X
 
 

Без детска болница, защото правителството не може да съгражда*

4732 4
photo of Без детска болница, защото правителството не може да съгражда*
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
България няма, няма и да има нормална детска болница. Нуждата от център, който да събира всички специалности в педиатрията - от неонатология до рехабилитация, не е необходимо да се аргументира. Най-малкото в безумната ни здравна система би било успокояващо да има поне една смислена структура, която да спести на деца и родители безнадеждното размотаване из болници, лаборатории и учреждения. Кратката съдба на последната идея да се създаде такова лечебно заведение обаче е показателна за капацитета на властта. И той е нулев, пише в аналитичен материал за в. Сега Янина Здравкова.

За нуждата от детска болница се говори от десетилетия, в двора на настоящата Александровска болница стърчи недовършена сграда, а болницата, която се нарича педиатрична, е малка и е събрала само част от специалностите. Неонатологията е в "Майчин дом", детската кардиология и кардиохирургия - в Националната кадриологична болница, ортопедията - в "Пирогов",УНГ в ИСУЛ и т.н. По-сложни и тежки случаи, с хронични заболявания или усложнения, са наказани да обикалят София. Предпоследният опит за създаването на такава болница - по времето на кабинета "Сакскобургготски", се оказа просто поредната далавера. Последният - на "Борисов" 3 - е направо некадърен.

Борисов счита, че България е изключително уязвима от конфликта Русия-Украйна

България е изключително уязвима от този конфликт не само заради транзита на газ, но заради близостта и екваторията на Черно море. Така ...

При това самият план на здравния министър Кирил Ананиев - или поне малката част от него, която той пожела да обяви публично, не звучеше безнадеждно зле. Правителствена болница се преобразува постепенно в детска, клиниките за възрастни се местят в други лечебни заведения, в двора се строи още една сграда, за да може да побере всички отделения. Особено добра част от плана беше бъдещата детска болница да наследи статута на сегашната "Лозенец" - да е лечебно заведение, създадено от държавата, а не по Търговския закон,

да може да получава субсидии от бюджета и да се контролира по-пряко от собственика си. Тоест - да не зависи само от приходи от здравната каса, които освен че в педиатрията са нищожни, водят и до бързо изкривяване в начина на мислене и действие по болниците. Да не се налага на деца и родители да се гледа като на клинични пътеки, а като на пациенти.

Премиерът Борисов пък със сигурност е харесал особено частта с елиминирането на термина Правителствена болница, име, което го дразни, защото показва привилегии, които хем не ползва особено, хем са трън в очите на населението. И какъв по-хубав жест от това - Правителствена болница става Педиатрична, Той я дава на децата, на бъдещето на страната. За да има за тях, Той жертва мястото, където му лекуват високото кръвно. Пък знае ли се, някой ден може и на Благодетеля да я кръстят...

Но популистките блянове са едно, а изпълнението на практика - друго С типичния си маниер кабинетът взе решението за промяната изненадващо, без обществено обсъждане, без обяснения и детайли. Ефектът не закъсня. Болницата е клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, който не би се разделил с нея току-така. От СУ заплашиха с протести, тъй като смятат, че като нямат сграда и преподаватели, ще загубят акредитацията на факултета и ще останат без него.

Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов, класически барон в здравеопазването, начело на лечебното заведение още от времето на Иван Костов и заплашен най-накрая да се прости с царството си, пусна в ход стабилното лоби, което е натрупал с годините прием на хора от властта. "Не е морално да разрушим къща, за да направим колиба", каза той.

Здравният министър с нова порция обещания към студентите по медицина заради болница "Лозенец"

С редица успокоения и уверения премина вчерашната среща на здравния министър Кирил Ананиев с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и ст...

И е прав. Концепция как ще изглежда новата болница няма. Няма проект, няма обявен бюджет, тепърва ще се правят работни групи с директорите на болниците, в които има детски отделения, и ще се мисли как да се отделят структури от тях. И как от Правителствена да се изнесат безболезнено важни отделения като например трансплантационният център.

Въпросът не е обсъден по същество и с Българската педиатрична асоциация, която от години настоява за появата на комплексна детска болница и има готови проекти. И, естествено, не е дискутиран и със Софийския университет, с чиито представители Кирил Ананиев се срещна чак след като СУ се обяви против идеята. Здравният министър единствено обясни, че в "главите на ръководството на МЗ" има ясен план за всичко, но не можели да го кажат, докато болницата не промени статута си от управлявана от МС в управлявана от МЗ.

И понеже можем само да гадаем какво има в главите на ръководството на МЗ и предвид богатия опит с вече роденото от тези глави, наистина е по-добре този опит за създаване на детска болница да бъде загърбен,поне за момента.

Не защото е толкова важно да има Правителствена болница, нито дори Медицински факултет на СУ, а защото хора, които първо режат без обяснения, а после мислят, поставят в риск живота на стотици пациенти - и деца, и възрастни. МЗ и МС не са в състояние дори да напишат, представят и защитят концепция за болница, камо ли да я съградят. И ако пристъпят към изпълнение на още несъществуващия си план, процесът на изграждането ще е съпроводен с хаос, който може да коства животи.

След като - също неочаквано - коалиционният партньор "Обединени патриоти" отхвърли промяната в закона, с която да започне преструктурирането, премиерът Борисов обяви, че Правителствена ще си остане така, както е. Каква е съдбата на детската болница в този случай - не е ясно, за Борисов по-важното е "Лозенец" да не се казва повече Правителствена. И да не си отваря фронт срещу Софийския университет.

Казусът "Правителствена болница"*

Казусът "Правителствена болница" и превръщането и в детска клиника бързо се превърна в причина за тревога в Медицинския факултет (МФ) н...

Показателното обаче е това, че и ГЕРБ, и министрите му, и администрацията, с която управляват, не могат да съграждат. Не могат и да реформират. На фона на безумието, което представлява здравната ни система, преструктурирането на една държавна болница би трябвало да е детска играчка. Но и то се оказа непосилно.

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Абсолютно правилно гражданко Елчинова за това actualno. Обаче тези дето защитавате не са ли престъпници/чки и служещи на този център ? Тоест днес , а и вчера имаме някаква междуклАнова война базирана на икономическо/мафиотски интереси на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989. КЛИКА ОБЯВИЛА ВОЙНА НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ ТОЕСТ НАС И БЪЛГАРИЯ И Я ВОДЯТ НАЙ БЕЗМИЛОСТНО , МРЪСНО И ПОДЛО.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  И ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ ТАЗИ АНТИНАРОДНА КЛИКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СМАЗАНА ПО НАЙ БЕЗКОМПРОМИСЕН НАЧИН С ПОТИТАНИЕВ СТОМАНЕН ЮМРУК. ДА ТОЧНО ТАКА , БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ , ОСОБЕНО СМАЗВАЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗА НЕОЛИБЕРАЛИТЕ/КИТЕ. ЖЕСТОК ЛИ СЪМ ? НЕ СТОМАНЕН. ЗАСЕГА ТАЗИ КЛИКА НЕ МЕ Е УБИЛА , А ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СЪМ ПО СИЛЕН. ТЕ СА ЖЕСТОКИТЕ , ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ/ЧКИТЕ , ТЕ СА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА ТЕ И actualno СА ПРО виж още ›› ПАГАНДНАТА МАШИНА НА НАЙ МРАЗЕЩИТЕ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ.
  : 0 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  И ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ ТАЗИ АНТИНАРОДНА КЛИКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СМАЗАНА ПО НАЙ БЕЗКОМПРОМИСЕН НАЧИН С ПОТИТАНИЕВ СТОМАНЕН ЮМРУК. ДА ТОЧНО ТАКА , БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ , ОСОБЕНО СМАЗВАЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗА НЕОЛИБЕРАЛИТЕ/КИТЕ. ЖЕСТОК ЛИ СЪМ ? НЕ СТОМАНЕН. ЗАСЕГА ТАЗИ КЛИКА НЕ МЕ Е УБИЛА , А ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СЪМ ПО СИЛЕН. ТЕ СА ЖЕСТОКИТЕ , ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ/ЧКИТЕ , ТЕ СА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА ТЕ И actualno СА ПРО виж още ›› ПАГАНДНАТА МАШИНА НА НАЙ МРАЗЕЩИТЕ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ.
  : 0 !
 • Македонецъ 1.3 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Гледам преди малко репортаж от Харманли и виждам най необезпокоявано някакви престъпници/чки мигранти/ки наричани бежанци/ки да се разхождат из Харманли. ТАКА ЛИ ИСКАТЕ ДА БЪДЕ И В Сандански или Перник ? Ако искате вярвайте на actualno и подкрепяйте кръговете зад него. Продължавайте да вярвате на мизерният ес направил пък свръхбогат борисов бойко. Този дето пък сега actualci са СРЕЩУ.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално