Във Видин предлагат увеличение на такса смет от 3,84 на 4 промила

1122
Във Видин предлагат увеличение на такса смет от 3,84 на 4 промила
Снимка: Община Видин

Увеличение на такса смет от 3,84 на 4 промила предлага местната администрация за следващата година. Това стана ясно от проведеното вчера обществено обсъждане на план-сметката за чистота.

В детайли предложението пред участниците в общественото обсъждане разясни Виолета Георгиева - главен експерт „Екология, озеленяване и биоразнообразие“. На разположение да отговаря на евентуални въпроси бе и началникът на отдел „Устройство на територията“ в Общината инж. Румен Лилов.

План-сметката за чистота включва разходи за събиране и транспортиране на битови отпадъци, за третиране на битови отпадъци в съоръжения и инсталации, както и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места в общината.

Виолета Георгиева съобщи, че предвидените средства за извършване на тези услуги са 7 040 768 лева. Спрямо 2022 г. има увеличение с 226 250 лв., което се дължи на повишаването на минималната работна заплата и драстичното поскъпване на горивата, ел. енергията, услугите и материалите, както и от необходимостта да се заложат средства за закупуване на нови съдове за отпадъци, които са в размер на 144 000 лв.

Предлага се размерът на такса битови отпадъци за 2023 г. за жилищни имоти на физически и юридически лица да се увеличи на 4,00 промила върху данъчната оценка на имота, за нежилищните имоти на физически и юридически лица размерът остава непроменен.

Директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов подкрепи изготвената план-сметка за чистота за 2023 г. Според него предлаганите параметри ще дадат възможност през следващата година значително да се повиши качеството на предоставяните услуги.

Предлага се също нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

„Това е тема, която касае всички граждани, защото над 70% от услугите се предлагат от общината. Така, че е важно да заявим нашите намерения и да спазим всички нормативни изисквания, за да може тази наредба да стане факт“, подчерта заместник-кметът Цветомира Илиева.

Александра Рачева - началник на отдел „Правно-нормативно обслужване“ и главен юрисконсулт на общината, обясни, че приемането на изцяло нова наредба се налага заради подаден протест от Окръжна прокуратура – Видин, по който е образувано дело в Административния съд.

Друг мотив е промяната в икономическите условия – многократното увеличение на цената на труда и материалите, които се ползват при предоставяне на услугите, е предпоставка за актуализиране размера на дължимите суми по предоставяните от Община Видин услуги.

Проектът е изготвен съвместно с всички ръководители и началници на звена и отдели в общинската администрация, както и с директорите на общински предприятия, обясни Рачева. Тя посочи, че с него се цели също така прецизиране на определени разпоредби, както и постигане на съответствие и избягване на противоречия с нормите на Закона за местните данъци и такси. Действащата в момента наредба е приета още през 2005 година.

"Предлаганите такси не са самоволно определени. Има методика, по която се изчисляват – цената им е формирана по сложна формула, която взима под внимание преките и непреките разходи. Реално крайната цена е сборът от тези преки и непреки разходи, като тя не трябва да надвишава техния общ размер, с което ние сме се съобразили“, подчерта заместник-кметът Илиева.

Обсъден бе и проект на Наредба за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Общината.

В детайли проекта представи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Лидия Капитанова. Тя заяви, че предлаганите промени целят увеличаване на постъпленията от собствени приходи и формиране на по-голям финансов ресурс, с който община Видин да има реална възможност да работи по-гъвкаво за удовлетворяване очакванията на гражданите и бизнеса.

Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства

През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище „Благовест“ ще се отопляват с модерен котел на пелети вм...

„Повечето местни данъци не са актуализирани от 2008 година – за този период има огромна инфлация, в размер на 100% към 2022 г. Основна част от инвестициите, направени от общината до настоящия момент, са с външно финансиране, което обаче в бъдеще ще бъде ограничено. В същото време изискванията от страна на граждани и фирми относно местната инфраструктура и други проблеми в града, както и голяма част от нуждите на селата в пъти надхвърлят това, което общината може да си позволи с досега формирания собствен приход“, посочи началникът на отдел „Местни данъци и такси“.

Лидия Капитанова разясни предлаганите актуализации на размера на данъка за недвижими имоти, данък МПС, както и на данъците за товарни автомобили над 3,5 т и за придобиване на имущество.

„Очакваните резултати след приемането на проекта за изменение на наредбата са увеличение на собствените приходи на община Видин в размер на около 1 224 564 лв. По този начин ще се даде възможност общината да работи активно за удовлетворяване очакванията на гражданите и бизнеса“, отбеляза заместник-кметът.

По думите й тези средства могат да се вложат за подобряване на инфраструктурата в град Видин и по-малките населени места, за изпълнение на социалната, културната и образователната политика, за съфинансиране на проекти по различните програми и не на последно място – за покриване на санкции, наложени по реализирани в предходни мандати проекти, за изплащане на поети в минали периоди дългосрочни заеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Нов детски кът радва малчуганите в квартал „Христо Ботев“ във Видин

Кметът на Видин и екипът му с равносметка за трите години от мандата

50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл „Дунав“ във Видин

Продължават ученическите игри във Видин

Кметът на Видин и екипът му с равносметка за трите години от мандата

Община Видин: Коледната звезда ще засияе над паметника на воинската слава

Кметът на Видин отправи поздрав по случай Деня на семейството

Започна поставянето на коледната украса във Видин

Кметът на Видин се срещна с треньори от школата на "Реал Мадрид" (СНИМКИ)

Кметът на Видин награди ученик, спечелил златен медал по английски език

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Видин