Кой е бизнесът с най-евтини стоки в света?

9277
Кой е бизнесът с най-евтини стоки в света?
Снимка: iStock

Магазините в най-големия пазар на едро са като лабиринт - общо около 75 000. Тук има обеци, гривни, декорации за дома, рамки за снимки и всякакви други продукти, опаковани в найлонови торбички и облепени с тиксо. Близо 80 процента от всички коледни играчки идват от това място.

Този търговски център се намира в град Иу в източната част на Китай. Тук са и складовете на онлайн магазините Temu, Shein и магазина на ТикТок. Според разследване на АРД близо половината от търговците в Иу работят с Temu.

Най-евтините стоки на света се продават в Иу

"Иу е като голям търговски център, може да откриеш всякакви продукти тук и то по-евтино от всякъде другаде. Това е най-важното за нас", обяснява 26-годишният У, който работи с Temu от август. Той изпраща на платформата основно шапки и шалове и печели около 2500 евро месечно, пише АРД.

Денят му изглежда така: Първо търси подходящи продукти, които смята, че ще се продават добре в Temu. Това става или на пазара на едро, или в онлайн сайтове, където фабриките предлагат директно продуктите си. След това ги купува, опакова и изпраща в Temu.

"Преди трябваше да правим всичко сами. Трябваше да се свързваме с международни логистични компании и сами да продаваме стоките директно в чужбина." Сега всичко е много по-лесно, казва той, защото Temu върши цялата работа вместо него. "Temu разполага със складове в Гуанджоу в южната част на Китай. Ние изпращаме стоките си там, а след това Temu се грижи за всичко останало и ги изпраща в различни страни", разказва търговецът пред АРД.

Опаковане на пратки по цяла нощ

29-годишният Уан Чихен също си докарва допълнително пари от Temu. От май месец досега е спечелил около 13 000 евро, като в същото време продължава да работи на пълен работен ден в офис. След работа той опакова пратки в дома си, разказва Чихен пред АРД. Когато му остава време - спи. Когато започнал, в дома му имало толкова много пратки за опаковане, че едва се предвижвал между стаите.

Хазяинът му обаче не бил съгласен апартаментът да е пълен с пакети и изгонил Чихен, който сега е наел нов едностаен апартамент, който отново е пълен с пратки на Temu. От компанията обаче имат високи изисквания за това какви точно са продуктите и ако не отговарят на тях, ги връщат.

Налагат се дори наказания, ако клиентите се оплакват от дефекти. Ма Чао, който продава коледна украса през платформата на Temu, казва, че глобите, които фирмата налага за оплакване от клиент, са пет пъти по-високи от самата му цена. "Ако продуктът струва 6 евро, ще трябва да платим 30", обяснява търговецът пред АРД.

Най-важно е да е бързо

В договорите, които търговците подписват с компанията, която е собственик на Temu - Pinduoduo, има описано правото им да налагат глоби и те да определят размера им, ако търговците нарушават договора, установява разследването на АРД.

Най-важното за работещите с Temu е да са бързи. Това обясни служителка на компанията на онлайн търговски панаир в Иу. Важни са усърдната работа и иновациите, както и функционалността на веригата за доставки, обяснява служителката. Temu пък обясняват ниските си цени с факта, че функционират чрез директни продажби - няма посредници между изпращането от Китай и получаването в Европа.

В самия Китай платформата осигурява стоки не само от посредници, но и от много различни фабрики и директни производители в Китай. Това е още по-евтино.

Разпределение на труда

Чиен Лонгуей е производител на надуваеми матраци, пояси и други. Той има свой магазин на пазара в Иу, но продава стоките си на Temu директно от фабриката си. Един пояс за плуване струва например едно евро. За Temu това е най-бързата верига за доставки. И най-ниската покупна цена.

Уан Сонгвей, друг собственик на фабрика, казва, че производителите в град Иу са усъвършенствали способността да произвеждат най-евтините стоки. Просто всеки производител се концентрира върху едно нещо. Произвежда се в малки бройки, а процесът е гъвкав - това е силната страна на търговията тук.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com