X
 
 

Едноличната власт - начин на употреба

4388 2
photo of Едноличната власт - начин на употреба
Снимка: колаж на Actualno.com
В последните седмици кипят различни идеи, свързани с държавното устройство, като се почне от това, че разделението на властите се оказа менте за "десни екстремисти (Гeшeв) и се стигне до мажоритарни избори и по-малко депутати (Трифонов). Преди години пък постоянно някой биеше тъпана за свикване на Велико народно събрание и нова конституция, референдуми по всички въпроси, от атомни централи до образование и определени намаления в супермаркетите. Личи си, че са настанали разделни времена, които изискват радикални преобразувания - затова нека се включим с идеята за Единната власт. 

Единната власт трябва да започне от избори, на които да се дадат две възможности на избирателите - те да гласуват за Единна власт или за Еднолична власт. На евентуалните плахи съображения, че става дума за едно и също, старателни политолози могат да обяснят, че Единната власт предполага единство на властта, докато Едноличната власт, противоположно на нея, предполага, от друга страна, за сметка на това, единство на властта. Така че всеки би могъл да избере между двете, тъй като гласуването, за да не стават сакатлъци и за да обхване целият народ, ще бъде задължително.

Единната власт ще започва, разбира се, от премиер, който ще има само трима министри - министър на парламента, министър на справедливостта и министър на медиите. Всички те ще бъдат и вицепремиери и тяхната задача ще бъде правилно да пренасят в подопечното си звено мисълта и действията на премиера и да ги превръщат в парламентарен закон, съдебно действие и медийно разяснение.

Те, за да не кажете, че става дума за нещо като тоталитаризъм - няма нищо такова - ще могат да се контролират едни други и ще имат пълна свобода на действие. Така например прокурорите ще могат да избират последователността на хората, които да се ударят и да ги пренареждат така, както е удобно, за да допринесат върху цялата система чрез своя свободен наказателен избор и представа за справедливост. Десните екстремисти в държавата са цели стотина души и само прокурорът ще може да реши кой кога да изгори, по собствена преценка и самостоятелна инициатива. Парламентът пък ще може да определи тавана, с който да се спонсорират партиите от определени обръчи от фирми и да кажем в един момент да отсече: не, не може безкрайни дарения, нека сложим лимит на даренията на партиите и те да бъдат до 4 милиарда. След няколко ловки изказвания в парламента ще се окаже, че това е максималната сума, от която насетне вече би могло да става дума за откровена корупция, а парламентът служи за това, за да я предотвратява - 4 милиарда дарения и нито стотинка повече. Медиите пък от своя страна ще имат право да изберат кой точно от единствената власт да интервюират и какъв точно неубоден въпрос да му зададат. Максимумът на неудобството се измерва с въпроса: "Остава ли ви време за футбол", на което човек от едноличната власт по правило отговаря, че не, не му остава и че не е почивал от 17 години и живее сам като куче в къщата си за гости, в която няма гости, тоест, краднатото от европейските фондове го е дарило единствено с повече самота и повече печал: той я трупа като Еклесиаст, но с леки добавки на трупания и в разплащателната си сметка.

Тук все още са валидни и съмненията, че например не виждаме никакъв опозиционен глас срещу едноличната власт. Това също е обмислено и при определени струпвания на гражданско недоволство би могло да се добави и министерство на опозицията. Министерството на опозицията е хем опозиция, хем е министерство, което на вашите възражения за демократичен оксиморон ние бихме могли да цитираме известни имена на протестъри от лятото на 2013-та, които по-късно станаха медийни съветници на вътрешни министри: тоест, дори в най-размирните времена, тези неща са ставали и няма причина да не продължат да не стават. Та министерството на опозицията ще има привилегията да организира протест срещу едноличната власт, за да обере спорадичните недоволства и обществен задух от едноличността на едноличната власт. Това ще служи за отпускане на клапана и няколко репортажа, които да бъдат старателно, за ваше ползване и телевизионно удобство, отразени подобаващо и шумно. От време на време различни хора ще бъдат командировани в министерството на опозицията, за да може да има ротационен принцип и евентуална мярка срещу тяхното медийно изтъркване, за да може всеки носител на промяната да излъчва свежест и готовност да променя из основи системата, която го е назначила. Тя ще се рестартира от време на време, за да изглежда малко по-нова и малко по-малко същата. Така биха могли да се сменят няколко поколения, сред които, ако имате късмета да попаднете, ще разказвате на следващите, които да не повторят вашите грешки. Те няма да ги повторят, разбира се.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври Н.Р.Б. 1 Октомври Н.Р.Б. преди 3 седмици Профил на трол?
    Не съвсем байчев. Разбирам иронията , но това е СПАСЕНИЕТО ЗА НАРОДА/Член*5/ И ДЪРЖАВАТА. Това е раздлението на властите , като в кулажа по горе навсякъде по Света. Само , че с този филм проникват доста паразити както България са я нападнали. Да за евроАтлантическото/ислямистко*османиско нпо . СПАСЕНИЕТО Е В УПРАВЛЕНИЕ НА НАРОДЕН ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. НАРОД/Н.Ф./СТОМАНА ЕТО УСПЕШНАТА ФОРУМЛА.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    кУлажа ?!?!?
    : 0 !
missing image
Кога тръгва новото предаване на Слави?

Ще прави ли Слави Трифонов телевизия? И наистина ли е отложил учредяването на партията си? От 15 септември насам жълти вестници и сайтове подлагат...