Германия стана жертва на собственото си минало

7600
Германия стана жертва на собственото си минало
Снимка: Getty Images/Guliver

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1 млн. мигранти и бежанци заради от военните конфликти в Сирия, Ирак, Афганистан и Африка. Дни след началото на 2016 г. стотици жалби за сексуално посегателство, кражби и нападения бяха подадени в полицията в Кьолн, след като група от 1000 мъже, според очевидци, е атакувала организирано жени по време на празненствата в новогодишната нощ в германския град.

В последните няколко години европейската идея за солидарна Европа започва все повече да изглежда като блян. След дългогодишната гръцка гриза, която постави въпроса защо цяла Европа да плаща за фалиралата Гърция, през миналата година големият бежански поток отново постави на изпитание европейската солидарност. Този проблем обаче обърна фокуса и върху европейските ценности и вярата на европейците, че живеят в едно от най-развитите общества в света.

Германия и Полша потушават напрежението

В понеделник Варшава и Берлин се опитаха да уталожат напрежението, което се породи от критиките на германски политици след привикването...

Европейските институции и правителства не бяха подготвени за бежанския наплив и показаха, че не могат да се справят с него. Първо нямаше навременни мерки, после стана ясно, че в Европейският съюз все пак има 28 страни членки, всяка от които има своята позиция за справяне с бежанската вълна. Стана ясно, че едни, като Германия, са готови да приемат всички, други, като Унгария, не искат никой. Правителствата се опитаха да намерят решение, но спорейки, а в държавите популистките крайни движения, логично, набраха сила.

Европейските общества бяха объркани. От една страна имаше масови прояви на хора, които искаха да помогнат на бягащите от войни и насилие. Например, не един предложи да приеме бежанци в собствените си домове. От друга страна имаше страх и недоверие към „пришълците“ и се разраснаха крайните движения във всички европейски държави.

А след събитията в Кьолн все повече започна да се чува думата на крайните, а либералите мълчат.

А те мълчат, защото знаят, че либералните идеи бяха една от причините за тези проблеми. Винаги съм казвала, че на бягащи от война винаги трябва да се помогне, най-малкото не може да се оставят да умрат в морето. Още повече, че ако останат в държавата, те биха могли да допринесат за пазара на труда – във всяка една страна.

Реквием за Европа!

Защо се помайва Меркел и не си подава оставката?! Ако е вярно, че след погромите в германските градове "някой" е наредил на полицията и...

Не може обаче да имаш различни закони за различните групи, или да прощаваш на някого само защото той е бил бежанец или мигрант. Ако ми се е случило нещо негативно в детството, не може това да ме оправдае за убийство, дори да е смекчаващо вината обстоятелства.

Наблягането на различието, либералите го наричат признаване, създава различни. Така се капсулират общества, което много ясно се вижда в гетата в големите европейски градове. Освен това дискриминацията съществува, макар и да не се говори за нея. В Париж и Лондон най-гадните работи са запазени за мигранти (включително от Източна Европа), а интеграцията е само на думи.

За съжаление Германия още страда от ужасите на Втората световна война, а за да изтрие собственото си минало се опитва да бъде най-всеопрощаваща и най-либерална. Да, в Германия също има антисемитски и крайни движения, но те са малцинство на фона на официалната политика и мнението на повечето хора.

В Кьолн, заради това минало, полицията си е затваряла очите, а кметът на града вместо да предупреди мигрантите да "внимават в картинката", призова германките да се държат внимателно с тях (парафразирам). Това няма как да не възмути. Защото либералните идеи и изкупуването на миналото е до един момент. След това наистина трябва да се мисли за добруването на обществото. Защото в противен случай обществото само ще намери начин да се защитава, а тогава хората ще започнат да разчитат не на официалните власти, а на обществени патрули за защита. Когато държавата не може да изпълнява адекватно една от функциите си, то говорим за провал. И следва въпросът - тогава защо ни е?

Огнян Минчев: Не може имигрантите и бежанците да са привилегировани

Ако няма твърд и категоричен отговор на властите в Германия, безобразията от Кьолн ще се се разрастват. Това смята политологът Огнян Ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com