Фандъкова, уволни си бандитите!

7422
Фандъкова, уволни си бандитите!
Снимка: Thinkstock

Чудеса от упорство и арогантност демонстрират 20 години топлофикациите - особено Софийската! Чудеса от упорство и арогантност демонстрират от 20 години и прокуратурата - особено Софийската. Едните упорстват и изнудват над 500 хилядите си абонати, като им надписват сметките за парно и топла вода своеволно, самодоволно и арогантно, всеки отопилителен сезон все повече и повече, а другите упорстват и демонстрират арогантност, като не желаят да ги подведат под отговорност - топлофикациите, особено Софийската, за своеволното, самодоволното и арогантното надписване на сметките за парно и топла вода все повече и повече! Какъв е изводът? Само един - или прокуратурата и топлофикациите са комбина и първите получават процент от надписаното; или и самата прокуратура трябва някой да подведе под отговорност - за липса на отговорност и нежелание да потърси сметка на топлофикациите за проявяваните от тях - от сезон на сезон във все по-голяма степен - своеволие, самодоволство и арогантност към абонатите си! Особено Софийската топлофикация към софийските абонати!

Хайде сега да караме поред. Тези дни "Топлофикация" - София, чрез посредника си, така наречените топлинни счетоводителски фирми, пусна "за плащане" така наречените си "изравнителни сметки" - каквото платил за зимния отоплителен сезон, платил, а сега идва времето на разплатата. За доплащането! Тази година топлофикатори и посредници обаче се оляха - над 45 на сто от софийските потребители имат да доплащат, за разлика от предишните години, когато "доплащащите" не надминаваха 20 на сто от общия брой на абонатите. Защо ли? Много просто - председателят Иван Иванов и така наречената КЕВР не разрешиха през целия сезон повишаване на цената - друг въпрос е, че не я й намалиха, въпреки че през сезона природният газ и горивата поевтиняха няколко пъти с по 10, 20 и 30 на сто! И поради тази причина топлофикациите и посредниците им решиха да си "избият" не-увеличението със самоволно и механично завишаване на сметките. Тази им далавера особено се улесни след въвеждането на друго, така наречено, "отоплително обстоятелство" - дистиционното отчитане на употребената от домакинството топлоенергия, при което никой абонат не получи (и не получава!) достъп до цифрите и числата си - каквото си пожелаят монополистите, такова си отчетат! Дистационно - сиреч модерно и съвършено! А който не вярва на този нов и "европейски" метод на обслужване, си е негов проблем; топлофикациите, и по-специално Софийската, не са длъжни да разкриват методите и похватите си на работа с клиентелата! Както се казва, господа потребители, у нас е и ножът, у нас е и хлябът, ще си режем колкото ни душа иска! И си рязаха (и си режат) така, че гражданството чак кърви! Когато си получава сметките!

Още една малка подробност е, че тези, които имат да доплащат (а те са, както се каза, над 45% от всичките ползватели), ще доплащат - по една случайност между 50 и 500 лева, а на тези, на които топлофикациите имат да връщат - пак по една случайност - ще получат, забележете! - между 17 и 90 лева! Нещо като кон за кокошка, или още по-точно, сметката излиза малко "дявол на магаре". Както още се казва - какво печелим, когато губим, и обратно - какво губим, когато печелим!

Двойно повече споразумения на потребители с "Топлофикация-София"

За първите шест месеца на годината броят на споразуменията, които са сключени между "Топлофикация София" и потребителите, които изпитва...

Натрапва се и една друга измамническа закономерност (която прокуратурата, особено Софийската, отново не забелязва!) в партньорстото между тези т. нар. счетоводителски фирми и техните фирми майки - топлофикациите! Особено Софийските! В ограбването на населението от топлофикациите въпросните посреднически счетоводни фирми се явяват последници-прекупвачи, а прекупвачеството, като вид търговско ограбване на населението, е забранено от закона. И не само това - с наличието на фактически трето звенo във взаимоотношенията "топлофикация - абонат", именно абонатът е принуден насилствено да плаща за една и съща услуга два пъти - веднъж на топлофикацията, която му продава топлинната енергия, и втори път - на прекупвача, счетоводителя, който им я "таксува" от името на производителя, като естествено в крайната цена се калкулира и цената за посредническата дейност на тези така наречени топлинни счетоводители! Още веднъж "дявол на магаре" и "кон за кокошка"!

Тази година старият спор за "свалените радиоатори в апартамента, от една страна, и общата сградна инсталация във входа, от друга" (разбирай кой да плаща топлината, излъчвана от тръбите в банята и антрето) получи ново развитие. Двамата обществени натегачи: шефът на КЕВР Иван Иванов и омбусманът Мая Манолова, за да демонстрират социална ангажираност и уж човешка заинтересованост, направиха така, че тези със свалените радиатори да платят символична цена за общата сградна инсталация, за сметка на тези, които не са си свалили радиаторите, ползват топлинната енергия и си плащат чинно и редовно сметките! Двамата подляри се харесаха на бунтуващите се "ощетени", тези със свалените радиатори, които вече не плащат почти нищо, но пък редовните ползватели и платци получиха (за награда!) в така наречените изравнителни сметки своя си плюс, техния дял от сметките за сградната инсталация! Пак "дявол на магаре" - за трети път! Как стана ли? Много лесно - угаждайки на "защитниците на онеправданите" Иван Иванов и Мая Манолова, така наречените топлинни счетоводители просто прехвърлиха топлинни единици на сметките на апартаментите със свалени радиатори на сметките на апартаментите без свалени радиатори. Тоест, редовните ползватели и платци поеха задълженията и на нередовните! И понеже на топлофикациите им е все едно кой точно плаща и без това завижените сметки, номерът на счетоводителите мина! Безнаказано и по вода!

И понеже Софийската топлофикация води хорото на тази многодишна топлофикационна каша и на този 20-годишен отоплителен миш-маш, то нека кметицата Йорданка Фандъкова първа разсече порочния радиаторен възел: Госпожо Фандъкова, уволнете бандитите в тази организирана престъпна група, включваща ТЕЦ-овете, топлофикационната администрация и крадливите, така наречени топлинни счетоводители надписвачи! Някой най-после трябва да ги почне! И да се опита най-после да създаде малко работа на иначе съзерцателната българска (и най-вече софийска) прокуратура! Тези просто не разбират от друго!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com