Когато земята в Украйна замръзне: кой ще надвие в зимната фаза от войната

9447
Когато земята в Украйна замръзне: кой ще надвие в зимната фаза от войната
Снимка: Getty images

Земя, подгизнала от дъждове и огромни локви, останали там, където са минали тежките превозни средства. Цивилното население в Украйна е изправено пред зимна хуманитарна катастрофа, но минусовите температури скоро биха могли да дадат на Украйна и някои военни предимства.

В очакване на замръзналата земя

В източната част на страната, където руската армия е окупирала голяма част от Луганска област, украинските военни "разчитат на замръзналата земя", казва експертът по Украйна Нико Ланге. На североизток армията разполага с много превозни средства „на колела“, а за да може да използва мобилността - която е нейната сила - тя се нуждае от замръзнала земя.

По протежение на фронта в източната част на страната руската армия демонстрира превъзходството си с мобилни гранатомети - системата ГРАД, създадена още в Съветския съюз. С помощта на тази система руската армия ежедневно обстрелва украинските позиции на голяма площ. Русия може постоянно да попълва нуждата от боеприпаси. Затова Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на западната артилерия „на колела“, като например френската система "Цезар". Точно за тази цел се нуждае от замръзнала, твърда земя, вместо от кални терени.

В Североизточна Украйна в тези дни нахлува все по-голям студ. "Мисля, че щом земята замръзне, украинската страна ще има и повече възможности", смята Ланге, визирайки оста за нападение в Луганска област. След няколко седмици предстои да бъде решен и друг важен проблем на украинската армия. Поради интензивното използване на западните артилерийски системи част от тях са сериозно износени. До "средата на декември" в Словакия, на границата с Украйна, трябва да бъде готов център за ремонт на оръжия като германските самоходни гаубици 2000. Това обяви федералната министърка на отбраната Кристине Ламбрехт пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Недостиг на боеприпаси

"Важно е Украйна да използва най-изгодния момент. Украинската армия показа, че може много умело да се възползва от слабостите на руската страна", казва Маргарете Клайн, експерт на германската фондация "Наука и Политика". На украинската армия обаче ѝ липсват боеприпаси, предупреждава Нико Ланге.

"Украйна изразходва ракетите от системите за противовъздушна отбрана по-бързо, отколкото ги произвежда." Това се отнася и до обикновените артилерийски боеприпаси, до които Русия има неограничен достъп. Друга е обаче ситуацията с руските ракети със среден обсег на действие, някои от които са с чипово насочване.

Така войната постепенно се превръща в надпревара за боеприпаси. Петдесетте държави от контактната група за Украйна, водена от САЩ, доставят все повече системи за противовъздушна отбрана.

Според Ланге, Путин спекулира с това, че зимната фаза на войната в Украйна ще бъде битка за надмощие. Как ще се развият събитията очевидно зависи от това дали Киев ще успее да облекчи хуманитарните трудности за населението, дали украинската противовъздушна отбрана ще бъде допълнително укрепена - и дали армията на Киев ще успее така да поддържа огъня срещу кремълските войски по мразовитите полета на Украйна, че те да не могат да си отдъхнат.

102-годишна украинка: "Искам да дочакам победата"

Старицата седи на дивана в къщата си и подготвя конците. Недовижда и недочува вече, но продължава да работи - плете камуфлажни мрежи за...

Руснаците използват ракети от стратегическия резерв

"Противовъздушната отбрана на Украйна се подобрява", казва и Ланге. В отговор на това Русия изстрелва все повече ракети със среден обсег и безпилотни самолети по украинската гражданска инфраструктура, посочва още той. Само че това става все по-трудно за Кремъл.

"Видяхме снимки, на които се вижда, че вече са използвани ракети, които всъщност са част от стратегическия резерв. А заради технологичните санкции Русия не може просто да произвежда тези ракети, защото не разполага с чиповете и технологиите за тях“, казва експертът. Все пак малцина са експертите, които виждат шансове за бърз мир в Украйна.

 

Автор: Франк Хофман, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Грузия: Искаме в ЕС, но без "ЛГБТИ пропаганда"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com