Прокуратурата се направи, че не е имало сигнали за "Миджур" още преди година

3863
Прокуратурата се направи, че не е имало сигнали за "Миджур" още преди година
Снимка: БГНЕС

Сигнал относно наличието на взривни материали на територията на взривилия се през октомври 2014 година завод "Миджур" край Горни Лом е подаден още на 29 май и е подаден от кмета на Чупрене. Става въпрос за над 190 000 мини и над 90 тона барут, които се съхраняват в пет обекта. Липсва дори минимална охрана, а тя трябва да се осигури от фирма "Видекс", липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука, както и договор за наем, поясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

На директен въпрос на БНТ дали е имало сигнали и преди това, Арнаудова отвърна, че "и да е имало, е нямало основание прокуратурата да се намеси". Припомняме, че сигнал имаше още през юли миналата година, при това отправен дори до Европейския парламент, и директно беше посочено колко са мините, които и сега прокуратурата призна, че се пазят сами – малко над 190 000, колкото сега казват и от държавното обвинение. Сега говорителят на прокуратурата уточни, че санкциите, които могат да се наложат, зависят от областния управител и от вътрешния министър (бел. ред. - Валентин Радев). Каквито и да са мерките и санкциите обаче трябва да бъдат наложени в срок от 30 дни. Не ние сме контролиращ орган, каза Арнаудова, докато обясняваше как още не се налагала превантивна организация. На нея ѝ беше припомнен случая "Емко" и как бързо-бързо миналата година държавата се задейства, когато ставаше въпрос за актив, подвластен на КТБ - заводът "Дунарит".

Сигнал до Цацаров, че взривните вещества в завода "Миджур" не се съхраняват безопасно

До главния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене за невземане на мерки по безопасно...

Припомняме и, че на редовно заседание на правителството от началото на февруари, 2015 година т.е. преди над 3 години, премиерът Бойко Борисов поиска да знае докъде е стигнало делото за "Миджур". А на 24 ноември същата година т.е. пак преди 3 години ГЕРБ не позволи чрез законова промяна да бъде спрян вносът на мини и боеприпаси за утилизация в България.

Арнаудова призна и, че обектите били на "Миджур Мениджмънт Кънстракшън", но операторът бил "Видекс" на Валери Митков – човекът, чиято собственост беше заводът и чийто син загина при експлозията заедно с още 14 души. Говорителят на прокуратурата не коментира думи на Митков от вчера (11 юни), че взривните вещества са собственост на гръцката армия.

На питане докъде е делото за взрива, Арнаудова обясни, че то е още на първа инстанция и "продължава съдебното следствие". Припомняме, че делото досега преминава при сериозни скандали – с искане за отвод на прокурор Мирослав Костов, защото е позволил унищожение на над 1500 мини, които, според него, не били доказателство по делото. Костов не е допуснал на първото заседание и Димитър Димитров, баща на един от загиналите при експлозията - Михаил. Това е станало, макар съдът да е разрешил присъствие, а не са допуснати и медии.

Пред Нова телевизия директорът на завода Иво Иванов каза, че 12 души работят постоянно в предприятието. Той не коментира думите на Димитър Димитров, че собственикът реално е регистриран в офшорна зона. Иванов каза само, че "Миджур Мениджмънт Кънстракшън" придобива завода още на 26 април, 2017 година, а фирмата си е регистрирана в Търговския регистър. И добави, че имало клауза в договора с "Видекс", че до 1 септември миналата година трябвало мините да бъдат извозени.

Готви ли се провал на делото за "Миджур" заради институционална небрежност?

Сериозни твърдения за нередности по отношение на делото за взрива в завод „Миджур“ отправи инж. Петър Пенчев, член на Обще...

Трагедията със завод "Миджур" стана факт в края на 2014 година, като загинаха общо 15 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com