Край на филма "Недосегаемите"

10665
Край на филма "Недосегаемите"

Българските илюзии, че сме недосегаеми и мисленето, че световните трагедии ще ги гледаме само на безопасно разстояние по телевизията, се удавиха в кръв.

Най-страшното се случи. Терорът стъпи на българска земя. Сега и да се вайкаме, и да сочим властите с пръст защо шестмесечно предупреждение за атентат увисна във въздуха, трагедията се случи и няма как да върнем времето назад. Няма как да изтрием ужаса, страха и да възкресим жертвите от Израел, между които и българин.

Иран се присмя на Израел: Нямаме нищо общо

След като радикалното шиитско движение „Хизбулла” отрече съпричастност с атентата на летище "Сарафово" и сочените за сигур...

България просто никога няма да е същата. Дълги години си мислехме, че сме благословени и защитени от природни катаклизми и човешки трагедии. Уви, не сме. Ние сме част от общия пейзаж. Така поискахме и това си носи последствията. Сега кървавите картини от света са част от рисунака и по нашите географски ширини. И не. Не е случайно. За всичко си има низ от причини. Но те са оплетени и ще се разплитат по високите етажи на властта. Без или с диктовката на външни фактори.

Под високите етажи, на партера, сме всички останали. Гражданите на България. Онези, които сега неминуемо ни е страх. Тези, които сме объркани и все още невярващи, че това се случи. Истина е. Брутална, но истина.

След подобен шок обаче е нужно отрезвяване. Нужно е да променим генерално мисленето си. Да осъзнаем, че искаме или не, трагедии като тази се случват и може да се случат пак. В такива моменти последното, което трябва да правим, е да се самоизяждаме и да търсим вина у всеки. От управляващите, до фирмата превозвач, от съседа с израелски произход, до този, изповядващ исляма. Нужно е да сме единни. Така една нация излиза по-силна от катаклизмите. Трагедиите в бита ни и без това са ни докарали почти до отчаяние, така че не е нужно да се доунищожаваме. Не можем да направим нищо. Нито ще върнем времето назад, нито с нещо ще помогнем това да не се случва. Можем само да опитаме да закрепим обществото си и да подадем ръка на пострадалите. Всяка форма на словесна или физическа агресия е безпредметна и с нищо няма да ни помогне.

Това за нас... Иначе въпросите към властта няма да бъдат спестени и управляващите ще трябва да отговорят:

България работи с чуждестранни спецслужби по атентата в Бургас

Разследването на атентат не е нещо, върху което имаме обширна практика, но това, което знам от докладите, е, че се разследва ефективн...

Колко сериозно бе взето предупреждението преди 6 месеца, когато шефът по сигурността на израелското министерство на транспорта Дани Шенар ни предупреди точно за такъв атентат? Обърна ли някой внимание на молбата му нашите служби да засилят контрола върху автобусите с израелски туристи? Защо тогава премиерът помоли журналистите да не всяват паника, защото това вреди на туризма ни? Какво означава, че това е било рутинно предупреждение и имало още много такива? Защо министър Цветанов твърдеше, че няма абсолютно никакви сигнали, застрашаващи сигурността на България? Какво направи  ГДБОП? Ще поеме ли някой отговорност?

За отговори ще почакаме. Те ще дойдат. Не защото ги искаме всички ние,  а защото ги чака целият свят... 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com