Брюксел вика София, Орешарски не понимает - отива в Ханой

49414
Брюксел вика София, Орешарски не понимает - отива в Ханой
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз реагира остро на опитите на българските управляващи да мамят за „Южен поток” чрез прокарване на поправка в закона, позволяваща да бъде заобиколено европейското законодателство. От Брюксел също така изразиха безпокойство за натиска върху електроразпределителните дружества и поискаха обяснение от София.

И как отговаря София?

Свободата на словото и свободата на МВР

Днес, от 9:30 часа, пред сграда на МВР журналистическата гилдия се събира, за да поиска от полицията да си свърши работата. Така, както...

Премиерът Пламен Орешарски, който пътува до Брюксел само по рутинни поводи, каквито са задължителните за един премиер на страна от ЕС участия в Европейския съвет, заминава за…Виетнам.

Няма лошо, както би се изразил всеки квартален фен на това провинциално (в континенталния смисъл) управление. Виетнам е южноазитски тигър, що да не отиде балканският лъв във Виетнам, за да полюбува на тигъра на другия край на света?

Дали нашият балкански лъв ще припечели там някой бакалски лев за българската икономика и нещичко за българската репутация с продължаващата изолация на България от нейните естествени евроатлантически съюзници?

Вече наближава година как тази дружина прехода брани, а този, който води бащината дружина в България, не е поканен на официално посещение в нито една значима съюзническа държава. И незначителните дори но го канят.

Това е незабележима (защото си остава некоментирана, направо девствена и явно забранена) тема в нашата родина и родните ни медии.

Делян Пеевски ЗА европейски депутат

Вчера кърджалийският клон на ДПС даде гениално предложение – Делян Пеевски да влезе в евролистата на Движението за права и свобод...

Изолацията на България е пълзящо доказателство за галопиращата маргиналност на държавицата ни, подбутвана от кого ли не с лека погнуса заради това, което си направихме сами чрез избора на днешното политическо представителство.

Търпят ни. Но не ни канят. Оставят ни да си врим в собствен SOS докато ни уврат електоралните глави и изберем да ни оглави някой, който става за канене.

От началото на своето управление прехваленият експерт-обединител Орешарски беше на едно работно (не официално, а работно - има разлика!) посещение в Китай миналия септември. Освен това посещение се запомни и унижението му в и от Русия, когато в Сочи символично му беше посочено мястото на една маса с един азиатски и един от последните европейски сатрапи- Ислам Каримов и Виктор Янукович.

Междувременно Орешарски се отбива до Брюксел, където просто му се налага да седи зад табелката „България” на една маса с останалите 27 представители на страните от ЕС в рамките на заседанията на Европейския съвет.

Но да ходи в Брюксел и да гаси газовия пожар „Южен поток”, който се разгаря под руски натиск, това Орешарски явно няма намерение да прави. Така де, да не е пожарникар-човекът е бяла якичка, специалист по хазарта, както знаем от времето, когато успя да наложи скандално нисък данък върху този бизнес в качеството си на финансов министър в тройната коалиция.

Кабинетът "Орешарски" трябва да остане

Гаранция Франция. Няма шега, няма измама, социалистическото правителство във втората най-силна икономика на Европа подаде оставка зарад...

Междувременно Орешарски оставя на огъня да се пържи заместничката му Зинаида Златанова, която повтаря в транс, че заплахата от Брюксел със санкции заради „Южен поток” и Елекроразпределителните дружества била резултат от внушение, направено от български политици.

Браво, бе! Най-после! Дайте да ги видим тези могъщи българи, които най-накрая успяват да изкомандват Брюксел вместо обратното.

Златанова направо ни подсказва, че такива българи има. А ние бяхме се оклюмали от отчаяние, че генът на Стефан Стамболов се е загубил окончателно (щом не можем да казваме „не” на Москва, когато ни подстрекава да казваме „не” на Брюксел).

След като има такива българи, значи правителството, в което Златанова е вицепремиер, трябва час по-скоро да бъде сменено от управляващи, обладаващи невижданото досега тук качество да казват на Брюксел какво да прави. Само тогава ще се оправим, оправяйки пътьом и Брюксел!

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com