Видин с готова стратегия за развитие на социалните услуги

4016
Видин с готова стратегия за развитие на социалните услуги
Снимка: БГНЕС

Областна стратегия за развитие на социалните услуги във Видинския регион за периода 2016-2020 година съгласува и прие на свое заседание Областният съвет за развитие, съобщава "Дарик нюз".

„В новата социална стратегия дейностите са насочени към изпълнението на три стратегически цели за три основни целеви групи - децата, пълнолетни лица с увреждания и в риск и възрастните хора, с акцент върху грижите за самотно живеещите", обясни в презентацията на стратегията Пролет Гошева, главен експерт в Областна администрация- Видин.

Инспектори проверяват търговците на риба във видинско

Засилени проверки на търговците на риба започва Областната дирекция по безопасност на храните във Видин по повод Никулден. От 3 до 6 де...

Предвижда се до 2020 година да бъдат закрити останалите в област Видин четири социални домове от стар тип. Това са домовете за деца във Видин и Белоградчик и за възрастни хора - в с. Салаш и с. Куделин. Хората ще бъдат изведени от там и настанени в условия, близки до семейната среда.

Във Видин ще бъдат изградени три центъра от семеен тип за децата, които предстои да бъдат изведени от Медико-социалния дом в града. „В този дом имаше над 100 изоставени деца, в момента са настанени по-малко от 30. Всички тези деца се насочват към приемна грижа и се вписват в регистри за осиновяване", каза Венци Пасков, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика на община Видин.

Той изрази надежда, че през новия период ще се реализират и проектите за изграждане на социални центрове за деца в Белоградчик.

„В областта съществуват към 60 социални услуги, в които са заети около 800 души. Освен в община Видин, значително се увеличават и подобряват социалните услуги в Кула, Брегово, Ново село и Чупрене", отбеляза Венци Пасков, който доскоро оглавяваше Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Сняг падна във Видин, Ново село, Враца и Монтана

В Северозападните райони падна първият сняг. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хид...

Окончателният вариант на областната стратегия за развитие на социалните услуги в периода 2016-2020 г. е изготвен на базата на всички предложения, постъпили от общините и е съгласуван със социалните експерти, подчерта заместник областният управител Албена Георгиева.

Предстои областният управител на Видин Момчил Станков да подпише и утвърди документа. Той ще послужи за основа на общинските стратегии за развитие на социалните услуги, които трябва да бъдат изготвени и гласувани от съответните общински съвети в началото на 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com