"Четири лапи" ще кастрира бездомни животни във Видин до края на месеца

3380
"Четири лапи" ще кастрира бездомни животни във Видин до края на месеца
Снимка: Gettyimages.com

Двуседмичен проект за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени кучета и котки стартират от „Четири лапи“ във Видин днес. Екип от един ветеринарен лекар, двама асистенти и двама хващачи на животни вече е в града по покана на общината. Операциите и останалите манипулации ще бъдат извършвани в открития наскоро общински пирют за безстопанствени животни.

За четвърти път екип на „Четири лапи“ ще работи във Видин, като при предишните проекти през 2009, 2010, 1014 и 2015 са кастрирани общо 977 животни, от които 810 кучета и 167 котки. Преброяване на бездомните животни, извършено от екип на организацията през 2014 г. показа, че в града има 495 безстопанствени кучета и 532 котки, или по едно бездомно куче на всеки 118 жители на Видин.

Откриха живо куче под развалините 9 дни след земетресението в Италия

В италианския град Аматриче спасителите намериха под развалините след мощния земен трус живо куче порода голдън ретривър. Това съобщ...

Според директора на „Четири лапи“ д-р Марина Иванова, Видин е един от областните градове с най-много улични животни: „За всеки е ясно, че основният източник на нови животни на улицата са изоставените домашни. За да има резултат от работата ни, общинската администрация трябва да насочи усилията си в това както да контролира стриктно дали собствениците са идентифицирали и своите домашни кучета, за се ограничи изоставянето, така и да подпомага кастрацията на колкото се може повече кучета и котки – не само безстопанствени, но и такива, чиито собственици не могат да си позволят да заплатят за операцията в частна клиника.“

За разлика от предишните три кампании, този път разходите за настаняването на екипа на „Четири лапи“ във Видин се поемат не от общината, а от частен дарител, който подпомага и издръжката на местния приют. От „Четири лапи“ очакват до края на кампанията да успеят да кастрират около 150 животни, като екипа има готовност да обработва не само заловени на улицата животни, но също така и дворни кучета и котки, както и такива на социално слаби собственици. Желаещите да се възползват от услугите на „Четири лапи“ могат да направят това след записване на час за операция на телефон 0888 002 385.

Специалистите от „Четири лапи“ напомнят, че в началото на следващата година изтича гратисният период, в който всеки собственик на куче трябва да идентифицира своя домашен любимец с микрочип. Ветеринарният лекар, поставил микрочипа, трябва да въведе данните за кучето и неговия собственик в системата на Българска агенция по безопасност на храните. Идентификацията и регистрацията на домашните кучета е начинът да бъдат открити собствениците на изгубени или изоставени четириноги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com