Община Видин подписва първите договори за подмяна на отоплителни уреди

3134
Община Видин подписва първите договори за подмяна на отоплителни уреди
Снимка: Община Видин

Това беше съобщено на проведената днес пресконференция по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. Участие взеха Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции, инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ в общинската администрация и ръководител на проекта и Теодора Вълчева, юрист в екипа на проекта.

„Дейностите вървят изцяло съгласно план-графика, одобрен от Управляващия орган и няма закъснение“, заяви в началото на пресконференцията зам.-кметът Тодорова. Тя увери, че и занапред гражданите на Общината ще бъдат своевременно информирани за всеки етап.

Изготвен е предварителен график по дни и часове, в които одобрените при първата покана собственици ще бъдат поканени за подписване на договорите, съобщи инж. Лилов. От днес до 14 март служители на Общината ще прозвъняват на всички граждани, за да ги информират за кога е насрочено подписването. Още през миналата седмица е започнало и предварителното попълване на данните на заявителите в договорите. Самото подписване ще стартира на 14 март и се очаква да приключи до 4 април. То ще се извършва в две помещения, разположени на партерния етаж в сградата на общинската администрация (до пропуска). Екипите ще включват и юристи, които при необходимост ще консултират гражданите.

На интернет страницата на Община Видин, в раздел „На фокус“, ще бъде публикуван графикът, в който ще фигурират номерът на съответното заявление, датата и часът за подписване на договора. Графикът ще бъде поставен и на входа на Общината, както и пред Центъра за административно обслужване. „Ако конкретният ден и час не са удобни за някои от гражданите, има възможност за промяна, но нашият призив е да се спазва графикът, тъй като все пак става въпрос за близо 3000 заявители“, посочи зам.-кметът Десислава Тодорова.

Община Видин набира заявления за подмяна на отоплителни уреди

Община Видин обявява втора покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични. Това беше ...

Ръководителят на проекта допълни още, че в момента се извършват обходи на място в домакинствата на кандидатите, преминали административния етап на проверка по втората покана за набиране на заявления. Те ще завършат в началото на март, след което ще се пристъпи към оценка на заявленията и точкуване въз основа на предварително обявените критерии.

Инж. Лилов каза във връзка с постъпили запитвания от граждани, желаещи да се откажат от участие в проекта, че има възможност да подпишат декларация за отказ. Това може да стане на място в помещенията на партерния етаж или чрез подаването на декларация в свободен текст в Центъра за административно обслужване на Общината.

Десислава Тодорова обясни, че ще има резервен списък, така че няма да се наложи обявяване на трета покана за набиране на заявления. „По предварителни данни, по втората покана ще бъдат класирани най-малко 100-150 кандидати, а общо заявителите, успешно преминали административния етап на оценка, са около 900“, каза зам.-кметът. След избор на изпълнители ще стане ясно колко точно домакинства от резервния списък ще бъдат класирани.

В отговор на журналистически въпрос Тодорова напомни, че обществената поръчка за избор на изпълнител за демонтаж, доставка и монтаж на отоплителните уреди е обявена на 9 февруари, а срокът за получаване на оферти е до 14 март. Тя отбеляза, че документацията за процедурата е била изтеглена от Агенцията за обществени поръчки за предварителен контрол, след което е дадено положително становище за законосъобразност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com