X
 
 

Кочината на свинското здравеопазване

6536 10
photo of Кочината на свинското здравеопазване
Снимка: Getty Images/Guliver
Вчера в сутрешен блок Д-р Гергана Николова разказа за проблемите на личните лекари и откровената злоупотреба с тяхното време и ресурси, до което води функционирането на настоящата система. Тя обобщи абсурда на ситуацията с история за това как била повикана на домашен адрес, където се оказало, че "пациентите" й искат да прегледа болното им прасе. Викнали нея, а не ветеринар, просто защото било безплатно.

Историята е смешна само в началото и само за кратко. Отдавна в здравеопазването бият тъпана, че личните лекари прогресивно намаляват, застаряват, а младите кадри отказват да стават общопрактикуващи специалисти. И няма нищо по-логично от това.

НЗОК ще плати на джипитата разликата в таксата за пенсионерите за октомври и ноември 2017 г.

Общопрактикуващите лекари ще получат веднага средствата за доплащане на потребителската такса на пенсионерите. От Националната здрав...

Днес личният лекар е много повече чиновник и много по-малко медик. Хилядите, увеличаващи се всяка година, документи, изисквания, нови правила, с които GP-тата трябва да се справят, струват изключително много време, пари, усилия и нерви. За капак, системата ги наказва сурово и за най-малката грешка, принуждава ги да правят големи разходи, а приходите им са изключително ограничени.

Основен проблем е и натовареността. Не стига, че често личните лекари са принудени да поемат хиляди пациенти, с които е ясно, че физически не могат да се справят, но за капак сегашната уредба улеснява цели групи "боледуващи", които чакат всеки ден пред кабинетите за щяло и нещяло.

Големият брой освободени от такса хора превръща лекарите в обслужващ персонал за развлечение. Кой общопрактикуващ специалист няма пред кабинета си всеки ден едни и същи баби, които са дошли на раздумка и така, между другото, да си премерят кръвното? Кой лекар не е бил викан на домашни посещения по всяко време на денонощието за случаи, които са далеч от определението за спешност?

Заради тези хиляди здравни туристи истински нуждаещите се от помощ хора чакат с часове. И когато най-после влязат в кабинета, се оказва, че за пореден път направления няма, защото отпусканата от Касата бройка е крайно недостатъчна.

НЗОК задържа 5 млн. лв., които трябва да плати на джипитата

Здравната каса задържа около 5 млн. лв., които трябва да плати на общопрактикуващите лекари. Те са за сумата, която касата доплащат за...

Ниското заплащане, безумните изисквания личните лекари да са сторъки същества, които издават документи, попълват отчети, преглеждат пациенти, както и недомислиците в системата превръщат практиката в кочина, в която "свинските" повиквания са най-логичното нещо. И тъй като мазохистите у нас стават все по-малко, кризата с личните лекари тепърва ще назрява.

Отдавна е лъжа, че пари за здравеопазване няма. Има достатъчно, стига онези, които ги крадат, да бъдат изпратени в съответните заведения с решетки, а в системата най-накрая да се появи някой, който да извади главата на здравното ръководство от тъмното място, на което се намира, да я развърти към успешните наши и чужди практики, и единствено по силата на логиката и практичността да направи нужните реформи.

Личните лекари трябва да бъдат освободени от робските окови на нечия чужда глупост, които им пречат в момента, за да може цялата тази кочина най-накрая да бъде разчистена.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  До разбирачите! Кой е на снимката - Борисов или Пеевски е?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Кочината на свинското здравеопазване започна след 1989 г. с приемане на така наречената Здравна реформа която задължи личните лекари, които работеха в Поликлиниките на държавна издръжка да станат търговци и да регистрират фирми по ТЗ с цел да може да работят.Така материалния интерес се постави над здравеопазването.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Нямам какво да добавя към мнението на Десислава Любомирова, освен да изкажа пълното си съгласие със всичко написано. Браво! Един път да видя някой да каже истината и да опише точните проблеми, а не само да четем мъгляви приказки.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Категорично не съм съгласен. Причината е, че личните лакари точат здравната каса като обезумели. Пишат прегледи и посещения за хора, които не са ми виждали кабинета. Експлоатират медицинските си сестри и им плащат жълти стотинки, въртят бизнес с фермацефтичните компании и др. И това е което аз съм видял с очите си, а колко още има.....
 • ОПЛ 1.1 ОПЛ преди 11 месеца Профил на трол?
  Пролетарския чугун свикнал на безплатното някой ден отива на лекар и среща реалността – такава каквато никой от политическата класа не му е обрисувал. И къде излива злобата си …..срещу лекаря, а пропагандата наново излива помии в опита си да внуши,че илюзиите не се сбъдват само защото ….лекарите не работят, крадат и те са виновните. Всъщност всички ние работещите лекари сме принудени да бъдем гад виж още ›› ното лице на фалшивите реформи на такива некадърници и въжеиграчи в управлението и всяка нападка и удар по лекар всъщност е удар върху мутрата на лъжеците и измислените им ‘реформи’. Това се налага да търпим- да отговаряме за действията или бездействията на едни държавни кретени лъжещи всички. Лекарското съсловие днес е човешкият щит зад който се крият политическите отрепки в МЗ и правителството доказано неспособни на никакви европейски реформи, които да доведат до една нормална здравна система.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ако беше се и пообразовал,цена нямаше да имаш:)
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Другарю "анонимен" от тълпата черени потници сигурен съм ,че сред критикарите плямпаджии сред вас няма хора със социално значима професия в която се носи отговорност за живота на много хора. Сигурен съм ,че няма коментиращи злобари от вас които да са летци, авио и жп диспечери, авиомеханици, оператори на ядрени централи,капитани на кораби, машинисти, командири на взводове реално участвал виж още ›› и във военни действия, архитекти на мостове и сгради, огнеборци и естествено лекари. Всички тези професии от които зависи животът пряко на други хора .Затова лесно коментирате с вашата ниско отговорна професия от типа ‘шефа ми каза да взема това и да го занеса ей там’ или ‘да напиша ей това’ или ‘да кажа ей онова’ или ‘да свърша работа каквато шефа каза’. Лошо е, че не сте станали лекари. Щото сега щяхме да имаме особено ценни колеги от които да се учим , а населението щеше да има абсолютно безплатна, безсребърна, денонощна квалифицирана здравна помощ и то от безгрешни хора, които няма да имат семейство и почивка, щото ще са 24 часа себеотрицателно в служба на народа без при това и най-малката грешка да допуснат , камо ли да искат заплащане. Май обаче ставате само за това което сте (вие си знаете). Сигурен съм,че не си взимал по сложни решения от това кухнята дали да е в цвят резеда или охра. Защото ако ти донесат бебе за преглед едва дишащо ще се наакаш преди него и ще си забравиш и граматиката и анатомията . А ние всеки ден се срещаме с такива случаи. И се справяме трудно, а смъртността в България е 30 пъти по-висока от тази в ЕС при 30 пъти по-ниско финансиране на здравеопазването. Много се радвам за всеки лекар , който напуска тази страна ,защото скоро ще бъдете принудени да се лекувате сами безгрешно и уверено както уверено давате заключения и квалификации. Хващайте анатомиите , ръководствата по вътрешни болести, хирургия и фармакологиите и успех в лекуването на вашите близки и в частност самолечението. Наръчниците 'Обдишай се сам for dummies' и 'Автотонзилектомия for dummies' може да намерите в магазинната мрежа и книжарските борси. Успех! Поне дали разбра защо лекарския труд е най-високоплатения труд от масовите професии в света? Защото квалификацията и отговорностите са максимално възнаградени за да бъдат реалност в практиката. Само твоите червеногъзи управници не плащат лекарския труд защото всъщност ти казват директно в лицето ,че си един отпадък , който не заслужава висока отговорност и квалификация. И ще заплатиш накрая с най-скъпото- с живота си!
  : 1 !
 • До 1.3 1.4 До 1.3 преди 11 месеца Профил на трол?
  Е господин "не-анонимен", оценявам мнението ти колкото и плоско да е то. За жалост в БГ кадърни лекари има и винаги ще има, а ние с плоските професии ще си плащшаме за тях. Добри и чесни лекари също има и винаги ще има, но те са изключението в стадото от плява. Никой не те е карал на сила да ставаш лекар, като не ти харесва прав ти път, но навън се иска квалификация и там носят отговорно виж още ›› ст за грешките си (и нищо чудно да свършиш в затвора за убийство). Но ти в БГ осъден/наказан за некомпетентност и/или корупция доктор виждал ли си?
  : 6 !
 • ОПЛ 1.5 ОПЛ преди 11 месеца Профил на трол?
  Колкото и да злословиш, че личните лекари "точат" касата, бюджета им не повече от 6% от бюджета на касата, приет със закон ЗБНЗОК от Народното събрание. А къде според теб са останалите 94% от парите за здраве, умнико?
  : 0 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Вместо да заклеймиш кражбата, ще мериш кой краде повече ли? Заради точно такива свине като теб, сме на това дередже.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 21-27 януари

Овен През тази седмица не пришпорвайте събитията. Именно така ще постигнете желаните резултати. В противен случай ще се изнервите и ня...

Последно в Актуално