Занаятчийски производители от Румъния и България проведоха съвместен базар във Велико Търново (СНИМКИ)

5529
Занаятчийски производители от Румъния и България проведоха съвместен базар във Велико Търново (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Производители и творци от Румъния и България представиха свои стоки, старинни техники и производства, свързани с традиционните занаяти, на двудневен съвместен базар във Велико Търново. Занаятчийският базар се състоя през уикенда в парк „Марно поле“, където бяха подредени 38 атрактивни павилиона.

Базарът бе открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който отбеляза, че проекта допринася за сближаването между двата народа, от ръководителя на проекта Павел Христов и представители на партньорските организации асоциация „Диманш“, Румъния, Двустранната Българо-Румънска търговска камара, България и Националния театър "Марин Сореску" – Крайова, Румъния.

Павел Христов изтъкна, че базарът е част от дейностите за доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничестгво. „Друга дейност е създаването на платформата за електронна търговия FairDeal, която цели скъсяването на дистанцията между доставчик и клиент, и насърчаването на малкия и среден бизнес.“ – каза той.

Специално за Actualno.com г-н Христов уточни, че в момента тече обществена поръчка за изработването на он-лайн платформата FairDeal, която ще бъде готова след четири месеца и ще дава възможности на бизнеса за безплатна регистрация. Членове на проектния екип от община Велико Търново са още Тихомир Манов - IT специалист, Даниела Данчева – счетоводител, Христо Павлов – PR и Илияна Пушкарова -  старши експерт от дирекция "Проекти и програми".

Павилионът на „Трески“ с Николай Петков, предлагащ изделия от дървесина, изработени с ръчен труд и търпение

Майсторите и производителите изложиха пред жителите и гостите на Велико Търново различни продукти – растителни и кулинарни продукти, дърворезба, старинни килими, рогозки, макети на исторически обекти, създадени от вълна, мед, био-козметика и др.

Павилионът на Бистра Николова с изделия от плъсти и шушпола, ръчна изработка

Старата столица и регионът бяха представени от занаятчии от Велико Търново и от Миндя, Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и др. Имаше участници от областите от трансграничния регион и гости от Румъния.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разгледа базара в събота и поздрави занаятчийските производители с благодарност за съхраняването на културното наследство на трансграничните общности, което е част от наследството на Европа. Той подчерта, че новата мрежа за он-лайн търговия FairDeal ще даде възможности за общ маркетинг и популяризиране на занаятчийските стоки и производства.

Съпътстващо събитие бе дискусионния семинар с презентация за първата по рода си платформа за електронна търговия чрез виртуални магазини за занаятчийски продукти FairDeal. Семинарът се проведе в неделя, в конферентната зала на хотел „Рая Гардън“ на комплекс „Света гора“.

Инициативите са част от проекта “FairDeal - мрежа - платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“, съфинансиран от Програмата Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“, специфична цел 4.1: Насърчаване интегрирането на трансграничния регион по отношение на заетостта и мобилността на работната сила.

Проектът е с продължителност 18 месеца и се изпълнява от 08.06.2017 г. Общата стойност на инвестициите е  656 426.06 евро, от които 360 657.97 евро за водещия партньор община Велико Търново. Повече за проекта можете да научите на уеб-адрес: https://fairdeal.bg/

Ето още снимки от базара:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com