Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства

3356
Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства
Снимка: Община Видин

През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище „Благовест“ ще се отопляват с модерен котел на пелети вместо на дърва и въглища, става ясно от пост на кмета на Видин д-р Цветан Ценков във "Фейсбук". 

От тази сграда стартира монтажът на новите екологични отоплителни устройства в домакинствата със сключен договор в рамките на първата покана по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“. Днес кметът на Видин д-р Цветан Ценков и ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“ в Общината, посетиха Защитеното жилище, за да се запознаят на място с новата придобивка.

Видинският кмет подчерта, че монтираният пелетен котел, който е напълно автоматизиран, ще гарантира поддържането на подходяща температура през студените месеци, благодарение на което ще се осигурят още по-добри условия за живот на настанените в жилището. „В новия програмен период също ще има финансиране за подобни дейности, което ще даде шанс и на други желаещи да подменят отоплителните си уреди“, подчерта д-р Ценков. Той посочи, че ще се предоставя финансиране и за поставяне на термопомпени агрегати и слънчеви колектори.

На събитието присъстваха Людмила Кежова и Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, което е доставчик на социалната услуга. Александрова сподели, че неотдавна в социалните мрежи й попаднала публикация със заглавие „Хората с увреждания са първите забравени по време на криза“, но днешното събитие опровергава това. „Първият договор за подмяна на отоплителни уреди, който Община Видин сключи, беше с Регионалното дружество. Първият монтиран котел е отново в полза на една от нашите социални услуги – Защитеното жилище за лица с интелектуални затруднения“, каза тя и благодари на Община Видин и на кмета д-р Цветан Ценков за усилията, които се полагат за осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите и в частност за хората с увреждания.

От началото на октомври ще започне и монтажът на климатици в домакинствата в Община Видин, които са сключили договор по първата покана, съобщи инж. Румен Лилов. Той допълни, че до 31.12.2022 г. ще се извърши подмяната на старите уреди на дърва и въглища в жилищните комплекси „Гео Милев“, „Вида“, „Крум Бъчваров“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Бонония“, както и в централната градска част. Ще бъде изготвен предварителен график с дата и часови диапазон за демонтаж на стария уред и монтаж на новия, за което гражданите ще бъдат предварително уведомени. Подмяната на отоплителните уреди в останалите домакинства, които не попадат в посочените квартали, ще се извърши след пролетта на 2023 година, поради което живущите там трябва да си осигурят дърва и въглища за предстоящия отоплителен сезон.

Инж. Лилов припомни, че настоящият проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., цели подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичните цели са анализи и дефиниране на конкретни решения за намаляване на ФПЧ10; подмяна на уредите на твърдо гориво на домакинствата с алтернативни видове отоплителни уреди. Екологичните ползи са спестени емисии ФПЧ10 и подобрено качество на атмосферния въздух. Социално-икономическите ползи включват подобрено здраве и качество на живот на населението на Община Видин и повишена обществена осведоменост за необходимостта от подобряване на качеството на въздуха.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com