Идва ли краят на червените фенери в Амстердам?

9829
Идва ли краят на червените фенери в Амстердам?
Снимка: iStock

Амстердам е "свръхтуристически град", пише АРД в свой репортаж от Нидерландия. Причината навярно е кварталът на червените фенери, където безкрайна върволица от смеещи се младежи се разхождат по тесните улички и надзъртат с интерес към прозорците, зад които стоят полуголи жени. Навярно няма друг град в света, където проституцията да е толкова на показ, коментира германската медия.

Краят на квартала на червените фенери?

Това обаче може скоро да приключи. И кметицата на Амстердам Фемке Халсема желае да изгони туристите, търсещи секс, от красивия център на града си. Плановете са прословутият квартал да бъде заменен от "еротичен център" в покрайнините на града. Далеч не всички обаче са съгласни с това. "Проблемът е, че повечето жени не желаят да напуснат квартала. Те са изградили връзки с местните магазини, другите проститутки и дори жителите", обяснява кметицата пред АРД.

Още: "Спрете тази лудост". Нещо вече нетърпимо става в Амстердам

Според нея това ги кара да се чувстват по-сигурни, отколкото биха се чувствали, ако се намираха в еротичен център в покрайнините на Амстердам. Местните се оплакват, че заради всички туристи през уикендите просто не може да се върви спокойно в квартала.

Британците често изобщо не се държат джентълменски - те са шумни и в нетрезво състояние. При всички случаи от табелите "Уринирането на обществени места е забранено" изглежда няма особена полза, посочва АРД.

Висше образование на нидерландски или на английски?

Не само сексът, но и образованието привличат хора от целия свят в Нидерландия. Да се следва в Маастрихт или Грьонинген някак изглежда по-забавно, отколкото в Щутгарт или Дортмунд, коментира АРД.

Още: Амстердам затваря пристанището за туристически кораби

Германката Циса например учи в Амстердам от този септември. Една от причините за това е близостта до Германия, разказва момичето. Студентката споделя, че ѝ харесва също добрата инфраструктура и красива архитектура. А също, че може да учи на английски език. Изключително голям брой бакалавърски програми в Нидерландия се преподават на английски.

Но според Питер Омциг, лидера на дясната партия "Нов социален договор" това е проблем. Той призовава за повече лекции на нидерландски. "Ако искате да учите тук, трябва да научите езика", заяви той по телевизията. А Питер Малконтент, който преподава на английски международна история в Университета в Утрехт, също признава, че проблем има. "Обсъждаме това, защото според законодателството студентите имат право на уроци на нидерландски език", посочва той. На практика обаче не винаги се получава така, обяснява АРД.

Проблем и с намирането на квартира

Недостигът на жилища е още по-сериозен проблем. Нидерландците вече не могат да си намерят квартири в собствения си град заради чуждестранните студенти. Наемът на една стая струва между 800 и 1200 евро месечно.

Още: Нови правила: без трева и алкохол из Амстердам?

Германката Циса се е преместила вече в четвърто жилище за последните три месеца. Някои стаи се отдават под наем само за няколко дни, когато някой отиде на почивка. А много от хазяите вече дори не искат да отдават на международни студенти.

Град Амерсфорт в северната част на страната предлага специално стаи за студенти. Той може и да не е толкова вълнуващ, колкото е Амстердам, но изследователи на градската среда от Лондон наскоро го обявиха за най-добрия град за живеене в Европа, посочва АРД. Той има много красиви къщи, канали и спокойни велосипедисти. Мръсотията, стресът и задръстванията ги няма. Броят жители се е удвоил за последните години, като и много хора от чужбина са се преместили тук.

И независимо от това, че централно място в предизборната кампания в Нидерландия заемаше ограничаването на имиграцията, в Амерсфорт интеграцията изглежда работи: собственикът на "Фризьорско студио №1", който е от Ирак и нидерландецът Томас пият заедно чай. До тях е Татяна, която току-що е пристигнала от Украйна. "За мен Нидерландия е най-добрата страна", споделя тя с АРД.

 

Още: Предотвратиха опит за нападение срещу Макрон в Амстердам (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Защо Амстердам погна младите британски туристи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com