А ще решават ли вече кога да умираме, за един болен питам?

4550
А ще решават ли вече кога да умираме, за един болен питам?
Снимка: Gettyimages.com

Пак така, тихомълком, затулена сред скандали със снимки, сняг и размахваща се отговорност, мина новината за новите правила, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е разписала по отношение на болните от хроничен вирусен хепатит C.

Стана ясно, че Касата нямало да заплаща лечението на хората с болестта, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това правило е прието от Надзора на здравната институция.

Пред "Дарик" от Касата обясниха, че като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

Нещо повече - до пациентите може да достигне модерната, но скъпа безинтерферонова терапия, която дава шанс за пълно излекуване от хепатит C. Предвидени са обаче ограничения в достъпа до програмата.

Да не говорим, че пациенти масово се оплакват, че особено в последните месеци на 2016 г. Касата спъва с бюрократични процедури отпускането на протоколи за лечението на заболяването. При много от страдащите от хепатит C това може да бъде и животозастрашаващо.

НЗОК няма да плаща лечението на хора с хепатит С, ако прецени, че няма да живеят дълго

Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правил...

От Федерация "Български пациентски форум" вече определиха новите правила на НЗОК като "ужасяващ геноцид". Те трябва да влязат и в сила до 3-4 дни.

Така Касата се превръща един вид в лекуващ орган, който ще има отношение към това доколко и дали въобще е подходящо да се прилага лечение на някой болен. От НЗОК дори обясниха, че било по-добре да се лекуват хора, които са "перспективни".

За теб лечение, за теб - съжалявам

Доколкото става ясно от новите правила, НЗОК ще се ръководи от решенията на лекарите дали едно лечение е целесъобразно, за да прецени дали да го плати.

"Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий. В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C", коментира пред bTV проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на "Александровска" болница.

#КОЙ излапа милионите от Здравната каса?

Дефицитът в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за тази година е около 140-150 млн. лв. Това коментира пред журнал...

Представяте ли си, уважаеми читатели, на някой от нас да му се наложи лечение и някаква бюрократична машина да задейства купища "експертни" оценки, които да определят живота ни като "не перспективен", като някаква материя, която днес я има, утре - три метра под земята. Това е толкова отвратителен и скандален подход, че едва ли скоро е хрумвало нещо по-нечовешко, нещо, което сваля живота до нивото на нечия преценка.

Та както е тръгнало, утре нека направо с помощта и на прословутите пръстови отпечатъци да решават кога да умираме! Какво ще се хабят някакви си институции да се грижат за тежко болните! Те нали са на доизживяване?!

В последните дни на 2016 година стана ясно, че Здравната каса е свършила с парите за здраве дори за спешни случаи, а бюджетът ѝ е надхвърлен във всички пера. Само над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки, а така от безпаричие в здравеопазването се взимат крайно стряскащи мерки, като тази с болните от хепатит C...

В Хипократовата клетва пише: "..Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща..". А който си въобразява, че стои над нея, извършва престъпление срещу Човека и неговата същност!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com