", иновативни съвместни туристически услуги и Маркетингова стратегия на интегрирания туристически продукт "Изкуство и култура";

2. Организиране на рекламна кампания;

3. Разработване на интерактивен семинар "Работа и игра: Арт терапия", интерактивен семинар "Археолог за ден";

4. Организиране и провеждане на културно събитие "Градско изкуство" в Калафат и на културно събитие "Градско изкуство" във Велико Търново.

Инфраструктурните инвестиционни дейности ще бъдат реализирани в два значими културни обекта – Регионалната художествена галерия "Борис Денев" в гр. Велико Търново и Двореца - музей „Маринку“ в гр. Калафат. Те ще бъдат модернизирани и превърнати в модерни центрове за изкуство, които да привличат значителен брой туристи чрез организиране и популяризиране на съвместни изложби и провеждане на събития и прояви на открито в прилежащите пространства. Основните дейности за община Велико Търново включват въвеждане на мерки за енергийна ефективност в  Регионалната художествена галерия "Борис Денев", както и създаване на интегриран туристически продукт, включващ тематични туристически маршрути от двете страни на р. Дунав. Прилагането на мерките за енергийна ефективност в галерия Денев няма да се отрази естетически на фасадата на сградата и ще се запази функционалното разпраделение и интериор. Ще бъдт извършени ремонтни дейности за облагородяване и модернизиране на интериора и експозиционните площи, в т.ч. монтиране на енергоспестяващо осветление и внедряване на отоплителна и вентилационна инсталация.

Очакваните резултати са както следва:

Шест създадени интегрирани туристически продукта;

Две общи стратегии, политики или планове за управление (включително повишаване на информираността) на културното и природното наследство чрез възстановяването и насърчаването му за устойчива икономическа употреба.

Даниела Мучика - заместник координатор проект от община Калафат представи накратко град Калафат с шестотин годишна история, съчетаващ традициите с модерното градско развитие. Тя презентира снимки на архитектурни сгради от различни стилове, исторически монументи, църкви и природната градска среда.

Г-жа Мучика презентира и дейностите на община Калафат, а именно: подготовка на проекта; управление на проекта с целия екип; създаване на интегриран туристически продукт за култура и изкуство; развитие на интерактивни работилници – детски игри чрез терапия в изкуството и „Археолог за един ден“, и едно културно събитие, ориентирано към изкуството.

„Една от най-важните дейности за община Калафат е създаването на нов план за експониране в музея „Маринку“. По този начин ще внедрим интерактивно оборудване, холограмни схеми с широк спектър, дигитални системи за оповестяване, виртуален асистент на CD. Ще създадем една зала за интерактивни дейности и една зала за игри. Ще направим различни пана за учениците, които ще бъдат интерактивни и ще се развият софтуерни системи за реализиране и ползване от ученици. Целта на всичко това е да се модернизира музея и да го направим атрактивен за посетителите. Ще имаме и връзки с обществеността, като целевите групи ще бъдат образователния сектор, публичните администрации в трансгроничната зона, неправителствени организации и журналисти.“ – каза още Даниела Мучика.

Габриела Антонова – представител на фондация  „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен,  и  организатор на началната пресконференция, обоснова мотивите на фондацията за участие в проекта. Тя подчерта, че културните институти следва да бъдт неизменна част от туристическия продукт на един регион. Информира, че като НПО от Плевен са партньори с община Калафат от 2015 г. Отговорностите на фондацията по проекта са свързани с разработването на съвместен тематичен маршрут "Изкуство и култура", иновативни съвместни туристически услуги и Маркетингова стратегия на интегрирания туристически продукт.

„Шестте обекта в туристическия маршрут са паметници на културата, емблематични за населените места, в които се намират и представителни по отношение на архитектурата – каза тя.  

Културните обекти, включени в проекта са:

Регионална Художествена галерия "Борис Денев" в гр. Велико Търново;

Двореца - музей „Маринку“ в гр. Калафат, Румъния;

Драматичен театър „Вида“ в гр. Видин;

Художествена галерия "Никола Петков" в гр. Видин;

Художествена галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" в гр. Плевен;

Музей на изкуствата в гр. Крайова, Румъния.

В отговор на поставените въпроси от Acualno.com г-жа Антонова заяви, че по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България дейности извън управлението на проекта нямат право да бъдат изпълнявани от организациите–партньори и са обект на външно възлагане. „В нашия конкретен случай всяка една от дейностите е такава, тъй като нямаме право самостоятелно да ги изпълняваме. За нас като партньор основната задача е да имаме добро задание, добър контрол, така че да получим търсения резултат.“ – каза тя.

По отношение на продуктите, които се създават, Габриела Антонова обясни, че за всеки град и всеки обект се създава туристически продукт.

„Тематичният маршрут „Изкуство и култура“ представлява съвкупност от шестте населени места и шестте паметници на културата с колекции по живопис, култура и графика. Самият туристически продукт се създава във всяко едно от тези места, т.е., веднъж дошъл посетител в този обект, той ще има специален начин на презентиране на неговата обиколка. Това е продукта на територията на съответния град. Туристическите продукти са шест, като те са свързани с шестте обекта.“  

На представянето присъстваха и заместник кмета по хуманитарни дейности в община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Мариела Цонева – директор на дирекция „Проекти и програми“,  представители на културните среди и екипите на партньорите.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално