Нека си представим: Живот без Путин, Байдън и Зеленски

17319
Нека си представим: Живот без Путин, Байдън и Зеленски
Снимка: GettyImages

Този текст няма да се спира на ужасяващите бомбардировки, порутените градове, масовите убийства на невинни хора в Украйна; няма да изчислява броя на милионите напуснали родните домове и собствената си страна. Този текст няма да посочва жертвите и от другата страна на барикадата, хилядите млади войници от Русия и почернените забрадки на техните майки.

За всичко това ежедневно, всяка минута медиите ни информират обилно, дори прекалено обилно, често с необяснимо настървение, сякаш са включени в състезание по кръвожадност. Понякога е трудно да се долови каквато и да е емпатия. Мисля си, че покрай тази война някои от нашите медии, някои от нас, започват да стават безчувствени. Поправете ме, ако греша. Впрочем същото важи за подредените на конвейер „специалисти” /как само звучи!/ по темата „Войната в Украйна” пред ненаситните камери, поддръжници на едната или на другата страна.

Този текст е за друго.

Нека си представим живот без Путин, Байдън и Зеленски.  

Първо, живот без Путин. Един силно комплексиран и маниакален мачо, за когото казват, че има и психически отклонения. Това е напълно вероятно, защото дългогодишното стоене във властта е канцерогенно. Този човек е обиден на Запада и държи да докаже имперската мощ на Русия. С цената на всичко. И тъй като в тази страна човешкият живот никога не е имал смисъл, то това важи в неговата глава и за украинците, превърнати във врагове, както и за собствените му войници. Милиони хора си мечтаят този автократичен тиранин да бъде убит или премахнат по някакъв друг начин. Дано, бих казал, ама надали. Просто защото в него е фокусирана цялата власт и всички нейни облаги, от него произтича разпределението на огромните природни богатства и огромната корупция. Което значи, че колкото искат неговата смърт, два пъти повече го пазят.

След това Байдън, същият който имаше участие в разпореждането на бомбардировките над Сърбия. Този сенилен човек, който забравя името на жена си, както и къде се намира, който пада по стълбата от самолета, дали знае точно какво се случва? Или важното за него е да продаде застоялото по складовете американско оръжие и да притисне Русия, за да излъчи демонстрация на американско могъщество? Именно да излъчи, защото иначе тази сила не се усеща, напротив. Ами ако го нямаше този неадекватен ястреб, дали нямаше да е по-спокойно за всички ни?

Президентът на Украйна Зеленски е актьор и продуцент. Такава е неговата кратка визитка до 24 февруари. Сега той е наречен от западната преса "лидер на свободния свят". Други твърдят, че типично за психологическия профил на актьора, е влязъл в роля и дори преиграва. Дълбинните причини за това твърдение са две. Едната е конюнктурна, така е направляван и вдъхновяван от своите сценаристи и режисьори отвъд Океана. Втората причина Карл Густав Юнг обяснява с така наречения "автономен творчески комплекс", който е по-силен от волевите, и психо-физически дадености на личността и често я обсебва, изгребва и подчинява докрай. Има и други причини. Най-разпространената от медиите са патриотизмът и загрижеността на Зеленски към неговия народ. Промъкват се и слухове, че същият не смее да преустанови войната, защото го е страх от неонацистките групировки край него.

На голяма част от украинците не им пука кой е президентът им - допускам това. Те просто не желаят да страдат и колко ясно и човешко е това. И не разбират защо не са спазени Минските споразумения, защо продължават неспирните сражения от 2014 година досега в Донецк. Ако това беше направено, щеше ли тогава Украйна да бъде нападната? Ако Зеленски си беше подал оставката, нямаше ли тогава да бъдат предотвратени ужасяващите разрушения и убийствата на стотици хиляди невинни хора? Дали това не би било по-разумно? Не е ли човешкият живот основна ценност? За обикновените украинци е важно да живеят в мир със северните си съседи, както и обратното. За хората е важно да имат евтин ток, газ, петрол, храна, да отгледат спокойно семействата си, вместо да се превръщат в мишени на одиозния диктатор Путин и неговата армия и полиция. Едва ли за доста от обикновените украинци думата "патриотизъм" означава това, което означава за Зеленски и неговите генерали.

Впрочем така нареченият украински патриотизъм/национализъм е любопитен феномен. Малко назад към историята. Един интересен факт. През 1917 – 1918 година само за няколко месеца в рамките на сегашна Украйна се образуват четири държави и няколко хетманства. Този клетъчно саморазмножаващ се национализъм, съчетан с фанатичното актьорско превъплъщение на Зеленски в ролята на "лидер на свободния свят" и корумпирана администрация са взривоопасната смес, от която сценаристите от другата страна на Океана съчленяват своята противоруска етнобомба. А сметката плащат обикновените украинци, както и отчасти обикновените руснаци. Засега.

Нека си представим живот без Путин, Байдън и Зеленски.  

Това е само началото. Трябва да напрегнем въображението си и да си представим, че тези герои не съществуват, което все някога ще се случи. Трябва да си спомним за мира и нормалността, преди окончателно да сме свикнали с отровната пропаганда от ляво и дясно.

Останалото ще се реши така, както и започна – без нашето бутафорно участие. И дай боже финалът на този филм на ужаса да е час по-скоро.

Зная, ще получа множество упреци в политическа некоректност, както и в обратното. Както зная, че съм прав. Защото от безсмислен шум, преименуване на алеи, шествия и митинги в „подкрепа на…” и други подобни режисирани и лицемерни прояви няма никакъв смисъл. Но това го знаете и вие.

Нека си представим живот без Путин, Байдън и Зеленски

Автор: Калин Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com