Българско или руско председателство на ЕС?

11754
Българско или руско председателство на ЕС?
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица, по-точно 24 ноември, се състоя поредното важно международно събитие, което има пряко значение за бъдещето на България и което почти не беше отразено в българските медии. Става въпрос за срещата на лидерите на ЕС по отношение на т.нар. Източно партньорство – инициативата, която трябва да приобщи към европейската орбита бившите съветски републики Армения, Беларус, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна.

Източно партньорство реално е един от сериозните проблеми за руската политика, защото представлява директна заплаха за жизеноважни сфери на влияние на Москва, които осигуряват буферното териториално спокойствие на Русия срещу Запада. Точно в рамките на Източното партньорство Украйна трябваше да подпише договор за асоцииране към ЕС – договор, който Виктор Янукович отказа да подпише и който доведе до "Майдана", а след това – до анексирането на Крим, санкциите на Запада срещу Русия и контрасанкциите на Русия срещу Запада.

Борисов реши проблемите на България - кандидатираш се за кмет и действаш

Ако искаш да оправиш проблемите, кандидатирай се за кмет. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на студент от Тетевен по врем...

Точно преди срещата на 24 ноември, външните министри на осем европейски държави – Великобритания, Швеция, Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Румъния, подписаха писмо, с което искат "по-активна и ефективна политика на ЕС спрямо Русия". С писмото тези държави искат от ЕС "адекватно, устойчиво и независимо финансиране" в борбата срещу пропагандата на Кремъл, след като наскоро европейските финансови министри одобриха 800 000 евро за 2018 година за борба точно срещу пропагандата – на Русия и на терористичните ислямистки групировки.

Много силен сигнал изпрати и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Източно партньорство не е насочено срещу Русия. Това не е геополитическо състезание по красота между ЕС и Русия. Но ако беше, нямаше да се поколебая за секунда кого да избера", каза той, напомняйки, че първата половина от живота си е прекарал в съветския блок. А германският канцлер Ангела Меркел, която Борисов прегръща и окуражава, напомни случаите, при които има враждебна политика от страна на Русия спрямо шестте държави в Източно партньорство. За скорошното знаково изказване на британския премиер Тереза Мей спрямо Русия мисля няма нужда да напомням - тя го повтори и сега!

На този фон, българският премиер Бойко Борисов не обели и дума по въпроса. И това месец преди България да поеме ротационното председателство на ЕС. Борисов пак се опита да се покаже по своя безподобно изпростен начин като медиатор, възприе отново позицията "приятели сме с всички" - нещо, което е невъзможно, и дори си позволи думи, които подсказват явна проруска линия – ЕС да пусне Великобритания да излезе без официално споразумение и без да плати ангажиментите си към европейския бюджет?! Това ли е поведението на премиера на страната-бъдещ председател на ЕС – окуражаване на неизпълнението на отдавна поети ангажименти и на бъдещ по-голям разлом?! Защото това става, когато няма подписани договори и те не се спазват!

Не е тайна, че в ЕС има дълбоко разделение относно руската външна политика, което води Съюза по пътя на тоталния крах. И то е факт, защото упорито доста страни-членки не желаят все още да направят цивилизационен избор, но искат да се възползват от възможностите, удобствата и облагите, които предлага ЕС, без да допринасят в отговор реципрочно тези привилегии да продължат да съществуват. Но цивилизационният избор е неизбежен – дали искаме да живеем в свят, в който гласът на обикновените хора все пак се чува и се зачита и в който позволилите си да го забравят рано или късно отиват в миниманса, даже понякога в затвора, или в свят, в който зад маската на непогрешимост един човек или малка група от хора живеят удобно на превития гръб на всички останали, докато ги лъжат, че така е най-добре?!

Захариева запозна посланиците на страните от ЕС с приоритетите на председателството

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева запозна посланиците на държа...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com