И "Зелените" се възмутиха от отказа да се търсят евросредства за жп линията Видин-Медковец

2911
И "Зелените" се възмутиха от отказа да се търсят евросредства за жп линията Видин-Медковец
Снимка: БГНЕС

"Зелените" изразяват своето възмущение от отказа на България да кандидатства за европейско финансиране на жп линията Видин – Медковец. Правителството за пореден път доказа, че не се интересува от общоевропейските политики за транспорт и околна среда и не може да съвместява националните и общностните интереси, се казва в позиция на "Зелените".

На 10 февруари 2016 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски потвърди пред Комисията по ТИТС на Народното събрание, че България няма да кандидатства за финансирането на проекта към Механизма „Свързана Европа“ (МСЕ).

Днес беше крайният срок за подаване на формата за кандидатстване за жп проекта Видим - Медковец.

Саботираме ли Orient/East Med

Според "Зелените" с това България е дала втори знак, че е в тежък конфликт с поне две европейски политики – за транспорт и за околна среда и де факто саботира изграждането на коридор „Orient/East Med“ в частта му Видин – София – Солун – Атина.

"Зелените" следим с тревога почти тригодишната работа на правителството за разрушаването на Кресненското дефиле, през което минава коридорът „Orient/East Med“... Отказът за рехабилитация на жп линията Видин – Медковец е не само саботаж на коридора „Orient/East Med“, но е и драстичен случай на икономическо късогледство. Една скоростна жп линия от Солун до Видин би дала тласък на контейнерния транспорт по това направление и би намалила драстично пътнотранспортните проблеми и катастрофи. В същото време би спестила милиони на бизнеса от скъпи транспортни разходи и загуба на време. Най-накрая се блокират шансовете за развитие на най-бедния и изостанал регион на Европа – Северозападна България, които този проект би донесъл. Не е за подценяване и проблемът, че отново се пренебрегват нуждите на Северна България и се задълбочат регионалните и национални дисбаланси в развитието", се казва в позицията на политическата формация.

"Зелените" заявяват, че ще използват всички възможности да информират институциите на ЕС за "поредните управленски безумия на правителството".

Татяна Дончева поиска отмяна на отказа да се прави важна жп линия

В своя официална позиция Движение 21 на Татяна Дончева категорично се възпротиви на решението на Национална компания "Железопътна инфра...

Загуба на пари

Припомняме, че в края на януари "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" заяви, че България ще загуби 405 млн. евро. заради отказа да се кандидатства по „Механизма за свързване на Европа с проекта за модернизация на линията Видин – София с първия участък Видин – Медковец.

Като отказ от национален и регионален интерес определи вчера пред БНР депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков отпадането на проекта за Видин-Медковец. Той обясни, че от общо 405-те млн. евро европейски средства 85% ще бъдат безвъзмездни.

"Вместо да получим такъв голям грант безвъзмездно, ние го заменяме с няколко по-дребни проекта. Това е отказ от национален интерес и от европейски приоритет, тъй като този коридор е един от 9-те приоритетни еврокоридора, за които Европа много настоява да се развият", каза Лилков.

Обяснението на държавата

ЕК финансира ремонти на български жп отсечки

Споразумения за безвъзмездно финансиране подписа Европейската комисия (ЕК) на 3 български проекта по механизма “Свързана Европа&...

Същевременно Мария Чакърова, директор на "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в Националната компания "Железопътна инфраструктура", обясни пред националното радио, че проектът е отпаднал, защото са се променили някои от основните правила за изготвяне на проектите, като определящ сред тях е анализът на трафиковите прогнози.

"Когато тези прогнози бяха актуализирани, за да бъде изготвен документа, показващ жизнеспособността на инвестиционните проекти, се оказа, че количеството на пътнико- и товаропотока не е достатъчно, за да покрие критерия "икономическа жизнеспособност", каза Чакърова, запитана за мотивите, които са определили отпадането на проекта.

Икономически неефективен проект няма никакъв шанс да бъде одобрен от европейските институции, подчерта тя.

"Никой не се е отказал от реализацията на този проект, в момента сме избрали други проекти за кандидатстване. Решението не е политическо. Министърът беше изключително недоволен от крайния резултат", заяви още Чакърова. Сега, по думите ѝ, се сблъскваме с политически коментари на експертно становище.

"Министърът не е министър само на Северозападен район и е принуден да избира онова, което е най-добро за територията на цялата страна. Той трябва да взема решения в националния интерес, не в регионален", каза Чакърова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com