Как медицинският канабис може да помогне на онкологично болни

9297
Как медицинският канабис може да помогне на онкологично болни
Снимка: pixabay

Изследователи от Държавния университет на Вашингтон са провели опити с плъхове и мишки, които са поставили в среда с пари от канабис. Така те са искали да стимулират специфични области на мозъка, свързани с апетита. Освен това са следили внимателно промените в хранителното поведение на гризачите - например това колко често се хранят.

Според Доналд Ейбрамс, онколог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, резултатите от изследването разкриват нови области на медицинското приложение на канабиса. "Знаем, че канабисът стимулира апетита. А това може да се използва в помощ на хора с онкологични заболявания, които обикновено нямат апетит, но трябва да се хранят, за да поддържат силите си", казва той за ДВ.

Канабисът активира специфични неврони за апетита

Още: Окончателно: Украйна легализира медицинския канабис

Плъховете и мишките, изложени на пари от канабис, са започнали по-често да търсят храна. Освен това учените са установили, че канабисът е активирал малка група специфични неврони в хипоталамуса.

Известно е, че хипоталамусът контролира апетита, както и други функции като телесната температура и настроението.

Но когато тези специфични неврони се активират, това създава каскада от нервни сигнали, свързани с мотивацията и движението. При хората това е нещото, което ни кара да станем от дивана и да тършуваме из кухненските шкафове за бисквити и бонбони. Плъховете и мишките в това проучване не са по-различни - те също са търсели храна.

Как химикалите в канабиса влияят на апетита

Още: Япония легализира лекарствата на основата на канабис

Изследователите са проучили взаимодействието между химикалите в канабиса и мозъчната активност, свързана с апетита и храненето. В канабиса се отделят химикали, известни като канабиноиди: делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Те задействат неврони в хипоталамуса, които активират протеин, наречен канабиноид-1 рецептор (CB1 рецептор). Именно той повишава апетита и стимулира храненето.

Новото изследване е установило, че щом мишките видят храна хипоталамусът активира значително повече клетки със CB1 рецептор. Проверката, при която при някои мишки са били изключени съответните неврони, е потвърдила резултата, тъй като при тях канабисът е стимулирал апетита в значително по-малка степен.

Лечебен канабис за стимулиране на апетита

Надеждата е медицинският канабис да се използва за стимулиране на апетита при хора, подложени на химиотерапия. Разработени са синтетични лекарства, които имитират ефекта на канабиса. При някои изследвания обаче - например при лечението на анорексия - тези лекарства не са действали надеждно.

Още: Стадо овце изяде близо 100 кг канабис в Гърция

Мишел Секстън, изследователка от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, казва, че това може да се дължи на факта, че лекарствата са приемани перорално, което може да не е толкова ефективно, колкото пушенето на канабис. Но според Секстън изследванията за въздействието на канабиса върху апетита са недостатъчни, е уточнила тя за ДВ.

Канабисът продължава да бъде забранено вещество в САЩ и други държави, включително Германия. Той не е приет за медицинска употреба дори в американски щати като Колорадо и Калифорния, където канабисът може да се закупи от диспансери.

"Канабисът е единствената терапия срещу гадене, която повишава апетита. Освен това е добър за болка, безсъние, тревожност и депресия, така че е нещо, което често препоръчвам на хора, живеещи с рак и след него", казва Ейбрамс за ДВ. Вече от 40 години той го репорйчва на пациентите си с рак, макар да не му е позволено да го предписва.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com