Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрабанда през Пакистан: как Иран продава петрола си

28 юни 2024, 10:20 часа • 3405 прочитания

Границата между Иран и Пакистан е дълга около 900 километра и минава през труднодостъпен планински терен. И точно през него ежедневно минават контрабандно всякакви стоки - от шампоани и битова електроника, до долари в брой и огромно количество петрол. По данни на правителството в Исламабад само през 2023 година от Иран в Пакистан е прехвърлен петрол на стойност 900 милиона евро, посочва АРД.

Контрабандата се извършва с пикапи и мотоциклети, които непрекъснато минават през границата, натоварени с пластмасови туби. Мотористите пък просто ги привързват от двете страни на седалките, разказва още германската обществена телевизия.

Пакистан публикува списъци с контрабандисти

Още: Иран: 800 градове и села може да потънат, милиони бягат

Заради наложените на Иран санкции, които са сред най-тежките действащи в света в момента, режимът в Техеран е принуден да търси алтернативни пазари. А в Пакистан той открива идеални условия за нелегална търговия - там високите енергийни цени доведоха до създаването на паралелен пазар за нелегални горива, който според данните на правителството причинява "огромни загуби" от необлагането му с данъци.

В края на април Исламабад публикува списъци с имената на повече от 100 държавни служители, заподозрени, че са замесени в контрабанда на петрол от Иран. Освен това се смята, че в нея участват и собствениците или операторите на над 500 бензиностанции в Пакистан, които също се облагодетелстват от незаконната търговия.

Вътрешното министерство в Ислямабад обяви през септември, че е конфискувало ирански петрол на стойност половин милион евро. Последваха и други подобни акции, като в една от тях бяха задържани нелегални стоки за около 4 милиона евро. Извършени бяха и арести, допълва АРД, като се позовава на пакистански експерт. Борбата на Пакистан срещу контрабандата и черния пазар явно не се води само на хартия, коментира германското издание.

Как борбата с контрабандата се оказва Сизифов труд

Още: Автобусна катастрофа в Пакистан: Най-малко 20 души са загинали

Анализатори обаче предупреждават, че подобни мерки са по-скоро Сизифова задача в Пакистан, където икономическата ситуация е толкова тежка, че много пакистанци са открили в контрабандата начин да припечелват допълнително. Те купуват евтино санкционирания ирански петрол и го пренасят през границата в Пакистан. Според пакистанския анализатор и автор на книги Шакил Ахмад Рамай този петрол може да бъде продаден до два пъти по-скъпо.

Освен това много хора използват контрабандно внесени в страната щатски долари като надеждна валута предвид високата инфлация. Доларите са и основно разплащателно средство на черния пазар, допълва наблюдателят, цитиран от АРД .

Ахмед Гулфраз не разбира защо Пакистан трябва да спазва западните санкции, щом черният пазар процъфтява, тъй като Пакистан официално няма право да купува петрол от Иран. Гулфраз припомня още, че Китай купува петрол от Иран, а съседна Индия внася петрол и газ от Русия, макар тези суровини да попадат под западните санкции. Пакистан е увеличил контрола по границата, а местните търговци на зеленчуци се оплакват от постоянни проверки. Не е изключено борбата с контрабандата да срещне отпор от населението, коментира АРД, защото властите в Пакистан не му предлагат алтернатива.

 

Още: Ебрахим Раиси беше погребан в свещения град Машхад

Източник: Дойче веле

Стана ясно къде ще погребат президента на Иран Ебрахим Раиси

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес