В новия програмен период Видин ще изпълнява проекти за 38 млн. лева

3112
В новия програмен период Видин ще изпълнява проекти за 38 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Да се вдъхне нов живот на емблематичните за Видин сгради и пространства - това е една от целите, които си е поставило новото ръководство на Община Видин с помощта на средствата от Европейския съюз.

За да стане това възможно, активно ще се работи за усвояване на средства по европейски програми. Успешното е завършен проектът "Видин в следващия програмен период", съобщава Радио Видин.

Видин с готова стратегия за развитие на социалните услуги

Областна стратегия за развитие на социалните услуги във Видинския регион за периода 2016-2020 година съгласува и прие на свое заседание...

По него Община Видин получава над 500 хиляди лева, с които са разработени седем технически проекта - за обновяване на Младежкия дом, Драматичния театър, Художествената галерия, Музей "Конака", СОУ "Цар Симеон Велики", ПМГ "Екзарх Антим Първи" и пешеходната зона на Видин, каза кметът на Видин Огнян Ценков:

 "За Младежкия дом са разчетени 2 877724 лв, за Художествената галерия- 1 713 743 лв, Музей "Конака"- 1 149 456 лв, Драматичния театър- 2 306 351 лв, СОУ "Цар Симеон Велики"- 7 792 640, ПМГ- 5 670 228 лв и за пешеходната зона- 15 649 470 лв".

В процес на изготвяне е инвестиционна програма за усвояване на тези 38 млн. лв., на които Община Видин е потенциален бенефициент. Тази програма трябва да се гласува и от Общинския съвет - Видин и това да се случи не по-късно от края на март 2016 г., след което да бъде предложена на Министерството на регионалното развитие за окончателно одобряване и разрешаване усвояването на средства, уточни кметът.

Сред най-обсъжданите е проектът за реконструкцията на пешеходната зона на Видин. В него се включва не само полагане на нова настилка, но и изграждане на нова подземна и надземна инфраструктура.

Инспектори проверяват търговците на риба във видинско

Засилени проверки на търговците на риба започва Областната дирекция по безопасност на храните във Видин по повод Никулден. От 3 до 6 де...

СнимкаИнтегрираният план за градско възстановяване и развитие обхваща 48 на сто от реалната територия на града и проектите, включени в него са на обща стойност около 75 млн. лв. В момента в процес на изготвяне е инвестиционна програма за усвояване на тези 38 млн. лв., на които Община Видин е потенциален бенефициент.

Ако до края на май Община Видин не е готова с пълната проектна документация, има опасност част от 38-те млн. лв. да бъдат загубени, като същата опасност грози и останалите общини-бенефициенти по ОП "Региони в растеж", потвърди главният архитект на Видин Ангел Недялков.

"Доста от големите имат проблеми с изпълнението на тази програма, което означава че те нямат реален шанс да се включат в срок до 18 декември. Шансът ние да получим допълнително финансиране е много голям. Ако се случи, ще бъдат включени още обекти към Интегрираният план."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com