Община Видин въвежда интелигентна система за сметосъбиране

1632
Община Видин въвежда интелигентна система за сметосъбиране
Снимка: община Видин

На проведеното днес заседание на Общински съвет – Видин беше подкрепено предложението на кмета д-р Цветан Ценков за закупуване на контейнери за отпадъци и внедряване на система за управление на процесите по сметосъбиране. Това ще стане чрез провеждане на обществена поръчка. Тя вече е обявена по реда на чл. 114 от Закона за обществените поръчки (без осигурено финансиране) и включва доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и поддръжка за срок от 36 месеца след това на Система за мониторинг и управление на процеси по сметосъбиране и за извършване на аналитични услуги.

​В момента Общината има сключен договор с фирма, която предоставя под наем съдовете за смет. Взетото днес решение ще даде възможност да се закупят над 2 000 броя собствени контейнери тип „Ракла“, с обем 1100 л с плосък капак, оборудвани с UHF RFID таг и с възможност за допълнително оборудване с устройство за дистанционно отчитане на нивото на отпадъка, както и 120 броя контейнери за строителни отпадъци с обем 4000 л, оборудвани с UHF RFID таг и с устройство за дистанционно отчитане на ниво отпадък. Предвижда се монтаж и въвеждане в експлоатация на бордово оборудване за измерване и предаване на данни в реално време за пет броя сметосъбиращи камиони, а също и конфигуриране на Система за управление на процеси по сметосъбиране и за извършване на аналитични услуги с данните. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 1 800 000 лв. без ДДС или 2 160 000 лв. с ДДС. За целта Община Видин ще разходва собствени финансови средства – отчисления (натрупаните и внесени в следващ период) по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

​На заседанието бе приета и нова Наредба за организация на движението на територията на Община Видин. Тя цели подобряване на организацията на движението на превозните средства, както и осигуряване на достъпност и безопасност на всички участници в движението, включително на хората с намалена подвижност. Документът детайлно разписва норми относно организирането на движението, пътните знаци и маркировката, светофарните уредби, както и осигуряването на движението по улиците при строително-монтажни дейности, извънредни и аварийни ситуации. Регламентира се и движението на превозни средства с животинска тяга по уличната мрежа. Въвежда се по-добър ред в съществуващите режими за паркиране - включително платеното паркиране, паркирането на превозни средства за служебни нужди и с платен абонамент, като са описани и санкциите, които се налагат при нарушения.

​След проведени дискусии, общинските съветници гласуваха намаляване на обхвата на „синята зона“, като от нея се изключват следните улици: ул. „Екзарх Йосиф I“ (в участъка от кръстовището с ул. „Цар Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Митрополит Кирил“); ул. „Митрополит Кирил“ (в участъка от кръстовището с ул. „Цар Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф I“); ул. „Рибарска“ (в участъка от кръстовището с ул. „Цар Александър II“ до кръстовището с ул. „Дунавска“); ул. „Найчо Цанов“ (участъка от кръстовището с ул. „Цар Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Търговска“); ул. „Стефан Стамболов“ (в участъка от кръстовището с ул. „Цар Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Пазарска“); ул. „Разлог“ (в участъка от кръстовището с ул. „Пазарска“ до кръстовището с ул. „Цар Симеон Велики“), както и ул. „6-ти септември“. Освен това от зоната за платено паркиране отпадат и паркингите на ул. „Дунавска“, ул. „Юрий Венелин“ и до Спортна зала „Фестивална“. За облекчение на живеещите в обхвата на „синята зона“ е предвидена възможност за използване на талон за преференциално паркиране, като всяко домакинство ще може да получи до два талона.

​Спирането в зоната за платено паркиране ще става както и досега – срещу закупуване на талон. Жителите и гостите на Видин ще могат да се сдобият с такъв по два начина – като го закупят от определените за целта места, които ще бъдат описани в заповед на кмета на Общината, както и чрез изпращане на SMS. В бъдеще служителите на ОП „Пазари и паркинги“ няма да продават талони, а ще извършват контролни дейности. С цел подобряване на контрола новата наредба предвижда и поставяне на скоби на превозни средства, паркирани в „синя зона“, без да е заплатена дължимата такса.

​Общинските съветници приеха и Актуализирана бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Община Видин по приходната и разходната част общо и в т.ч. по групи, параграфи и подпараграфи в стойностни показатели.

​Общинският съвет даде съгласие Община Видин да участва по първа покана за кандидатстване с проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Резултат 3 „Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства (фокус върху роми)“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

​Одобрен беше също така и Анализ на потребностите относно подкрепата за личностно развитие на децата и учениците в община Видин (2022 г. – 2024 г.). Изготвянето му е необходимо във връзка с предстоящото разработване на Областна стратегия за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в област Видин.

​На днешното заседание беше прието със средства от бюджета на Община Видин да бъдат заплатени семестриалните такси за първия семестър на петима студенти, записани в първи курс във Филиал Видин на Русенския университет „Ангел Кънчев“ за академичната 2021/2022 г., които отговарят на условията, определени с решение на ОбС.

​Дадено беше също така съгласие Общината да предостави сградата на бившата турска поща за безвъзмездно управление за срок от 10 години на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. И досега културният институт използваше сградата, след като през 2016 година с решение на тогавашния ОбС получи правото да я управлява. Сегашното решение дава възможност създаденият там Център за обучение, изкуство и култура да функционира и занапред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com