Кочината на свинското здравеопазване

9368
Кочината на свинското здравеопазване
Снимка: Getty Images/Guliver

Вчера в сутрешен блок Д-р Гергана Николова разказа за проблемите на личните лекари и откровената злоупотреба с тяхното време и ресурси, до което води функционирането на настоящата система. Тя обобщи абсурда на ситуацията с история за това как била повикана на домашен адрес, където се оказало, че "пациентите" й искат да прегледа болното им прасе. Викнали нея, а не ветеринар, просто защото било безплатно.

Историята е смешна само в началото и само за кратко. Отдавна в здравеопазването бият тъпана, че личните лекари прогресивно намаляват, застаряват, а младите кадри отказват да стават общопрактикуващи специалисти. И няма нищо по-логично от това.

НЗОК ще плати на джипитата разликата в таксата за пенсионерите за октомври и ноември 2017 г.

Общопрактикуващите лекари ще получат веднага средствата за доплащане на потребителската такса на пенсионерите. От Националната здрав...

Днес личният лекар е много повече чиновник и много по-малко медик. Хилядите, увеличаващи се всяка година, документи, изисквания, нови правила, с които GP-тата трябва да се справят, струват изключително много време, пари, усилия и нерви. За капак, системата ги наказва сурово и за най-малката грешка, принуждава ги да правят големи разходи, а приходите им са изключително ограничени.

Основен проблем е и натовареността. Не стига, че често личните лекари са принудени да поемат хиляди пациенти, с които е ясно, че физически не могат да се справят, но за капак сегашната уредба улеснява цели групи "боледуващи", които чакат всеки ден пред кабинетите за щяло и нещяло.

Големият брой освободени от такса хора превръща лекарите в обслужващ персонал за развлечение. Кой общопрактикуващ специалист няма пред кабинета си всеки ден едни и същи баби, които са дошли на раздумка и така, между другото, да си премерят кръвното? Кой лекар не е бил викан на домашни посещения по всяко време на денонощието за случаи, които са далеч от определението за спешност?

Заради тези хиляди здравни туристи истински нуждаещите се от помощ хора чакат с часове. И когато най-после влязат в кабинета, се оказва, че за пореден път направления няма, защото отпусканата от Касата бройка е крайно недостатъчна.

НЗОК задържа 5 млн. лв., които трябва да плати на джипитата

Здравната каса задържа около 5 млн. лв., които трябва да плати на общопрактикуващите лекари. Те са за сумата, която касата доплащат за...

Ниското заплащане, безумните изисквания личните лекари да са сторъки същества, които издават документи, попълват отчети, преглеждат пациенти, както и недомислиците в системата превръщат практиката в кочина, в която "свинските" повиквания са най-логичното нещо. И тъй като мазохистите у нас стават все по-малко, кризата с личните лекари тепърва ще назрява.

Отдавна е лъжа, че пари за здравеопазване няма. Има достатъчно, стига онези, които ги крадат, да бъдат изпратени в съответните заведения с решетки, а в системата най-накрая да се появи някой, който да извади главата на здравното ръководство от тъмното място, на което се намира, да я развърти към успешните наши и чужди практики, и единствено по силата на логиката и практичността да направи нужните реформи.

Личните лекари трябва да бъдат освободени от робските окови на нечия чужда глупост, които им пречат в момента, за да може цялата тази кочина най-накрая да бъде разчистена.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com