Елин Пелин - поредната ни общност без състрадание

4541
Елин Пелин - поредната ни общност без състрадание
Снимка: Getty Images

Жителите на българско градче не желаят да се съобразят със закона и гонят семейство възрастни сирийци, които имат хуманитарен статут, даден им от българската държава. Опасенията – тези хора били без документи. И няма никакво значение, че за това те нямат вина – вина имат чиновниците. Тези чиновници, заради които почти цяла България извън големите градове (а и в тях) седи в безвремие. Но пък един чиновник – кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, изрази „волята на шопите“ сирийците да се махат.

Потресаващ пример за ... - ами не знам и аз каква дума да използвам, защото не ми стигат думи. Вместо да има протест пред отговорните за издаване на документи органи, решението е по Сталин – няма човек, няма проблем. А най-жалкото е, че това решение го защитава човек, който претендира да е над средното ниво. Защото Ивайло Симеонов се появи на политическата сцена през 2014 година, с партията си „Нова България“. Тогава той говореше, че „ще върне вярата в държавното управление“ и подчертаваше, че е председател на „първата партия, родена в социалните мрежи“. Мисля, че изобщо не е нужно да коментирам как три години по-късно инж. Симеонов е върнал доверието в институциите и до какво водят социалните мрежи, когато става въпрос за политика. Но в цялото говорене как шопите ще се справят с ордите от изток, той все пак каза и нещо, на което трябва да се обърне внимание – че в Елин Пелин живеят хора без документи.

Работа се намира, но ни мързи

Едно от най-честите оплаквания по тукашните географски ширини е, че българинът масово не може да си намери работа. Срещу него едва ли н...

За да не си говорим като „по телевизора“, нека припомня и кой е отговорен да издава документи за хора, които нямат документи. Защото, когато бягаш от война, не мислиш на първо място къде ти е международният паспорт. И така – за хората със статут на бежанец в България т.е. за такива, които са издържали проверка от държавата ни – както семейство Фатима и Фахим Джабер, МВР издава карта за бежанци, която има срок за валидност от 5 години. Заявленията за издаване на документите се подават в СДВР/ОДМВР по постоянен адрес на заявителя. Ако се кара по обикновената процедура, картата би трябвало да бъде издадена за 30 дни. Ако се кара по бърза процедура, картата се издава за 10 дни. Таксата за издаване за карта на бежанец е 30 лева.

Тук вече идват въпросите към институциите. След като имат статут на бежанци, дали Фатима и Фахим са подали документи? Никой не каза, че не са – а Ивайло Симеонов едва ли щеше да пропусне да го каже, ако беше така. При това положение на МВР колко време им трябва да издадат документи? И защо хората от Елин Пелин не идат там да питат „с камъни и дървье“?

Тези въпроси биха били релевантни обаче само ако бяхме хора. Не сме. Защото вярваме на всяка глупост за идващите от Изток – че всички са се вдигнали с едничката идея да дойдат да ни изтрият от лицето на земята, но не вярваме на очите си. Виждаме една възрастна двойка, която иска да поживее без да ѝ падат бомби на главите, но за нас те са вестители на терористи. Обажда ни се обаче някой непознат и ни казва, че синът ни/дъщеря ни/внуците ни са катастрофирали и са пострадали много тежко всичките, но трябват 50 000 лева да ги извозим от мястото на катастрофата и тичаме със саковете да си хвърлим парите през прозореца, за да „спасим“ децата. Мозък няма.

В цялата трагедия по разказ на Елин Пелин прозвуча и нещо много вярно. Председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Николай Плещов, представител на ВМРО, обясни, че когато види на кино и театър такава история и му става много мъчно, но като си пуснел вечерта Нова телевизия и видел какво се случва в Харманли и какво в Европа, някакси нещата не му се връзват, защото е „реалист“. От това по-голямо доказателство, че като гледаш телевизия мозъкът почва да зачезва, здраве му кажи. Виждаш възрастната двойка, знаеш, че синът им работи, за да си изкарва хляба, но като пуснеш телевизора и някой там ти говори едни неща и ставаш „реалист“. Не си обаче „реалист“, когато извън телевизорА/интернетА виждаш нещо. Трябва да го видиш "на телевизора", за да му повярваш. И пак не е сигурно - иначе в България нямаше да има телефонни измамници.

Лъжат за машинното гласуване (ВИДЕО)

Машинното гласуване е поредното нещо, което позволихме да ни изтече като пясък между пръстите. У нас дебатите по разни промени обикнове...

Не ми се иска да го вярвам, но с всеки ден се убеждавам – ако не от друго, от проклетия и злост ще се затрием. Сега наистина не мога да повярвам, че България е спасила евреите си през Втората световна война ...

п.п. А за кмета на Елин Пелин едно припомняне - ето ТУК! За незнаещите - LBGT означава лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Явно обаче не означава състрадателни хора.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com