Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ)

3128
Посланикът на Русия посети Видин (СНИМКИ)
Снимка: община Видин

Официалната визита на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Тази сутрин той посрещна в кабинета си посланика на Руската федерация в България. Гостите от Руското посолство приветства и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Кметът поздрави Нейно Превъзходителство с добре дошла във Видин и й поднесе подарък – картина, изобразяваща средновековната крепост „Баба Вида“. Д-р Ценков подари рекламни материали за Видин на посланика и придружаващите я представители на дипломатическата служба – Филип Воскресенский, пълномощен министър, Владимир Чертков, ръководител отдел „Консулски“ на Посолството и Нина Бизина, пресаташе.

Преди няколко месеца кметът на Видин изпрати официалната покана до руския посланик, като предложението му бе визитата да бъде през март, във връзка с честването на 3 март – Освобождението на България, за което значим принос имат Русия и руският народ. Д-р Ценков отбеляза, че това посещение е вече факт: „Видин е една от първите общини, която отправи към новия руски посланик приветствие и покана за посещение в нашия старопрестолен град. Всеки посланик, който посети Видин, остава с най-топли чувства. Затова знам, че когато си тръгнете от нашия град, Вие ще сте „посланик“ на Видин в Русия“.

По време на разговора той посочи, че едни от ключовите боеве през Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) са били във Видин. И подчерта, че общата история и православната вяра свързват нашите два народа в неразрушима дружба. Кметът подчерта, че Видин е древен град с богата история и уникални забележителности, като даде за пример втората по големина църква в България – катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“, средновековната крепост „Баба Вида“, турското „Кале“, капиите и др. Кметът разказа на руския посланик и за т.нар. триъгълник на толерантността – мястото, където в близост една до друга се намират Митрополията, Синагогата и Джамията на Осман Пазвантоглу, които са доказателство, че тук са съжителствали различни религии. Този дух на толерантност е все още жив, което прави Видин един от трите духовни центъра на България, каза кметът. Той изрази увереност, че след като разгледа всички културно-исторически забележителности в нашия град, посланик Митрофанова лично ще се убеди, че Видин наистина е перлата на Дунав.

Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)

За втора поредна година церемонията за празника се организира в Летния театър на средновековната историческа забележителност. Под звуци...

Нейно Превъзходителство благодари на кмета за гостоприемството и топлия прием. Тя изказа признателност за грижите, които Община Видин полага за опазване паметта на руските воини, загинали по тези земи. Дипломатът увери, че Русия цени тази дружба и посочи, че това е добра основа за развитие на двустранните отношения. Г-жа Митрофанова сподели радостта си от възможността да опознае Видин и заяви, че има много перспективи за засилване на сътрудничеството както в сферата на културата, така и по отношение на икономическите контакти.

На срещата кметът д-р Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова запознаха Нейно Превъзходителство с богатата културна програма на Община Видин и с предстоящите фестивали, като отправиха покана за участие на руски състави и изпълнители. Дискутирани бяха също така начините за засилване на интереса на руските туристи към Видин. Кметът заяви пред посланик Митрофанова, че един от приоритетите на общинското ръководство е създаването на благоприятна среда за инвестиции и представи усилията, които се полагат, така че потенциалните инвеститори да предпочитат Видин.

Визитата на Нейно Превъзходителство продължи с посещение на Руското военно гробище, където посланик Митрофанова и кметът д-р Ценков поднесоха венци и отдадоха почит пред войниците от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, загинали в бой или от раните си при военните действия през есента на 1944 г. Посещението на руската делегация продължи с обиколка на културно-историческите забележителности на Видин, като директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова запозна гостите с интересни факти от историята на нашия край. Посланик Митрофанова посети и Видинска митрополия, където проведе разговор с Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил. По-късно през деня тя се срещна и с представители на руската общност във Видин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com