В Елин Пелин им е мъчно за сирийците, но като си пуснат телевизора, вече не им е мъчно

3784
В Елин Пелин им е мъчно за сирийците, но като си пуснат телевизора, вече не им е мъчно
Снимка: Getty images/Guliver

Изкараха ни най-големите фашисти. Така кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов защити тезата, че в градчето не трябва да бъде допуснато семейство сирийски бежанци, които са получили статут да останат от България. Особено безумен щрих в случая е, че синът на въпросното семейство живее в Елин Пелин и работи.

"Тази каша не я забъркахме ние и тя е свързана с това да не се прави разлика между бежанци и узурпатори. Ние сме много хуманни, посрещали сме арменците, евреите, пазили сме ги и в този момент има едно объркване между афганистанци и сирийци. Избран съм от хората от Елин Пелин и това, което ще правя е да следвам тяхната воля. Това семейство може би са много добри хора, но в един малък град е много трудно да се влезе, един страх идва от едно друго объркване, за което не сме виновни ние. В големия град може би ще се адаптират. Не съм изкарал никой и не съм канил никой. Казал съм, че ще има интервю в 8 часа и това не беше протест. Това беше интервю, в което да се чуят страните. Вие не може да разберете, че в Елин Пелин има 30 души, които живеят незаконно, само двама имат документи. Това, че те не са разпознаваеми, е основният проблем и ако няма общонационална политика за това кой какъв е", обясни Симеонов в емоционално интервю пред bTV. Пред Нова телевизия кметът каза и, че "зад тях идва орда", т.е. че щели да дойдат още семейства.

Ангела Меркел планира масова депортация на бежанци

Канцлерът Ангела Меркел Меркел възнамерява да увеличи броя на депортираните мигранти в най-скоро време. По информация на "Шпигел" тя ще...

На директен въпрос на Анна Цолова какво изпитва, когато види плачеща възрастна сирийка, която съжалява, че не е умряла в Сирия при това отношение, общинският съветник от Елин Пелин Николай Плещов отговори, че като види такова нещо на филми, му става мъчно, но като си пусне Нова телевизия и види какво ставало в Европа, става реалист - вече не му е мъчно.

Същевременно, според адвокат Николай Хаджигенов действията на Симеонов в качеството му на кмет "се квалифицират като престъпление". "Той има задължения, които трябва да изпълни. Това е откровен фашизъм. Това го слушахме 33-та година, това е диктатура на пролетариата. С нетърпение чакам ЕС да ни върне всички българи, защото това следва. Или сме член на ЕС, или сме Северна Корея на Балканите. Това се нарича евгеника", обясни юристът.

Хората са прави да защитават собствения си интерес. Не е намерен правилният начин. Засилват едни хора някъде, без да питат местната власт, коментира и Юлиян Ангелов от ВМРО.

Вчера беше един много тъжен ден за българската демокрация за европейските ценности. Общината е взела едно решение, което е противозаконно. Кметът е събрал крайни хора с крайни лозунги. Той подбужда етническо и религиозно напрежение, заяви Акрам Наюф от "Асоциация Свободна Сирия".

Австрия настоява за споразумение между ЕС и Либия за спиране на мигрантите

Европейският съюз трябва незабавно да сключи споразумение с Либия за съкращаване на миграционния поток през Средиземно море. Това заяви...

Изказана беше и теза от юристката Петя Георгиева, която се прочу покрай бунтовете в Харманли и стила ѝ "да натоварим бежанците в лодките". Тезата ѝ беше, че под прикритието "бежанци" в Европа влезли много терористи и това предизвикало тази реакция.

Много е важно да се разбере, че страхът работи със стереотипи, с общи положения. Затова и по темата не може да се води разговор, обобщи социалният антрополог Харалан Александров. Според него трябва да се разделим с характеристиката, че сме гостоприемни - гневни сме, намръщени и наплашени. Всеки, който иска да спечели народната любов, почва да плаши, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София