X
 
 

Азбучник на българския хаос: АГЕНТ (на ДС)

7769 19
photo of Азбучник на българския хаос: АГЕНТ (на ДС)
Снимка: колаж на Actualno.com
Този коментар е твърде личен за мен. Надявам се да успея да бъда обективен.

Тогава баща ми беше един от шефовете в окръжното управление на МВР – Габрово. Говоря за последните десет-петнайсет години преди да ни връхлети така наречения Преход. Това бяха годините, в които учих средно образование, завърших висше образование (Българска филология), първите години, в които започвах работа, първите написани журналистически материали и пиеси, първите литературни награди.

Неуспешните атаки да бъда привлечен за служител на ДС започнаха още преди да завърша средното си образование, продължиха по време на казармата. Бяха предимно от страна на колегите на баща ми, разбира се с неговото мълчаливо съгласие; той ме познаваше достатъчно добре и предварително знаеше какъв ще е резултатът. Натискът да бъда вербуван, ако не като служител, то поне като агент на ДС, продължи по време на следването ми в университета, не престана и след като започнах работа като журналист и продължи почти да 1989 година. Никога не съм имал съмнение, че на подобни „предложения” се отказва трудно и обикновено не без последствия. Да, аз имах привилегията да откажа, без да бъда санкциониран, пазеше ме широкият родителски гръб. Не зная как бих реагирал при друго стечение на обстоятелствата и в никакъв случай не се правя на герой. В същото време приятелите и познатите ми не можеха да повярват, че отказвам подобна оферта – та тогава куцо и сакато се натискаше да влезе в ДС. Тогава изразът: „Той е от Държавна сигурност” се произнасяше със завист, означаваше, че можеш да имаш всичко, че всичко ти е позволено, че другите се страхуват от теб.

Съблазнителите използваха три примамки. Първата бе да го ударят на чест (тогава това все още означаваше нещо) – аз съм син на служител на МВР и верен син на партията, подразбира се, че трябва да стана като баща си. Спомням си, един симпатичен, интелигентен подполковник, за да ме спечели, използва следния довод: „Зная, че пишеш. Никой не ти пречи да станеш писател. Той и Джордж Оруел е бил и писател, и комунист, и човек на службите”. Това, разбира се, не е съвсем така и който е запознат, веднага ще разбере, че смесването на истина, полуистина и лъжа още тогава е била любим похват на службите.

Втората въдица, на която разчитаха, бе високата заплата и международните командировки. Не беше за пренебрегване, особено като се има предвид, че пътуването на Запад беше кът.

И третата примамка, на която ми се иска да обърна най-много внимание, действа и до ден днешен. Става дума за ДС като пружина в кариерното развитие, става дума за ДС като неограничена власт и влияние.

България е единствената страна от Източна Европа, където не е направена лустрация, само периодично бяха удобно осветявани различни фигури с влияние. Сред тях има президент, политици, предприемачи, журналисти, творци, какви ли не. Ако проследим кариерата им, не можем да не се съгласим с факта, че ДС е дала на тези хора не малко, при това не само по времето на социализма, но и днес, по времето на Прехода и Българския хаос.

За мен винаги е било най-интересно кое е онова, с което агентите държат своите жертви (самите те често също са в ролята на жертви). Отговорът е един – тайните на хората са най-търсената стока на пазара. В този смисъл агентите на ДС са като плъхове в мръсните канали на човешките отношения. Там, долу, в канала, няма тайни, веднага ще подушиш секретите, телесните и духовни разстройства на хората, веднага ще лъснат проблемите им. Информацията от мръсните канали винаги е управлявала и управлява света, а плъховете (агентите) са обичайните брокери за тази нечистоплътна, но скъпо платена търговия.

Знаете ли как се отглеждат плъходави? Затваряте няколко плъха в кофа за боклук, подхвърляте им два-три къса кърваво месо и изчаквате известно време. След като изядат месото, ще започнат да се разкъсват един друг. Докато останат най-свирепите, най-силните и кръвожадните.

Азбучник на българския хаос: АГОНИЯ

Дълго отлагах написването на този коментар. Щеше ми се да пропусна думата Агония, ако може въобще да я изтрия от речника. Все едно наок...

Огледайте се, лесно ще ги разпознаете.

 

Автор: Калин Илиев

___

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители

19 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Един от Ония 8 Един от Ония преди 2 седмици Профил на трол?
    Калине,Калинееее или спри алкохола или почни хапчетата!!!Тия литературни пасквили ги пускяй в кръчмата!!!по сериозно бе пич,пък ако не разбираш нещо питай де ще ти обясним!!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 7 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
    ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА И ПРЕБЪДЕ. ЕДИН ДЕН КОГАТО ОКТОМВРИ ЩЕ Е ЮНИ.Аз съм Комунист , но не съм ляв. Вие с тези кулашко/буржоазни терминологии облечени днес в либерализъм не можете да ме набутате.И има една книга на един Полковник Другарят Муамар Кадафи. Нарича се Зелената книга. С малко редакции това е ПЪТЕВОДНАТА СВЕТЛИНА ЗА ВСИЧКИ НАРОДИ . Вашата мизерна Вавилонска либерална клептокрация/ демокрац виж още ›› ия/ тика Човечеството към Самоунищожение
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 6 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
    И днес такива като империалист , всички соросоиди са онези Реакционни Тъмни сили на евроАтлантическият Империализъм готвещи война с цел унищожаването на Русия. Русия една НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.И аз и Нашите сме ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ Аз съм Българин и знам , че когато заставаме срещу Русия и патим ЛОШО. Такива са фактите. и не можем повече да ви оставяме соросоиди. Това и е Национална отговорност.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Македонецъ 5 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    Никой човек не може да носи наказателна отговорност за постъпките на родителите му. Той също така не носи и морална отговорност , зашото той нищо не е извършвал което да доведе до търсенето на тази отговорност. Обаче , когато както в случея с илиев и с много други вече 30 год внушават някаква вина на Социализма , а самите им родители СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА и не се отричат от ТЯХ . .. СТЕ ЗАВ виж още ›› ЪРШЕНИ ПОДЛЕЦИ илиев.
  • Македонецъ 5.1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    Случеят като с иво инджев. Преди време в разговор с това същество то ме нарече Руска подлога. Добре да приемем , че аз бих оказал известно сътрудничество на Русия с цел спирането на Шатският империализъм в Р.България. Това обаче е Предполагаемо и се намира някъде евентуално в Бъдещето. Същото същество обаче има предци доказано оказвали съдействие на Червената армия в тогава Царство България след 9 виж още ›› .9 1944.
    : 5 !
  • Македонецъ 5.2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    И аз НИКОГА НЕ ЧУХ ИЛИ ПРОЧЕТОХ иво инджев да нарича дядо си , баба си , майка му , баща му боклуци , Съветски *трепки , аз СЕ ОТРИЧАМ от тях и така нататък. Пиша това с оглед публичните му прояви и неговата политическа линия заплатена от Отровно общество и*или Америка СРЕЩУ България. илиев тук сте свикнали да ви се мазнят.Е , аз съм от тук и не мога така. Ами и вие сте същият. Иначе какво ще прав виж още ›› ите в actualno com ?
    : 5 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Македонецъ 4 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    За какво става дума тука ? Нима една Държава не е трябвало да има сътрудници на Държавна сигурност ? Била тоталитарна обаче . Е добре както сам ни казва авторът и баща му е бил част от тази репресивна Държава нали така ? И същият сега е предател на делото на баща си , но не се ОТРИЧА от него. А , там други били лошите. Класик. Ето за това всичките илиевци сте евро/троцкистка сг*н.
  • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    Но ид*тското е друго и силно шизофренично. илиев , инджев и подобни евро/троцкистки г*Дове искали лустрация. Ама искате нещо което и вас ще изхвърли от борда ? иво инджев напълно , този илиев непряко , но извън борда. Кого заблуждавате илиев ? Подобните на вас ли ? Ми дори и тях не можете да заблудите нишо , че ви пригласят. Това ви е цирка.
    : 3 !
  • Македонецъ 4.2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
    Това което лустрирахте бяха икономиката , социалините придобивки и даже и няколко млн Българи/ки . Това лустрирахте илиев. Реално днес има битка между Националистическото крило на Бкп/Бзнс и тези евротроцкистки г*дове. Няма никаква демокрация. Има плутокрация/клепотокрация. И вие илиев и подобни сте за нов Народен съд , зашото сте ВРАГОВЕ НА НАРОДА , ЦЯЛАТА КЛИКА 10111989 евротроцкистки г*Дове сте виж още ›› за НАРОДЕН СЪД. NO MERCY.
    : 5 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Управляват ни партизански унуки , лидери на десни партии са израстнали в почивните станции на ЦК. Сега ченгесарско синче ни преподава уроци по морал. Как да не им повярваш ? Май пропуснах - напоследък най много за репресии говори възпитаник на школата в Симеоново.Яко , а ?
  • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Не можах да разбера това новина ли е или се правиш на просветител. Все едно някой да тръгне да ми разказва за Червената шапчица. Ако имаш смелост промени нещо, ако не траеш си там и маршируваш на място, както си правил до сега.
    : 4 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Браво! Истината, каквато я знаем или подозираме, без емоции! Така беше! Преживял съм го и виждам, че тая практика продължава! Сега ще се появи един мрачен тип да ми напише, че съм Циклоп, а защо не знам.
  • един мрачен тип към 2 2.1 един мрачен тип към 2 преди 2 седмици Профил на трол?
    Упсььь...ма ти да не си бивш агент/доносник/..Цитирам те:"Така беше!Преживял съм го...."Че какъв ЦИКЛОП си ти?Ти си един обикновен агент на ДС/уше/...
    : 3 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дериб виж още ›› ействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Не можах да разбера това новина ли е или се правиш на просветител. Все едно някой да тръгне да ми разказва за Червената шапчица. Ако имаш смелост промени нещо, ако не траеш си там и маршируваш на място, както си правил до сега.
    : 3 !
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1.2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
    Май настъпих някой от ЛАПАЧИТЕ по мазола? Пардън гсподине!
    : 1 !
  • лева резба, десен крачол.... 1.3 лева резба, десен крачол.... преди 2 седмици Профил на трол?
    Абе Омбре...какъв ИМПЕРИАЛИСТ си ти бре...ти си ХУМОРИСТ...СМЕШНИК...ШУТ....30 години такива продажни-Соросоидчета като теб ни ЛИБЕРАЛИЗИРАТ с псевдо "демокрация"и нагли частнособственически мераци....
    : 3 !
  • лева резба, десен крачол.... 1.4 лева резба, десен крачол.... преди 2 седмици Профил на трол?
    Абе Омбре...какъв ИМПЕРИАЛИСТ си ти бре...ти си ХУМОРИСТ...СМЕШНИК...ШУТ....30 години такива продажни-Соросоидчета като теб ни ЛИБЕРАЛИЗИРАТ с псевдо "демокрация"и нагли частнособственически мераци....
    : 4 !
  • Анонимен 1.5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Просто ми писна непрекъснато да ми преразказват живота, който самия аз съм живял. Ако имаш да кажеш нещо различно, дето ще промени нещата добре, но да ми опяваш като обран поп, съжалявам!
    : 1 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...