X
 
 
 

Газ, газ, газ!

2289 0
photo of Газ, газ, газ!
Снимка: Pixabay

Още по темата

500 млн. лева годишно – толкова може да спести България по оценка на „Нова република”, ако успее да предоговори цените на природния газ, който получава от „Газпром”.

Това е новина, нали? Важна новина. Сериозна новина. Новина, която е от обществен интерес. И след като е такава, би трябвало да бъде широко отразена, коментирана, дискутирана. Би трябвало дори да има протести, контрапротести.

Едно благодарно сирийско семейство сред действителността у нас

Какво обаче имаше? Нищо. Абсолютно нищо. Никой не се възмути дори, че държавата едвам-едвам обръща внимание на темата. Служебното правителство и президентът – този с неистовото желание да стане по-значим управник, в стил Владимир Путин и Реджеп Ердоган, хич и не подемат въпроса. От ГЕРБ също се правят, че тази тема я няма, за БСП да не говорим. Не предлагат решения, не изискват изготвяне на позиции, не настояват да се работи по-бързо, защото срокът да представим позиция изтича - първата седмица на месец май. Да уточня – България да представи позиция, след като Европейската комисия си свърши работата и докара „Газпром” на масата за преговори. При това Брюксел не просто докара руснаците, ами директно ги принуди да седнат на преговори с предложение за предоговоряне в посока по-ниска цена на газа. Вече от България зависи да договори колко точно. Не дали, а колко!

Това е тема от над един месец насам! 35 и повече дни, в които държавата в лицето на енергийното министерство смънка, че си запазваме правото да коментираме допълнително, а чак сега, по-малко от половин месец преди края на срока служебният премиер Огнян Герджиков благоволи да оповести, че можело и да поискаме по-дълъг срок, за да кажем какво искаме.

Така не става. Така не може. Така не бива. Говорим за 500 млн. лева, които даваме всички ние. За две години с такава отстъпка от раз събираме пари да увеличим минималните пенсии. За шест години пък бихме изплатили ограбеното от КТБ. Тази сума е все едно Гошка да спечели джакпота от лотарията в Испания пет пъти. Пет пъти. Пет пъти всяка година.

Има ли смисъл да повторя, че цената за България е обвързана с цената на петрола, а не с цената от конкурентни източници? В България 95% от газа идва от "Газпром". Има ли смисъл да повторя, че ЕК настоява сега цената да бъде обвързана с цените от конкурентни хъбове в Европа? Явно да.

Знам, че в България абсурдното е нормално. Постоянно се оплакваме какви задръствания има по пътищата на празници, но не мрънкаме за цената на газа. А тази цена ни удря много повече, отколкото час, два или дори три в задръстване. Защото задръстванията по празници са 5-6 пъти в годината, а сметките за ток, за парно, сметките за производство на куп стоки, са всеки месец. Но не ни пука – как тогава да им пука на тези, които знаем отлично, че няма да си мърднат пръста, освен ако не ги притиснем, не ги овикаме и най-после не решим да ги понабием, за да не трябва всеки път да не си вършат работата. И така си кретаме, преливаме от пусто в празно.

Между другото – ЕК така натисна „Газпром”, че е възможно да се постигне условие цените на газа да се предоговарят на всеки две години. За целта ще трябва съответната страна-член на ЕС само да поиска. Ние искаме ли?

Опорните точки за фалшивите новини на Бойко Борисов

Автор: Ивайло Ачев

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...