X
 
 

Когато обезглавяваха българската интелигенция

4326 11
photo of Когато обезглавяваха българската интелигенция
Снимка: Getty Images/Guliver
Това предопределя пътя и съдбата на България за десетилетия напред: обезглавяването на българската интелигенция след 9 септември и подмяната на елита на нацията с една неграмотна, но жадна за власт и привилегии върхушка. Материал на "Дойче Веле България".

Наложената на 9 септември 1944 г. с щиковете на окупационната съветска армия комунистическа диктатура буквално смила, а след това преобръща с главата надолу всички социални структури от времето на Царство България. В страната за десетилетия напред се установява властта на българския филиал на болшевишкия Коминтерн - първоначално незначителен като членска маса, но крайно жесток и брутален към политическите си опоненти.

Още през първите три месеца на „народната“ власт, с терористични похвати, познати на света от времето на атентата в „Света Неделя“ през 1925 г., са избити без съд и присъда близо 30 хиляди представители на интелигенцията, държавното управление, армията, църквата и предприемачеството. Следват съдебните убийства на „народния“ съд, екзекуцията на парламентарната опозиция и заграбването на почти цялата градска и селска собственост. Насилията продължават до последния дъх на режима на Живков и вземат нови свидни жертви и сред остатъците на „вражеската“ интелигенция в страната, и сред успелите да избягат зад граница критици на режима.

Елитът на България е подменен от хора, 20% от които са напълно неграмотни, а 71% имат едва основно образование. Това е факт, за който признава през 2004 г. дори апологетът на партизанското движение в България и негов социологически анализатор проф. Донко Дочев. Над 85% от близо 10-те хиляди партизани са категоризирани от него като родени на село. Тази преторианска гвардия на комунистическия режим, към която се включват и няколко хиляди политзатворници и завърнали се от Съветския съюз емигранти, проявява противното на всякакви природни закони свойство да набъбва във времето. Напук на всички таблици за смъртност, към края на 1989 г. дарените с множество екстри и привилегии от властта „активни борци“ против фашизма и капитализма са вече десет пъти повече в сравнение с броя им в навечерието на деветосептемврийския преврат.

Последиците за човешкия капитал на България

Обезлюдяването – участта, с която свикнахме

Изчезваме като народ. Става ясно и по-ясно дори и на тези, които не мърдат от София. Всъщност всеки го знае, но на никой не му пука. Да...

Близо 40 на сто от постъпилите на работа младежи са без завършено средно или основно образование, е записано в доклад до ЦК на БКП от месец ноември 1989 година. В публикувания от изследователя Антон Тодоров документ се посочва, че дори придобилите някаква квалификация трудоспособни млади хора масово не желаят да заемат ниско платените и безперспективни работни места.

Смайващ е и образователният статус на офицерите в МВР, наричано многозначително „биещото сърце на Партията“. Запазен доклад от 70-те години сочи, че 70 на сто от офицерите в благоевградската милиция са със средно образование, а 11% - с основно. В спомените си от 1993 г. високопоставеният партиен апаратчик Лъчезар Аврамов твърди, че от 60-те години насам работата на кадрите, занимаващи се с вноса и износа на НРБ, бележела подобрение. Аврамов обаче признава, че и при „развития социализъм“ служителите на външнотърговското министерство, което има солиден принос за нарастването на външния дълг на страната, са били набирани главно сред хора, минали през Работническия младежки съюз (РМС), партизанските отряди и нелегалната борба. По правило те не са имали никаква езикова, правна или външнотърговска подготовка.

Още един щрих добавя изследователят на външния дълг на НРБ Даниел Вачков. Той припомня добре известния на мнозина факт, че професорска или доцентска титла се е получавала само след съгласуване съответно с Централния и Градския комитет на БКП. Държавна сигурност е подготвяла справка за политическата благонадеждност на претендента – дали членува и доколко е верен на Партията, как сътрудничи на органите на „народната власт“, дали има в родата си „врагове на народа" и т.н. Няма никакво съмнение, че подобен „подбор“, прилаган за всички ръководни постове и номенклатури в НРБ, води до издигането на посредствени кариеристи с връзки и протекции от „партизанските“ фамилии до постове, за които са нужни начетени и независими експерти. Става дума за ключови за развитието на човешкия капитал дейности, като управлението на икономиката и на финансите, на вътрешната и външната сигурност, във висшето образование и здравеопазването. за много от назначаваните на ключови позиции кариеристи, защото това е единственият начин да си осигурят професионална кариера и командировки в чужбина.

Редица изследователи на ДС днес са убедени, че до 80% от бизнес-елита на съвременна България е свързан - по един или друг начин - с апарата на комунистическата тайна милиция.

Магистрала "Струма" - паметник на глупостта

Магистрала "Струма", макар и все още недовършена на 100%, е най-новата магистрала на България. Логично е да предположим, че поради тази...

От човешки капитал до „матрЯл“

Мантрата за водещата роля на работническата класа и нейният предводител БКП обхваща всички сфери на обществения живот в най-верния съветски сателит. За да се насажда чувството за превъзходство на обикновените и не особено образовани и квалифицирани работници над интелигенцията, властимащите в НРБ поддържат особен вид дискриминация. Така например трудът на инженерите, които постъпват на работа в производството или в научно-развойните звена, е заплащан поне двойно по-ниско от труда на обикновения работник. Обезсмислянето на всякакви стимули за професионално израстване и кариерно развитие, особено в случаите на нечленуващите в БКП и БЗНС кадри без връзки с номенклатурата, нанася огромни поражения върху мотивацията за развитие на младите хора в страната.

С разпада на плановата икономика и „комунистическия морал" зачестяват сигналите до ЦК на БКП за разпространение на безделието, пиянството, проституцията, черноборсаджийството и валутните „престъпления“ - просене на долари от чужденци за закупуване от Кореком на джинси и други недостъпни елементарни стоки за младежите, които не са се радвали на привилегиите на децата и внуците на номенклатурата. По традиция анализите на ДС за случващото се винаги водят до една основна причина – зловредното влияние сред младите на гнилия западен капитализъм чрез неговите спецслужби и радиостанции.

Но как се отнасят управниците към труда на фаворизираната от тях работническа класа? Открит от изследователя Антон Тодоров доклад на казионните профсъюзи до ЦК на БКП от средата на 1988 г. разкрива отчайващото състояние на безопасността на труда в 225 допотопни промишлени предприятия с 85 000 работници. Резултатът от недопустимата експлоатация на амортизирани, и в някои случаи необновявани цели 40 години, мощности са множеството трудови злополуки с фатален край и нарастването на осакатяванията и на тежките и нелечими професионални заболявания. Оказва се, че много от големите производствени аварии са били крити от населението. Като скорошни аварии в доклада се отчитат пожарът в Нефтохимическия комбинат в Бургас и експлозията във фабриката за свилоза в Свищов. Повсеместно над 60 % от работниците се трудят в катастрофални за здравето им условия – сред праха от цимент и канцерогенен азбест (до 20 пъти по-високи равнища на запрашеност), сред крайно амортизирани тръби и други съоръжения, изпускащи отровни газове и изгарящи течности, край необезопасени срещу токови удари опасни машини и поточни линии. Надхвърлящите в пъти допустими равнища на шума и вибрациите повсеместно водят до инвалидизация на хората от победилата капитализма работническа класа.

Actualno.com

Етикети:

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всичко сега се прави да могат наследниците на уродите (БКП/БСП/ДС/КГБ агентите) от статията по-горе да ни кажат: - Нали искахте демокрация?! На ви сега!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 4 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Тази партенка на д. веле е нещо страшно. Всички журналистически/манипулативни/ похвати са приложени в пълна сила. Просто наистина уникално. Може би с 2 по голям статия ще се справя да ги изоблича Та става дума за интелигенцията унищожена през 1944 и какво общо има със заводите през 1988 г ? Но след като е толкова било отчайващо наследството на Н.Р.Б , то как Кликата 10 11 1989 забогатя и крадеше и виж още ›› крадеше и крадеше десетилетия. Проблем Н.Р.Б имаше с разпределението на благата , а не в липсата на блага гадове от д. веле.
 • Октомври 4.1 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Зрънцето Истина е , че наистина Царство България беше напълно заличено. Това Царство дето още през 1913 се постави в услуга на Германският империализъм срещу Българските интереси и бумерангът удари със страшна сила през 1944. Нито думичка за македонизацията*45 едно наистина огромно престъпление. Една историческа черта между Октомври и Бкп. Нито и думичка от гадовете от д. веле.
  : 5 !
 • Октомври 4.2 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  И нито думичка , че практически Бкп посредством заграбилата власта на 10 11 1989 Клика дегенерати/ки продължава да управлява. И нито думичка , че интелигенцията започна да се избива още от 1923г и нито думичка , че подобна статия за прослава на един пронацистки режим в Германия няма как да мине. Нали бе отпадъци/чки от д. веле.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Принудата милион и нещо хора (основно интелигенция) да напуснат България след 89, е още по-страшно, макар и без убийства, това съсипа България много по-дълбоко.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами ако бяха отворили границите 10 години преди 89 година , колко ли българи щяха да останат тук ?
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  #3, това прокуждане на умните хора от България е продължение на избиването на умните хора 1944г. от БКП/ДС/КГБ.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Според Буров неграмотна, но жадна за власт и привилегии върхушка се появява още след освобождаването ни от турско робство.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "Неграмотна, но жадна за власт и привилегии върхушка"след 1944 г. създаде гръбнака на икономиката на страната, разрушена от новопоявилите се"грамотните" демократи след 1989 г. Колкото за Народния съд бяха осъдени всички министри и депутати който вкараха България във война на страната на Хитлеристка Германия, последствията от която са бомбандировките на София и други български виж още ›› градове от англо-американската авиация. По време на така наречената "окупация" нямаше военни бази на СССР в страната а сега в момента имаме 5 американски военни бази.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ти кво се опитваш да докажеш..че приматите взели властта 44 г. са нормално и пилезно явление ли..и защо лъжеш червена гад..статията точно отразява събитията
  : 8 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
  В човешката история са познати няколко типа държави: Робовладелска, Феодална, Капиталистическа и тази на съвременните цивилизовани и глобализирани общества,- Социалната, чиято главна дейност е да провежда социални мероприятия. Другите значими дейности на този тип държава в значителна част са делегирани на глобалните международни организации. Социални дейности може да провежда само богатата държав виж още ›› а, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление. Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбваното население се демотивира да работи за благото на обществото, а започва да търси други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата. След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност. За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „станишевци” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото. Много от нас виждаме това според последните социологически проучвания, но ще можем да помогнем единствено на предсрочните парламентарни ИЗБОРИ.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Силно земетресение в Япония, с данни за ...

Земетресение с магнитуд 5,9 стана на територията на Япония, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от БГНЕС....