X
 
 

Елин Пелин - поредната ни общност без състрадание

2663 9
photo of Елин Пелин - поредната ни общност без състрадание
Снимка: Getty Images
Жителите на българско градче не желаят да се съобразят със закона и гонят семейство възрастни сирийци, които имат хуманитарен статут, даден им от българската държава. Опасенията – тези хора били без документи. И няма никакво значение, че за това те нямат вина – вина имат чиновниците. Тези чиновници, заради които почти цяла България извън големите градове (а и в тях) седи в безвремие. Но пък един чиновник – кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, изрази „волята на шопите“ сирийците да се махат.

Потресаващ пример за ... - ами не знам и аз каква дума да използвам, защото не ми стигат думи. Вместо да има протест пред отговорните за издаване на документи органи, решението е по Сталин – няма човек, няма проблем. А най-жалкото е, че това решение го защитава човек, който претендира да е над средното ниво. Защото Ивайло Симеонов се появи на политическата сцена през 2014 година, с партията си „Нова България“. Тогава той говореше, че „ще върне вярата в държавното управление“ и подчертаваше, че е председател на „първата партия, родена в социалните мрежи“. Мисля, че изобщо не е нужно да коментирам как три години по-късно инж. Симеонов е върнал доверието в институциите и до какво водят социалните мрежи, когато става въпрос за политика. Но в цялото говорене как шопите ще се справят с ордите от изток, той все пак каза и нещо, на което трябва да се обърне внимание – че в Елин Пелин живеят хора без документи.

Работа се намира, но ни мързи

Едно от най-честите оплаквания по тукашните географски ширини е, че българинът масово не може да си намери работа. Срещу него едва ли н...

За да не си говорим като „по телевизора“, нека припомня и кой е отговорен да издава документи за хора, които нямат документи. Защото, когато бягаш от война, не мислиш на първо място къде ти е международният паспорт. И така – за хората със статут на бежанец в България т.е. за такива, които са издържали проверка от държавата ни – както семейство Фатима и Фахим Джабер, МВР издава карта за бежанци, която има срок за валидност от 5 години. Заявленията за издаване на документите се подават в СДВР/ОДМВР по постоянен адрес на заявителя. Ако се кара по обикновената процедура, картата би трябвало да бъде издадена за 30 дни. Ако се кара по бърза процедура, картата се издава за 10 дни. Таксата за издаване за карта на бежанец е 30 лева.

Тук вече идват въпросите към институциите. След като имат статут на бежанци, дали Фатима и Фахим са подали документи? Никой не каза, че не са – а Ивайло Симеонов едва ли щеше да пропусне да го каже, ако беше така. При това положение на МВР колко време им трябва да издадат документи? И защо хората от Елин Пелин не идат там да питат „с камъни и дървье“?

Тези въпроси биха били релевантни обаче само ако бяхме хора. Не сме. Защото вярваме на всяка глупост за идващите от Изток – че всички са се вдигнали с едничката идея да дойдат да ни изтрият от лицето на земята, но не вярваме на очите си. Виждаме една възрастна двойка, която иска да поживее без да ѝ падат бомби на главите, но за нас те са вестители на терористи. Обажда ни се обаче някой непознат и ни казва, че синът ни/дъщеря ни/внуците ни са катастрофирали и са пострадали много тежко всичките, но трябват 50 000 лева да ги извозим от мястото на катастрофата и тичаме със саковете да си хвърлим парите през прозореца, за да „спасим“ децата. Мозък няма.

Лъжат за машинното гласуване (ВИДЕО)

Машинното гласуване е поредното нещо, което позволихме да ни изтече като пясък между пръстите. У нас дебатите по разни промени обикнове...

В цялата трагедия по разказ на Елин Пелин прозвуча и нещо много вярно. Председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Николай Плещов, представител на ВМРО, обясни, че когато види на кино и театър такава история и му става много мъчно, но като си пуснел вечерта Нова телевизия и видел какво се случва в Харманли и какво в Европа, някакси нещата не му се връзват, защото е „реалист“. От това по-голямо доказателство, че като гледаш телевизия мозъкът почва да зачезва, здраве му кажи. Виждаш възрастната двойка, знаеш, че синът им работи, за да си изкарва хляба, но като пуснеш телевизора и някой там ти говори едни неща и ставаш „реалист“. Не си обаче „реалист“, когато извън телевизорА/интернетА виждаш нещо. Трябва да го видиш "на телевизора", за да му повярваш. И пак не е сигурно - иначе в България нямаше да има телефонни измамници.

Не ми се иска да го вярвам, но с всеки ден се убеждавам – ако не от друго, от проклетия и злост ще се затрием. Сега наистина не мога да повярвам, че България е спасила евреите си през Втората световна война ...

п.п. А за кмета на Елин Пелин едно припомняне - ето ТУК! За незнаещите - LBGT означава лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Явно обаче не означава състрадателни хора.

Какво остана от България?

Забавянето на демографското развитие на България през последните 25 години е следствие от емиграцията, рекордния за ЕС отрицателен прир...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 5 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Не виждам вашата подкрепа за наследниците на Тракийските бежанци. За тормоза и насилствената асимилация върху българите в Сърбия, Македония, Косово? А за арабите всеки ден? Май имате някаква лична омраза срещу българския етнос.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 4 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  "Защото, когато бягаш от война, не мислиш на първо място къде ти е международният паспорт." Хах, каква нагла мръсна лъжа ни разправят отново отново с надеждата да стане истина. В съседна на нас държава война няма, следователно не са бежанци! И като се почне едно бягане през цялата планета и все войни ги преследват през всяка държава. Разбирам че ви се плаща от НПО-та да лъжете, но дори и виж още ›› обикновените хора започнаха да разбират това. Дори и това семейство да са "жертви", след толкова много нелегални имигранти и ислямисти, няма как да им повярваме. И дори тези да са жертви няма да им повярваме. Между впрочем започваме да сравняваме Грантовите журналисти с Ало измамници и политици. Вие сте виновни за ситуацията в Елин Пелин! Значи според автора това, което се случва в Харманли и какво в Европа е някаква илюзия за пред телевизора? Май нечий друг мозък се е размекнал още повече от този на Плещов. Редовно си кореспондирам с колега във Франция. Там в новосъздадените арабски и ислямски квартали е гадно след залез слънце. Български легални емигранти си продават жилищата за да се преместят в квартали без "интегрирани" араби. Казват че се чувстват уплашени да пускат момичетата си на училище без придружител. Къси поли, кръстчета на врата не могат да носят от страх в тези квартали вечер. Сигурен съм че много от читателите имат приятели в Европа, които да потвърдят думите ми.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Паспортът си забравил, а телефонът НЕ. Най - лесно е да помниш краваката в десния ъгъл, а мармотите завиваха шоколад в станьол!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Октомври ПОЗДРАВЯВА ЦЬЛА БЪЛГАРИЯ СЪС СВ. ТРИФОНЪ ЗАРЕЗАНЪ И ДАВА ***K OFF НА вальо / ОНЗИ Евро/Атлантически гей ВСИЧКИ ГРАДОВЕ И СЕЛА РАВНИС ПО ЕЛИН ПЕЛИН / ГРАД/ И ШИРОКА ЛЪКА.Ето един Либераст ви порицава за ЛИПСА НА СЪСТРАДАНИЕ , НО КЪМ ВРАГА / ислямец/ка/ Състрадание НЕ МОЖЕ ДА ИМА. А , има ли СЪСТРАДАНИЕ този Либераст ачев към Народа от който идва днешният есеец ? Ни най малко , А ТОЧНО ОБ виж още ›› РАТНОТО.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Идиот и лайнян октомври !!! Гнусна гад ! Кого поздравяваш , ти , бе, простако ? Щом и шизофреници могат да дращят в този сайт, край ! Тук вони на психиатрия !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен1 2 Анонимен1 преди 1 година Профил на трол?
  Хората са прави да искат запазване на културата и обичаите си. България не е слънце да огрее навсякъде, ислямските държави да се оправят сами с проблемите си! Имат и пари и възможности, а ако имат нужда от помощи може да се организира нещо на ниво ЕС!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хайде да не смесваме човешкото нещастие с действиетлостта по нашите градове и села и изкривяването на човекото, излязло от устите на разни самозвани хуманисти.Сега защитатавате Фатме и Хасан, а защо не защитатавате хилядите, които полиция, трафиканти и граничари ги тъпчат в камиони и ги карат като животни на ЗАПАД? Защо, вие дето искате хората от Елин Пелин да заживеят в сговор с едни чужди на кул виж още ›› турата, религията и историята ни, чужденци мълчите, когато това става? Последните ги видяхме в бежанския лагер, колоко са бежанци и колко уважават и блогодарят за оказаното ивм гостоприемство- запалиха лагера и биха полицаите. Не гледате ли новини, не гледате ли какво става по Македонскатта, Сръбската, Унгарската граници. Това, в момента е всичко друго, но не и хуманитарна криза. 80 % от бягащите са икономически бежанци- нетолерантни, изостанали, капсуловани общества, които са манипулирани от други соросоиди, като писателя на тази статия. Грозно е, де се вадят кирливи ризи, дори да ги има и да се заигравате с нещо толкова видно. България е жертва, тя е предадена и от вън и от вътре. Единственото, което може да се направи е да се затворят границите и държавата ни да отстои това, което се очаква от нея. Хората го искат. А вие, дето ви плащат заплатки отвън за да пишете глупости, един ден ще си платите за арогонтността. Като ви е запукало толкова за сирийците, защо не викате пред американкото и другите посолства, дето ги бомбардират. Защо не подкрепите турския президент, който отдавна каза, че в Сирия трябва да има хуманитарен кордон и то на нейна територия. Всички бежанци - в Сирия, не в Германия, не в Австрия или България. Те все от някъде трябва да спрат да бягат. И като хората от Елин Пелин не ги искат, значи просто ще го приемете. Кой си ти/тя дето ще съдиш хората. Прав е кмета. Точка.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ТОЧКА ЛИ , МРЪСЕН НЕГОДНИК , НАЦИСТ !! ТАКИВА КАТО ТЕБ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ИЗТРИТИ ОТ ЛИЦЕТО НА РОДИНАТА НИ !!!! СМАХНАТ ИДИОТ , ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ ! ДОРИ ''Mein Kampf'' на АДОЛФ ШИКЪЛГРУБЕР ХИТЛЕР Е ПО-ХУМАННА !
  : 10 !
 • 1.1 1.2 1.1 преди 1 година Профил на трол?
  Точно от безгръбначно- като теб не мога да се засегна. Текстът ти е емоционален, но лишен от мисъл, което говори за душевни проблеми. Пий нещо, може да помогне.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 юни

Овен Желанията и замислите ви ще се изпълнят в зависимост от това до колко са истински. Не се насилвайте да правите нещо, което не е п...