Във Видин одобриха проектите по програма "Местни инициативи"-2018

1122
Във Видин одобриха проектите по програма "Местни инициативи"-2018
Снимка: Община Видин

Одобриха проектите по програма „Местни инициативи”-2018. Това стана факт на проведеното днес заседание на Общински съвет Видин. Съгласно утвърдения Регламент и критерии за оценка на проектните инициативи, са одобрени общо 55 предложения, от които 34 са в населените места територията на общината и 21 в жилищни квартали в гр. Видин и кв. „Нов път”. Общият размер на средствата по програмата е 104 000 лв., по 2000 лв. на всяко проектно предложение.

Заседанието започна с полагане на клетва на новия общински съветник от групата на БСП Любомир Георгиев, който заема мястото на Борил Христов.

Община Видин извършва обработка на дърветата срещу вредители

В няколко жилищни комплекса на град Видин са установени единични гнезда и започна химична обработка на дърветата срещу първо поколение ...

Общинският съвет прие декларация във връзка с подписка на граждани от гр. Дунавци за иницииране на законодателна промяна относно изготвяне на Наредба за определяне на хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, чийто повод бе недопускането на територията на града да бъде възстановена животновъдна ферма. Кметът посочи, че декларацията ще бъде изпратена на Министър–председателя на Република България с настояване за връщане на защитната зона между жилищната среда и обекти, излъчващи вредни емисии.

За изпълнение на дейности по проект„Предотвратяване и ограничаване на последиците от предизвикани от човека трансгранични бедствия в региона Видин-Зайчар“ по програма ИНТЕРРЕГ България-Сърбия, бе гласуван безлихвен заем от бюджетна банкова сметка на Община Видин в размер на 180 000 лева за покриване на част от главницата по краткосрочен кредит, съгласно Договор, подписан между Община Видин и „Фонда на органите за местно самоуправление в България – ФЛАГ“.

Огнян Ценков съобщи още, че по искане на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил се дава съгласие за преобразуване на имот, в който се намира Православен храм „Успение Богородично“ заедно със социален просветен център, отпублична общинска собственост в частна общинска собственост, като същият се прехвърля безвъзмездно чрез дарение. Бяха приети още поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране за изпълнение на проект „Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Видин - Втора фаза” по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.; одобряване на задание и разрешаване изработване на Подробен устройствен план на обект „Довеждащ водопровод от ПС „Сланотрън“; безвъзмездно предоставяне на 8 броя художествени ателиета, частна общинска собственост, за развиване на художествена дейност на художници, членове на Съюза на художниците - за срок от пет години; одобряване на споразумение за сътрудничество по проектно предложение „Заедно за по-добър живот” за социално-икономическа интеграция на уязвими групи, във връзка с кандидатстването на Община Видин по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси и Оперативна програма за наука и интелигентен растеж.

Видинският кмет изказа своята удовлетвореност, че за трета година общинските съветници приемат критерии за подбор на студенти, записани в първи курс на Русенския университет „Ангел Кънчев“, филиал Видин, които ще получат финансова помощ от Общината за изплащане на семестриална такса за първия семестър на академичната 2018/2019 година. «Това е един от възможностите да се задържат младите хора във Видин, както и да се подпомогне и улесни правото на образование и бъдеща професионална реализация на студентите”.- каза Ценков. Той коментира високата оценка, дадена от страна на Експертната акредитационна комисия към Националната агенция за оценяване и акредитация, за работата на филиала.

Кметът на Видин откри детска площадка и футболно игрище

Видин се сдоби с детска площадка и футболно игрище. Новите придобивки се намират в жилищен комплекс „Строител“, на кръстов...

Огнян Ценков се спря също на предложението, внесено от председателя на Общинския съвет Генади Велков за допълнение на Наредба за реда на притежаване и отглеждане на домашни кучета на територията на Община Видин, с което се регламентира броя на отглежданите кучета в жилища и апартаменти.

На въпрос на журналисти относно получени сигнали за нанесени щети на 13 юни в следствие на обилния валеж, съпроводен с градушка, кметът отговори: «Активирани бяха всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ и ВиК за своевременно отстраняване на последиците. Електрозахранването и водоподаването на населението бе спряно временно за отстраняване на авариите в отделни райони и населени места. В момента всички населени места имат вода и ток».

В дневния ред бяха включени 23 точки. Пред медиите кметът изрази удовлетвореност от работата на общинските съветници за приетите предложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com