Китайският "мирен план" за Украйна: какво предлага Пекин

10273
Китайският "мирен план" за Украйна: какво предлага Пекин
Снимка: Getty images

Китай призова за прекратяване на огъня и започване на мирни преговори между Русия и Украйна в рамките на своята "мирна инициатива". Текстът на документа е публикуван на уебсайта на китайското външно министерство.

Исканията са част от план от 12 точки, публикуван от китайското Министерство на външните работи по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна. В него се призовава също за прекратяване на западните санкции срещу Русия, искат се мерки за обезопасяване на ядрените съоръжения, създаването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и за осигуряване на износа на зърно.

Китай може да достави дронове на Русия - и "Шпигел" разкри данни

Въпреки че преди дни Китай официално отрече да има планове за изпращане на „смъртоносна“ помощ на Русия под формата на оръж...

Този "мирен план" на Китай трябва да помогне за прекратяването на войната. Самата дума "война" обаче не се споменава никъде в документа - в английската му версия авторите говорят за "конфликт" и " кризата в Украйна". Освен това в текста не се разглежда несъгласието на Украйна с окупацията на нейни територии от страна на Русия и не се критикуват руските действия - само се посочва, че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат ефективно защитени". Но там откриваме и следното твърдение: "Сигурността на региона не трябва да се осигурява чрез укрепване или разширяване на военните блокове". На практика това означава съгласие с позицията на Кремъл, който използва същия аргумент, за да оправдае инвазията в Украйна.

Пекин иска отмяна на санкциите срещу Москва

В параграфа за "намаляване на стратегическите рискове" Пекин се изказва остро срещу заплахите за използване на ядрено оръжие, но в критиките си споменава и разработването на "химически и биологични оръжия" – нещо, за което Москва многократно е обвинявала Киев без никакви доказателства.

По-нататък се казва, че Китай подкрепя Черноморската зърнена инициатива и насърчаването на износа на зърно. Но в следващия параграф Пекин призовава ООН да отмени санкциите срещу Русия, които нарича "едностранни" и "злоупотреба", уверявайки, че "те само създават нови проблеми". Пекин не назовава конкретни държави, но посочва, че те използват "дългата ръка на закона" - фраза, която традиционно се свързва с доктрината на САЩ. Освен това се настоява за прекратяване на „манталитета от Студената война" – термин, с който Народната република обикновено атакува американската хегемония и това, което Пекин разглежда като намеса във вътрешните работи на чужди държави.

Пекин предлага своята "китайска мъдрост"

Тази война избра Путин: Белия дом реагира на „мирния план“ на Китай за Украйна

От Белия дом коментираха т.нар. "мирен план" на Китай за Украйна като заявиха, че Пекин е можело да спре още на първата точка от него -...

В четвъртък Китай се въздържа при гласуването на необвързваща резолюция на Общото събрание на ООН, призоваваща Русия да прекрати сраженията и да изтегли войските си. Малко по-рано през седмицата китайският външен министър Цин Ган заяви пред участниците в конференция по сигурността в Пекин, че страната му иска да предостави своята "китайска мъдрост", за да се постигне политическо решение на конфликта.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в интервю за информационна агенция АП, че вижда признаци, че Китай може да подкрепи Русия във войната ѝ срещу Украйна. Съвсем наскоро САЩ също изразиха загриженост, че Китай може да доставя оръжие на Русия, което Китай отхвърля като дезинформация.

Зеленски приветства мирното предложение

Украинският президент Володимир Зеленски приветства китайския „мирен план" като „важна първа стъпка". Той направи това още преди документът да бъде публикуван. " Китай започна да говори за мир в Украйна и смятам, че това не е лошо", заяви Зеленски. Както припомня обаче АРД, украинското правителство нееднократно е подчертавало, че може да се съгласи с исканото от Китай прекратяване на огъня само ако руските войски се изтеглят напълно от територията на Украйна. В противен случай Киев се опасява, че Русия може да използва прекратяването на огъня, за да прегрупира силите си за ново нападение.

 

Олаф Шолц: Не трябва да си правим никаква илюзия относно Китай

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес да не правят илюзии относно Китай, който се опитва отскоро да се позиционира като посредник ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com