Как Швейцария ухажва свръхбогаташите

10811
Как Швейцария ухажва свръхбогаташите
Снимка: iStock

Промените в климата се отразяват и на зимните спортове, казва икономистът Юрг Щетлер, ръководител на Института по икономика на туризма в Люцерн, Швейцария. Той има предвид това, че заради глобалното затопляне все по-често ще се налага да се използват съоръжения за изкуствен сняг, уточнява АРД в обширна публикация по темата. В резултат от това карането на ски ще става все по-скъпо и все по-малко хора ще могат да си го позволят, допълва изданието.

С луксозни лифтове към върховете

Курортът Цермат в Швейцария винаги е бил предпочитан от богатите. От това лято той предлага нова атракция за платежоспособни клиенти от цял свят: алпийски преход до връх Матерхорн. Зрелищната въжена линия води през глетчера Теодул и стига до Червиния в Италия. По около 240 швейцарски франка (близо 250 евро) струва билетът за отиване и връщане с новия кабинков лифт, който се рекламира като дизайнерски шедьовър с лъскави гондоли, украсени с “хиляди блестящи кристали“, пише АРД.

Още: Кой град се смята, че е столица на Швейцария

Мащабни инвестиции в региона на Алпите правят и други туристически оператори. През 2020 година беше открита новата супер модерна двойна въжена линия, с която за 45 минути се стига от терминала Гринделвалд до подножието на връх Юнгфрау. Крайната станция Юнгфрауйох (3454 м), най-високата на Стария континент, е наричана още „Покривът на Европа“. Около 70% от туристите са гости от азиатски страни, казва говорителката на фирмата-оператор на въжената линия Катрин Негели, цитирана от АРД.

ВИП клуб

Най-платежоспособните от тях могат да пътуват още по-комфортно – във ВИП салон срещу 12 000 швейцарски франка за двама души или да станат членове на тъй наречения „Платинен клуб“ – срещу сумата от 18 000 франка (също за двама души). Членовете на клуба могат да резервират ВИП кабина по всяко време и да разполагат с различни пропуски през лятото и зимата.

Железниците Юнгфрау планират нещо още по-впечатляващо за в бъдеще: "Къщата на часовниците“ ще бъде построена високо на източния хребет на връх Юнгфрау. Сградата ще прилича на часовников механизъм и в нея ще се продават много луксозни часовници от специални и редки серии.

Още: Инцидент отмени всички полети на летището в Женева (ВИДЕО)

Ски спортът вече не е двигател на растежа

"Азиатските гости идват в Швейцария и искат планинско изживяване, в идеалния случай съчетано със сняг и ледници. И искат да пазаруват. А в Швейцария това означава преди всичко да си купиш часовник“, казва Юрг Щетлер.

Едно нещо е ясно: през следващите години швейцарските планински въжени линии ще се фокусират все повече върху целевата група на богатите чужденци. Ски спортът "определено вече не е двигател на растежа" в рая на зимните спортове Швейцария, казва още експертът пред АРД.

 

Още: Двама убити след стрелба в швейцарски град (СНИМКА)

Източник: Дойче веле

Швейцарският президент обеща дългосрочна подкрепа за Украйна

Швейцария забранява "Хамас" със закон

На Швеция ѝ писна да я бъркат с Швейцария, започва разяснителна кампания (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com