Велико Търново е водещ бенефициент в проект за създаване на шест туристически продукта

6714
Велико Търново е водещ бенефициент в проект за създаване на шест туристически продукта
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

С начална конференция във Велико Търново бе даден старта на дейностите по проект “Изкуство и култура - общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”, който се изпълнява по приоритетна ос 2 „Един зелен регион“ на Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррет V-A Румъния - България“ с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие и Държавните бюджети на Република България и Република Румъния.

Общата стойност на проекта е 1 487 271,41 евро. Средствата са разпределени между бенефициентите по проекта, както следва:

Водещ бенефициент: Община Велико Търново – с бюджет от 749 956,57 евро;

Бенефициент 2: Община Калафат, с бюджет от 574 944,65 евро;

Бенефициент 3: Фондация „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен – 162 370,19 евро.

Съгласно подписания Договор за субсидия, проектът започва от 14.09.2018 г. и ще продължи до 13.09.2021 г. , като управлението се осъществява от бенефициентите, а дейностите по проекта ще бъдат възлагани на външни изпълнители съгласно действащите национални законодателства в двете страни.

Ръководителят на проекта Юлия Ликоманова – Мутафчиева представи проекта, неговите цели и дейности с акцент на основните ангажименти на община Велико Търново, целевите групи и очакваните резултати. Тя подчерта, че ангажиментите на бенефициентите са разпределени съгласно подписаното партньорско споразумение на 6-ти август 2017 г.

Общата цел на проекта е чрез модернизация и ревитализиране на културно-историческите обекти да се подобри устойчивото икономическо използване на общото културно наследство в региона на централна България чрез разработване и популяризиране на нов общ тематичен маршрут "Изкуство и култура ".

Основните дейности по проекта са както следва:

1. Разработване на съвместен тематичен маршрут "Изкуство и култура", иновативни съвместни туристически услуги и Маркетингова стратегия на интегрирания туристически продукт "Изкуство и култура";

2. Организиране на рекламна кампания;

3. Разработване на интерактивен семинар "Работа и игра: Арт терапия", интерактивен семинар "Археолог за ден";

4. Организиране и провеждане на културно събитие "Градско изкуство" в Калафат и на културно събитие "Градско изкуство" във Велико Търново.

Инфраструктурните инвестиционни дейности ще бъдат реализирани в два значими културни обекта – Регионалната художествена галерия "Борис Денев" в гр. Велико Търново и Двореца - музей „Маринку“ в гр. Калафат. Те ще бъдат модернизирани и превърнати в модерни центрове за изкуство, които да привличат значителен брой туристи чрез организиране и популяризиране на съвместни изложби и провеждане на събития и прояви на открито в прилежащите пространства. Основните дейности за община Велико Търново включват въвеждане на мерки за енергийна ефективност в  Регионалната художествена галерия "Борис Денев", както и създаване на интегриран туристически продукт, включващ тематични туристически маршрути от двете страни на р. Дунав. Прилагането на мерките за енергийна ефективност в галерия Денев няма да се отрази естетически на фасадата на сградата и ще се запази функционалното разпраделение и интериор. Ще бъдт извършени ремонтни дейности за облагородяване и модернизиране на интериора и експозиционните площи, в т.ч. монтиране на енергоспестяващо осветление и внедряване на отоплителна и вентилационна инсталация.

Очакваните резултати са както следва:

Шест създадени интегрирани туристически продукта;

Две общи стратегии, политики или планове за управление (включително повишаване на информираността) на културното и природното наследство чрез възстановяването и насърчаването му за устойчива икономическа употреба.

Даниела Мучика - заместник координатор проект от община Калафат представи накратко град Калафат с шестотин годишна история, съчетаващ традициите с модерното градско развитие. Тя презентира снимки на архитектурни сгради от различни стилове, исторически монументи, църкви и природната градска среда.

Г-жа Мучика презентира и дейностите на община Калафат, а именно: подготовка на проекта; управление на проекта с целия екип; създаване на интегриран туристически продукт за култура и изкуство; развитие на интерактивни работилници – детски игри чрез терапия в изкуството и „Археолог за един ден“, и едно културно събитие, ориентирано към изкуството.

„Една от най-важните дейности за община Калафат е създаването на нов план за експониране в музея „Маринку“. По този начин ще внедрим интерактивно оборудване, холограмни схеми с широк спектър, дигитални системи за оповестяване, виртуален асистент на CD. Ще създадем една зала за интерактивни дейности и една зала за игри. Ще направим различни пана за учениците, които ще бъдат интерактивни и ще се развият софтуерни системи за реализиране и ползване от ученици. Целта на всичко това е да се модернизира музея и да го направим атрактивен за посетителите. Ще имаме и връзки с обществеността, като целевите групи ще бъдат образователния сектор, публичните администрации в трансгроничната зона, неправителствени организации и журналисти.“ – каза още Даниела Мучика.

Габриела Антонова – представител на фондация  „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен,  и  организатор на началната пресконференция, обоснова мотивите на фондацията за участие в проекта. Тя подчерта, че културните институти следва да бъдт неизменна част от туристическия продукт на един регион. Информира, че като НПО от Плевен са партньори с община Калафат от 2015 г. Отговорностите на фондацията по проекта са свързани с разработването на съвместен тематичен маршрут "Изкуство и култура", иновативни съвместни туристически услуги и Маркетингова стратегия на интегрирания туристически продукт.

„Шестте обекта в туристическия маршрут са паметници на културата, емблематични за населените места, в които се намират и представителни по отношение на архитектурата – каза тя.  

Културните обекти, включени в проекта са:

Регионална Художествена галерия "Борис Денев" в гр. Велико Търново;

Двореца - музей „Маринку“ в гр. Калафат, Румъния;

Драматичен театър „Вида“ в гр. Видин;

Художествена галерия "Никола Петков" в гр. Видин;

Художествена галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" в гр. Плевен;

Музей на изкуствата в гр. Крайова, Румъния.

В отговор на поставените въпроси от Acualno.com г-жа Антонова заяви, че по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България дейности извън управлението на проекта нямат право да бъдат изпълнявани от организациите–партньори и са обект на външно възлагане. „В нашия конкретен случай всяка една от дейностите е такава, тъй като нямаме право самостоятелно да ги изпълняваме. За нас като партньор основната задача е да имаме добро задание, добър контрол, така че да получим търсения резултат.“ – каза тя.

По отношение на продуктите, които се създават, Габриела Антонова обясни, че за всеки град и всеки обект се създава туристически продукт.

„Тематичният маршрут „Изкуство и култура“ представлява съвкупност от шестте населени места и шестте паметници на културата с колекции по живопис, култура и графика. Самият туристически продукт се създава във всяко едно от тези места, т.е., веднъж дошъл посетител в този обект, той ще има специален начин на презентиране на неговата обиколка. Това е продукта на територията на съответния град. Туристическите продукти са шест, като те са свързани с шестте обекта.“  

На представянето присъстваха и заместник кмета по хуманитарни дейности в община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Мариела Цонева – директор на дирекция „Проекти и програми“,  представители на културните среди и екипите на партньорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com