X
 
 

Българският политически ад*

3569 7
photo of Българският политически ад*
Снимка: Министерски съвет
От началото на годината ние, българите, живеем в два паралелни, но коренно различни свята – "европейски" и "български". Първият, в който за съжаление ще се подвизаваме само шест месеца, е широкият и модерен свят на дългоочакваното европейско председателство. Без съмнение, в него се живее повече от оптимистично. Европа е почти непрекъснато в България, дори и Ангела Меркел ни посети… А ние, българите, сме непрекъснато в Брюксел, столицата на ЕС. И знамето ни вече се вее в тамошното кметство.

Едва ли някой е забравил станалата толкова прочута "зелена реч" на премиера Борисов на 17 януари в Европейския парламент. Ето един цитат от това слово, провокирано от зелен евродепутат в залата, който му припомни протестите за Пирин, състояли се на 11-и януари в София, в деня на официалното откриване на българското председателство: "Аз също съм зелен човек. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Става дума само за един лифт. За нищо друго".

Доклади за дебили (Част II)*

Увеличението на цената на тока за бизнеса обслужва намерението за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Това смята д-р Петър Кърджилов по ед...

Колкото и да страдат емоционалната Корнелия Нинова и компания, това е положението. Българският премиер говори и ще продължи (поне до края на председателството) да говори по-често пред Европейския парламент и пред други европейски форуми, отколкото пред българското НС. За по-малко от две седмици, той беше не само в Брюксел, а къде ли още не. Посети дори и Княжество Лихтенщайн и то, точно на 25 януари, когато се гласуваше първия вот на недоверие към неговото трето правителство. Беше и в Давос, разбира се. Напълно естествено за него като "ротационен" ръководител на Съвета на ЕС, след като и самият Тръмп беше там… Кога ли друг път ще му се случи да си почесва личното и националното его едва ли не всеки божи ден? А и да брои лифтовете по швейцарските баири, разбира се.

И така стигаме до 1 февруари, когато в Брюксел, в Центъра за изящни изкуства "Бозар", с тържествен концерт бе официално открито българското председателство. На събитието говориха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и министърът на българското председателство Лиляна Павлова. В публикуваните по медиите снимки всичко изглеждаше толкова трогателно и просълзяващо, че аз поне очаквах, че двамата генерали дори ще попеят заедно пред многобройните си гости. 

По време на това поредно свое посещение в Брюксел, министър-председателят участва и в конференция на фондация "Ханс Зайдел" на тема "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" и разговаря с председателя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер. От своя страна, президентът Радев беше приет от държавния глава на Белгия, Н.В. крал Филип.

А по същото време, на същия 1 февруари, но в другия "български свят", в София, в Народното събрание, депутатът от БСП Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на парламента, се опитваше с крясъци да провали минутата мълчание в почит на жертвите на комунизма.

Но все пак, през целия януари и в столицата на председателството София не беше скучно. Напротив, тук интересните събития бяха понякога дори по няколко на ден. На 25 и 26 януари заседаваше неформалният съвет по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, а на 29 януари бе дискутирана реформата на ЕС в областта на защитата на личните данни. На 31 януари и 1 февруари продължихме с конференция "Иновации за конкурентноспособност" и среща на координаторите за Дунавската стратегия.

Доклади за дебили (Част I)*

Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на координация между инсти...

Може би най-важна за нас бе работната сесия по правосъдиe, която бе посветена на деликатната тема за единна европейска прокуратура. В нея заедно с министрите на правосъдието на страните членки на ЕС, участваше и еврокомисарят на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова, чешки политик от партията с прекрасното многозначително име "Акция на недоволните граждани".

Сигурно щях да продължа с "възторженото си опиянение" на щастлив и горд европейски пенсионер да цитирам календара на председателството, но изявлението на г-жа Йоурова пред медиите ме върна към реалността. Думите ѝ: "Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи", които чувах за пореден път, ускориха прехода ми към песимистичните картини на другия, "български" свят.

Веднага попаднах в "отровната" атмосфера на истеричните "дискусии", свързани с евентуалната ратификация на т.нар. Истанбулска конвенция. Или по-точно пародии на дискусии, които се разпростряха от 44-то НС чак до "Светия синод". Станахме свидетели на позиции и становища на кого ли не и къде ли не, доминирани от една крайно ниска политическа и гражданска култура, съчетана с неизживяни комплекси за малоценност и вопиюща духовна посредственост.

Добре все пак, че имаше един светъл и оптимистичен лъч в цялото безумие. И това беше позицията на повече от 100 изявени български учени в подкрепа на тази толкова важна и навременна конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която страната ни вече е подписала. Достойна позиция на достойни люде, които настояват за нейната ратификация от Народното събрание и то без отлагане. За съжаление, това бе само "капка в морето", пардон, в блатото на публичната ни и медийна среда.

Не по-малко "истерични" бяха и парламентарните дебати около никому ненужния и предварително обречен на провал вот на недоверие към правителството, внесен по темата "корупция" от развихрилите се Корнелия Нинова и компания. Вот, който без никакво съмнение понижи (за кой ли път, за кой ли път) и без това ниския публичен рейтинг на най-важната институция в България.

Страх ли ни е от правосъдие или просто сме тъпи?

Въпросът, поставен в заглавието, изобщо не е случаен. Вече си го задавам многократно, откакто прокуратурата реши да се задейства срещу ...

Всички, които се интересуваме от политика, прекрасно знаем, че в този парламент има твърде много популисти, отявлени националисти, има социал-комунисти, разюздани русофили и дори болшевики. Има защитници на олигархични корпоративно-политически модели и на максимално възможното опекунство на държавата. Има директни носители на контролирания етнически и корпоративен вот. И толкоз.

Всички знаехме предварително едва ли не поименно кой ще се изкаже, какво ще каже и как ще гласува. Това не беше вот на недоверие, а режисиран политически цирк, демонстриращ дълбока управленска недостатъчност и заплатен от всички нас, българските данъкоплатци. От дистанцията на времето, оценявам високо решението на премиера да организира така външнополитическата си програма, че да бъде по това време в Княжество Лихтенщайн.

От подобен цирков характер беше и отчетът на президента Радев за първата година от мандата му. Той като че ли толкова си беше повярвал, че си мислеше, че вече сме "президентска република" и може да "навива бурмите" на Народното събрание и на правителството, както си поиска и когато си поиска. Становищата му, че парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството, се превърнаха бързо в шлагер на безвремието в българската политика.

А като похлупак на тенджерата с политически недомислици, зам.-председателят на Народното събрание, народният "аптекарски" и "бензинов" бос Веселин Марешки обяви, че ще поиска парламентът и президентството да се разпуснат, защото "там няма реални хора, а високоплатени артисти, на които някой им пише речите. Те ги наизустяват и ги произнасят". О, парламентарни времена, О, президентски нрави…

И така, след като минахме през парламента и президенството, стъпка по стъпка стигнахме до "Дондуков 1", центърът на центровете на българския политически живот, седалището на поредното правителство на о.з. генерал Борисов в "атрофиращата" парламентарна република според президента, о.з. генерал Радев, наблюдаващ и оценяващ дейността на "Дондуков 1" от "Дондуков 2". В държавата на "двамата генерали" всичко е по-сложно. Добре че в ЕС не ги разбират тези работи. Или ако ги разбират, то поне ги премълчават.

Третият пол отдавна е тук – сега се казва БСП

Гласувала ли е или не е гласувала Корнелия Нинова в подкрепа на Истанбулската конвенция по време на конгрес в Лисабон на Партията на ев...

Никога не трябва да забравяме, че след 2009 година, през новата политическа ера на Бойко Борисов, на "Дондуков 1" живее вече седмо правителство, три от тях служебни. За огромно съжаление обаче, изразяваните многократно публични намерения на правителствата да проведат очакваните с години радикални реформи в страната (особено в съдебната система, сигурността и борбата с корупцията) се оказаха до голяма степен (поне до сега) нищо повече, освен раздухвани политически пожелания.

Разбира се, коалиционните правителства са не само възможни и желателни, но в много случаи и наложителни, както е и при "Борисов 3". Но те би трябвало да съществуват единствено на базата на допустимия и договорен политически компромис, а не чрез "замазване с баданарката" на основните ценностни различия между коалиционните партньори, както се случва при днешното управленско мнозинство на политическа партия "ГЕРБ" и т.нар. "Обединени патриоти".

Освен закони, правилници и парламентарни процедури, съществуват и политически граници, които не могат да бъдат прекрачвани, ако една партия би желала да запази своята идентичност и поне елементарен ангажимент към своите ценности и избиратели. Но за каква политическа култура можем да говорим днес, когато на незначителни резултати се придава гротескна значимост, а все по-задълбочаващи се недопустими управленски дефицити целенасочено се пренебрегват.

Може би ще прозвучи в стил ала Марешки, но поне според мен, в централния триъгълник на държавната власт – парламент, правителство и президентска институция, се наблюдават къде повече, къде по-малко сериозни симптоми на все по-модерната за българските реалности "политическа височинна болест". Това е комплекс от опасни за обществото прояви на "изкривено" политическо поведение, които се развиват при прекалено бързо, напористо и стремглаво изкачване по административната стълбица на управленските постове. При много от политически недостатъчно аклиматизираните личности настъпва опасно главозамайване, водещо до нереалистични амбиции за решаване на проблеми, за които им липсва съответната политическа култура, психологическа нагласа и най-вече компетентност. Огледайте се и ще ги видите, те са навсякъде около вас – и при управляващи, и при опозиция, и при президента. За съдебната власт и прокуратурата, както и за местната власт, да не говорим.

Очевидно мръсният въздух, който ни тормози непрекъснато, не е само атмосферен, а и политически. Понякога той е още по-задушлив. А за спасяване от него, "зелените карти" за градския транспорт няма да помогнат. Единственият изход са "червените картони". Да се опитаме да им ги покажем най-сетне… Все пак, освен "председателска", 2018 година е и предизборна… Догодина ни очакват европейски и местни избори. А и премиерът Борисов винаги може да ни изненада.

Сбърканата солидарност на Европейския съюз

Не, няма да ви занимавам с Истанбулската конвенция. Поне не много. Въобще не става въпрос за джендъри, гейове, транссексуални и каквото...

Автор: Аспарух Панов

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 5 ДуПеСе да се закрие преди 11 месеца Профил на трол?
  Цитат от врякащото НПО: "Станахме свидетели на позиции и становища на кого ли не и къде ли не, доминирани от една крайно ниска политическа и гражданска култура, съчетана с неизживяни комплекси за малоценност и вопиюща духовна посредственост." В хомо конвенцията не се споменават бременни жени и майки. Така че защо агресивният врякащ господин одобрява боят над майки и бременни жени? Така д виж още ›› е да бяха си купили по-образован пропагандатор. 13 милиарда им даде Сорос...
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами, ти си го писал в собствения си ник. Нямаме нужда от съвети, дето ще ни ги дават такива които се самоопределят с измислен пол или националност. Ако говорим само а насилие, независимо срещу кого, нямаше да има никакви негативни мнения, освен от онези среди които се "пишат" българи само когато пътуват зад граница.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ние българите изобщо не сме в Брюксел,там са едни тикви и си го имат за държава,..ние сме тук с 100 евро пенсия и 250 заплата....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Симеонов нанесе много тежък удар в/у престижа на България 3 Симеонов нанесе много тежък удар в/у престижа на България преди 11 месеца Профил на трол?
  Скандална и безпрецедентна реакция на Валери Симеонов към евродепутатът Ска Келер и настоява за експулсиране на Келер в камионетка до Капъкуле. Това нанесе големи вреди на България Най-четените медии в ЕС излязоха с НЕГАТИВНИ коментари - за дълбок провинциализъм, за отблъскващо поведение, което вдига рейтинга на Симеонов в България - ''много тежък удар върху престижа на България и виж още ›› на Борисов. Сега част от нашите колеги в ЕП ще открият, че има един такъв дълбоко затънал в национализъм и провинциализъм български политик - казва евродепутата Светослав Малинов - евродепутатите, макар и избрани от своите държави, защитават интересите на всички граждани на ЕС И участието им в протести в други страни от ЕС не е прецедент. Цялото интервю:bnr.bg/burgas/post/100932086/malinov-reakciata-na-valeri-simeonov-izdava-dalbok-provincializam
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • предизвестена руска рулетка 2 предизвестена руска рулетка преди 11 месеца Профил на трол?
  някогашният пожарникар, бивш гард, с „борческо“ минало успешен рекетьор печели трети мандат – с рекет и демагогия вече има своя собствена номенклатура, свой собствен предприемачески кръг, свои верни васали - убитият преди близо месец Петър Христов беше от тези посветени. В България част от комунистическата номенклатура се трансформира в политически и икономически…елит като след руската окупация 19 виж още ›› 44 - висшата номенклатура е била от хора като Антон Югов с трети клас образование, Живков изкласил до средно, а някои са си били крадци. Лесно е да стърчиш, след като си изтребил тия, дето стърчат по-високо от теб и по ерудиция и по интелект. Умни хора има във всички партии, но решенията се определят от егото на лидера и апетитите на приближените му, и безгръбначието на умните Политиката не е мръсна работа, а мръсните хора в нея я правят такава, беше казал Слави Трифонов, мотивирайки се защо прави кастинга за нови политици. Добре, а как им мерите чистотата, г-н Трифонов, че не става ясно - уж публично,ама само ни показва избрани от по-рано от КОЙ – живото предаване има и сценарий и набелязани, поготвени участници.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Борисов е оръдие в ръцете на наследниците на старата номенклатура и ДС за запазване на награбеното в пари и власт и особено братската им дружба с руските им началници - те владеят и страшното оръжие -архивите и досиетата,които се намират и преработват тук и наи-важните в Москва. Така че,когато ББ е ненужно, отгоре и изотзад го изчукват,както и когото още трябва - и в медиите и в шоу бизнеса също виж още ›› - всички работят за матушката си путина
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • борисов е като в голите снимки на сидеров 1 борисов е като в голите снимки на сидеров преди 11 месеца Профил на трол?
  Въртейки дебелия си дирник по всички азимути с цел къде да задоволи апетитни щения, било да не дразни персони кат кремълският гном баце ще изгори, без да свети - заглавието е на новата руска сапунка,в която българите са за сапун на путлер. И то в обозримо бъдеще. Дошло е време разделно. Т.н. патрЕоти натискат баце до дупка за да извлекат максимални дивиденти - да вземе човек да го съжали смълчания виж още ›› бойКОО - политиката си е голям шантаж -подобно нещо не МУ се беше случвало на баце: той им плаща за обслужването, а те му се отплащат като тенекиджията от вица,дето бяснява на една персона от втория пол: ” аз съм само тенекиджия и мога единствено да те изчукам…”
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално