X
 
 

Велико Търново ще чества 134 годишнината от Съединението (ПРОГРАМА)

2523 0
photo of Велико Търново ще чества 134 годишнината от Съединението (ПРОГРАМА)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
На 6 септември 2019 год. Велико Търново ще отбележи 134 годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Организатори на честванията са община Велико Търново, Националния военен университет „Васил Левски” и Великотърновската Света митрополия.

Програма:

10:30 ч.  Военен ритуал за издигане на националното знаме на Република  България

Празнично слово на д-р инж. Даниел Панов, кмет на община Велико Търново

Литературна композиция, посветена на празника на Съединението в изпълнение на възпитаници на ПМГ „Васил Друмев”.

Място: Пред сградата на община Велико Търново

10:50 ч.   Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.

Място: Паметник „Майка България”

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха.

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

Из „Новото гробище над Сливница“ от Иван Вазов

11:15 ч. Откриване на паметник на генерал Сава Муткуров. Изпълнение на химна на Република България

Заупокойна молитва, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий и освещаване на паметника

Официално слово на проф. Георги Камарашев - заместник-кмет на община Велико Търново и председател на Инициативния комитет

Поднасяне на венци и цветя

Място: Парк „Марно поле”, паметник на „Генерал Сава Муткуров”

21:30 ч. Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”

Място: Площад „Цар Асен I”

...

Съединението през 1885 г. обединява българите от Източна Румелия и Княжество България. То е резултат от национално-освободителните борби на българите в Северна Тракия, които не се примиряват с несправедливите решения на Берлинския конгрес, разпокъсал на пет части българските земи след Освобождението. Съединението е осъществено от дейците на Българския таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов с подкрепата на народа. На 5 срещу 6 септември 1885 г. в Пловдив влизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев, които арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и членовете на областното управление. С прокламация е обявено Временно правителство с председател д-р Георги Странски, което провъзгласява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Във временното правителство и подготовката на Съединението участва и майор Сава Муткуров, родом от Търново. Той и Димитър Ризов на нарочна среща в Шумен уведомяват княз Александър I Батенберг за подготвяното дело и получават съгласието му. На 8 септември княз Батенберг с манифест, издаден в старата българска столица Търново, утвърждава съединението на двете български области в една държава и приема да бъде княз на Северна и Южна България. Подкрепата на княза за святото дело е решаваща и без нея то не би имало успех, въпреки силната народна воля. Съединението е защитено от българските войници и пълководци в Сръбско-българската война от 2 ноември до 7 декември 1885 г. Победата им е оповестена в европейския печат с думите ”капитаните победиха генералите“. Успехът във войната е основна предпоставка за международното признание на Съединението на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) и подписването на Българо-турската спогодба през 1886 г.

...

Денят на Съединението е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители