И с тока стана пълен комунизъм

8524
И с тока стана пълен комунизъм
Снимка: БГНЕС

Успяхме, ей! Доказахме, че всичко можем да съсипем - само ни го дайте. Дори най-простият принцип на пазарната икономика - този на търсенето и предлагането, не ни лови. Това е еднозначното и категоричното заключение след вчерашното заседание на т.нар. Тристранка - заради скъпия ток на борсата.

Повтарям за неразбралите - заради скъпия ток на свободния пазар. Свободният! Пазар!

Нямам представа доколко наясно са тези, които четат настоящия текст, що е то борса. Според всички учебници по икономика, това е място, където някой предлага нещо, търсено от някой друг, който го купува. Колкото повече предлагане и по-малко търсене, толкова по-ниска цена - защото никой търговец не иска да му "залежава" стока, понеже не се търси и гледа да изкара поне нещо, а не да остане с нищо. Колкото по-малко предлагане и повече търсене, по-висока цена - защото всеки търговец ще се опита да спечели повече и като има много кандидати, те ще се надпреварват, за да вземат търсенето - а надпреварата печели този, който даде най-много (пари). Елементарно и учещо се в първия досег с материята "икономика".

Та сега въпросът към ревящите работодатели и хленчещите синдикати, но най-вече "работодатели" като Васил Велев, е следният - на борсата ни какво има - повече предлагане или повече търсене?

Разбира се, това не е единственият въпрос. Другият въпрос, който беше зададен на Велев от Поли Златарева в публицистичното предаване на БНТ "Още от деня", е какво предизвиква пиковете на цената. И Велев почна да мънка - ами имало нерационално поведение на купувачите, имало теч на информация, ала-бала. Имаше дори дежурното обвинение към ЕРП-тата - как щели да си избият цената от битовото потребление при следващия регулаторен период, когато щели да поискат по-високи цени от КЕВР за регулирания пазар и КЕВР да им ги даде.

Велев, обаче, удобно НЕ КАЗА какви договори за купуване на ток сключват тези работодатели, които сега мрънкат. Дали са еднодневни? Дали са по-дълги? Колко по-дълги? Защото, когато сключваш дългосрочен договор, тогава цената не ти се променя всеки ден. Когато обаче тарикатееш и си мислиш, че може всеки ден да купуваш евтино, тогава ще има и добри, и лоши дни - с по-ниски и с по-високи цени. Това го знае всеки, имал си дори малко вземане-даване с борси.

В Бермудския триъгълник ли попадат парите за интеграция на ромите?

Едва ли в наши дни има по-голяма мистерия от Бермудския триъгълник. Дори митичната Атлантида не занимава човешкия ум толкова, колкото т...

Хайде сега да бъдат така добри работодателите, които недоволстват от свободния пазар, да обяснят те какви договори сключват. А не да има подмятания как някои търговци много печелели, затова не било честно. Все едно Велев няма да печели, ако може - ще се откаже за полза роду!

Още нещо - оплакването от цената. Нека г-н Велев каже знае ли как се формира тази цена. Например влиза ли в нея цената на квотите за вредни емисии? Защо тя се качва - дали защото имаме повече замърсяващо производство за сметка на ВЕИ, понеже ВЕИ са много лоши и чрез тях ни ограбиха енергетиката? А кой насаждаше години наред лоша репутация на ВЕИ като начин да се сдобиваме с енергия, защото едни престъпници се възползваха и от това и направиха пари? И работодателите дали направиха нещо в тази насока?

Цялата история прилича на ситуация, в която хлапета играят "Не се сърди човече". На някое от хлапетата обаче не му тръгва и веднага бута фигурките - защото не е честно да не му върви и да не печели! Затова сега има рев към държавата - да помага, да се намесва, все едно сме в уж отминалите времена на регулиращия всичко комунизъм. Като да идеш да ревеш на рамото на мама, че не си бил на "Не се сърди човече". И точно заради такива истории т.нар. "работодатели" обират само присмех. Защото номерцата им може да вървят на седянката, но накрая винаги лъсва истината - а тя боли!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com