X
 
 

Може да искаме още време от ЕК за позиция по делото срещу "Газпром"

650 6
photo of Може да искаме още време от ЕК за позиция по делото срещу "Газпром"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Има вероятност България да поиска удължаване на срока, в който да даде становище на Европейската комисия (EК) по отношение на антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром". Това стана ясно след като министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с представители на политическата коалиция „Нова Република“ - Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов - по тяхно искане.

Темата на разговора бяха действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано политическият говорител на "Нова република" Трайчо Трайков заяви, че ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава с 30-40% по-ниски цени на природния газ и спестяване на около 500 милиона лева годишно.

ЕК е позволила изключване на българските ТЕЦ-ове от новите еконорми

Европейската комисия е позволила съществуващите вече в България големи горивни инсталации да продължат работата си при сега действащото...

Правителството е съставило работна група по проблема. Трайчо Трайков съобщи, че мнението на "Нова Република" в тази работна група да се включат и представители на бъдещите управляващи е било прието от Огнян Герджиков.

Министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в Европейската комисия (EК). Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.

Утре (19 април) представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

ЕК очаква до септември страните членки да изпълнят квотите за прием на мигранти

Европейската комисия очаква страните членки на съюза да изпълнят до септември тази година своите ангажименти за борба с миграционната к...

Припомняме, че на 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор, който изтича в първата седмица на месец май. Отвъд това търговска тайна остава цената, която плащаме на "Газпром" за 1000 куб. метра газ. Предполага се, че става дума за около 600 долара.

В края на април 2015 г. Европейската комисия официално изпрати уведомление за претенции на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа. "Газпром" е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство.

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Още на 16 март НОВА РЕПУБЛИКА ДАДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПОСТАВЕНИЯ СРОК ОТ ЕК, ПИСАХА ОБРЪЩЕНИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА И ГЕРДЖИКОВ И НА 12 АПРИЛ ОТНОВО ДАДОХА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ДА БИЯТ ТРЕВОГА, ЧЕ УМИШЛЕНО СЕ ПРОПУСКА СРОКА Радан Кънев е в оставка но това не му пречи да работи за доброто на България. Честните хора са винаги на фронта,колкото и на мафията да не и харесва това.Браво на Радан.Какво значение има виж още ›› оставката ??? Нали все на някой трябва да му пука за тази държава.Подкрепям тези достойни български политици. Без тия момчета ще бъде трудно занапред да се разобличават слугите на руската мафия в НС и правителството!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да се работи за гражданите не е необходимо и обезателно да си в парламента! Браво!!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • РЕЗУЛТАТ ОТ СРЕЩАТА НА НОВА РЕПУБЛИКА С ГЕРДЖИКОВ 1 РЕЗУЛТАТ ОТ СРЕЩАТА НА НОВА РЕПУБЛИКА С ГЕРДЖИКОВ преди 1 година Профил на трол?
  „Ако се проведат преговорите с Газпром както трябва, това означава цени на природния газ с 30-40 % по-ниски спестяване на около 500 милиона лева годишно“, заяви след срещата Трайчо Трайков. ''Газпром вероятно са злоупотребили с господстващото си положение и в резултат България е плащала значително повече отколкото е трябвало, констатира политическият говорител на Нова Република. Трайков виж още ›› обясни, че от преговарящите зависи как тези значително по-високи цени да се изяснят, с какви референтни стойности да бъдат обвързани и как и колко да получим за надплатеното досега от Газпром.Добре проведени преговори биха означавали много по-евтин газ за битовите потребители, много по-ниска цена на парното и топлата вода, доста по-поносими условия за индустриалните ползватели, което означава и увеличен икономически растеж'', каза той. Правителството е съставило работна група по проблема, макар и доста по-късно от необходимото. Трайчо Трайков съобщи, че мнението на Нова Република, в тази работна група да се включат и представители на бъдещите управляващи, е било прието от Огнян Герджиков.След като анализира и предложенията на Газпром към България в тази процедура, Трайков изложи и позицията на Нова Република да се изисква в преговорите цената на природния газ за България автоматично да се обвърже с по-ниските западноевропейски цени.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Министерството на енергетиката къде е? Сега ли разбират за това?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 27 май

Овен Тази неделя отделете малко време, за да организирате малко събиране в тесен кръг от приятели или посетете такова. Това ще повдигн...