Може да искаме още време от ЕК за позиция по делото срещу "Газпром"

2017
Може да искаме още време от ЕК за позиция по делото срещу "Газпром"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Има вероятност България да поиска удължаване на срока, в който да даде становище на Европейската комисия (EК) по отношение на антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром". Това стана ясно след като министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с представители на политическата коалиция „Нова Република“ - Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов - по тяхно искане.

Темата на разговора бяха действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано политическият говорител на "Нова република" Трайчо Трайков заяви, че ако се проведат преговорите с "Газпром" както трябва, това означава с 30-40% по-ниски цени на природния газ и спестяване на около 500 милиона лева годишно.

ЕК е позволила изключване на българските ТЕЦ-ове от новите еконорми

Европейската комисия е позволила съществуващите вече в България големи горивни инсталации да продължат работата си при сега действащото...

Правителството е съставило работна група по проблема. Трайчо Трайков съобщи, че мнението на "Нова Република" в тази работна група да се включат и представители на бъдещите управляващи е било прието от Огнян Герджиков.

Министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в Европейската комисия (EК). Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.

Утре (19 април) представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

Припомняме, че на 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

ЕК очаква до септември страните членки да изпълнят квотите за прием на мигранти

Европейската комисия очаква страните членки на съюза да изпълнят до септември тази година своите ангажименти за борба с миграционната к...

Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор, който изтича в първата седмица на месец май. Отвъд това търговска тайна остава цената, която плащаме на "Газпром" за 1000 куб. метра газ. Предполага се, че става дума за около 600 долара.

В края на април 2015 г. Европейската комисия официално изпрати уведомление за претенции на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа. "Газпром" е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика