Копърки

13109
Копърки
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Нали си спомняте „копърките”? – Едни таксита. Които се маскираха като едни други таксита, за да привличат клиенти. А след това да рекетират подмамените пътници с фантастични тарифи за километър превоз.

В София „копърките” се подвизаваха най-вече около летището, Централна автогара и други места, където наивните чужденци и неориентираните провинциалисти попадаха в безочливия им капан.

Често емблемите и визията на „копърките” имитираха поразително брандовете на големи таксиметрови фирми. Разбира се, съвсем не случайно, а за да вкарат в заблуждение невнимателните и лековерните… А ако след това някой се опиташе да оспори колосалната сметка за превоз, ставаше страшно! – С нетърпящ възражения тон и дори с нотка на закана му се доказваше, че тарифата е законна, че приликата с други таксита е случайна и че на който не му харесва, може да ползва и градския транспорт. След което в най-общия случай клиентът-клетник биваше изсипван на някоя неизвестна му пресечка. Да се оправя, като има претенции и му се вижда скъпо!

За никого не е тайна, че „копърки” в България има много и различни, но най-вече в бизнеса. Понеже имитацията на бранд в бизнес сферата прави бързи и лесни пари. А пък носителят на марката обикновено е твърде далеч, за да сгащи всички дублиращи го ментета. Сред най-популярните примери за бизнес „копърки” са алкохолът, цигарите и спорните стоки. А също и горивата менте по брандираните бензиностанции. Всички те почти безметежно си битуват под полицейския, политически и правосъден чадър.

Но от време на време „копърки” се появяват и в българската политика, под формата на формации, дублиращи или наподобяващи вече популярно име. Такива случаи наблюдавахме периодично по време на прехода. Например при процеса на разрояването/разгрома на БСДП и БЗНС, за които вече никой не знае в кой точно от клонингите е заровена автентчината идея.

Дублирането и наподобяването на разработен и ефективен политически бранд има една единствена цел – да примами гласоподаватели чрез фалшификация. По правило „фишингът” е насочен към слабо грамотните и не особено просветените избиратели, които съвсем безочливо биват подмамени да пуснат гласа си за „копърката”.

Отличителна черта за идеолозите на този вид изборни мошенгии е лицемерието. Защото те, както и таксиметровите шофьори на „копърки”, винаги много пламенно и убедително обясняват, че всичко е законно. И стават крайно тънкообидни, когато някой оспори поведението им.

Подобен случай имаше на 1 април в Сливен, когато на пресконференция председателят на партия АБВ Румен Петков се раздразни от журналистически въпрос дали явяването на група партии под името „Коалиция за България”, но без БСП, не е първоаприлска шега. Или пък не е някакво закодирано послание към традиционно червените.

Както и можеше да се очаква, лидерът на АБВ започна с лични нападки срещу председателката на БСП Корнелия Нинова, заявявайки: „Госпожа Нинова гледа на „Коалиция за България” като на „Техноимпекс”. Тонът бе толкова категоричен, че никой от присъстващите не успя да се противопостави на това съждение. Румен Петков заяви още, че БСП сама се е отказала от „Коалиция за България”, и то още през 2014 година. И е несериозно Нинова да гледа на името „Коалиция за България” като на своя собственост. „Цинизъм е да се говори, че ти е откраднато нещо, което не е твое”, разви тезата си Румен Петков. Според него всеки от участниците в създадената през 2000-та година коалиция има права върху названието. И няма нищо незаконно и нередно в регистрацията за европейските избори на нова „Коалиция за България”. Но без БСП…

Само че все пак има един проблем. И той е, че названието „Коалиция за България” дълго беше бранд на парламентарната група на БСП. В три парламента подред. Този бранд е утвърден, запаметен и разпознаваем в съзнанието на избирателите. И затова е лицемерно твърдението, че друг може да се явява на избори под същото име.

Апартаментгейт: Смях, тъга и гротеска*

Този път премиерът е точен и откровен. Затова и публиката може лесно да го разбере и дори донякъде да му влезе в положението. "Много ми...

Това издава поведението на „копърката”. Която вегетира и спекулира с влиянието и статута на популярния бранд, за да се промъкне хитричко до топлите политически кьошета.

И е права Нинова, че съвсем неслучайният дублаж издава политически комплекс. Защото - имена на коалиции могат да се измислят много! Но да имаш силата и куража да ги наложиш и защитиш, е съвсем друга бира…

Впрочем, тънките сметчици и изборните фокуси са най-доминантният белег на родния политически живот. (Често се случва уж своите да обслужват някой друг, заигравайки с него в политическите подмоли.)… А причина за амбулатното естество на българската политика е, че тя се прави от хора с манталитета на биташки търговци и таксиметрови шофьори.

На „копърки”!…

Автор: Мариана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com