Неподчиняващите се граждански Алибегов и Коларов забравиха ли, че безплатен обяд няма?!

10773
Неподчиняващите се граждански Алибегов и Коларов забравиха ли, че безплатен обяд няма?!
Снимка: БГНЕС

"При нас в Благоевград е тежко. Излизат десетки полицаи в петък и събота. Имаше акция този уикенд - НАП, полиция, инспекция по труда, митници, пожарна, общинска полиция. Ходят нощно време по улиците на Благоевград, бият хората и ги арестуват. Има вечерен час според тях и след 23:00 да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23 ч, пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре". Това е основата на официално съобщение на Сдруженията на заведенията (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ), с което обявяват "полицейски терор" и искат дисциплинарно уволнение на директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград, както и "наказания за всички замесени".

Определено в класацията за функционална грамотност България си заслужава последното място. Даже не просто го заслужава, ами заслужава и награда за цялостен принос за дееволюцията. Дали ще е на Дарвин, дали ще е на Фройд, защото няма как без психическа намеса да се стигне до това заветно място – който както иска.

Специално за сдруженията на Ричард Алибегов и Емил Коларов, както и за тях самите – България се намира в извънредна епидемична обстановка заради КОВИД-19, което още не е отменено. Заради тази епидемична обстановка, чиято правна рамка между другото определиха третото управление на Бойко Борисов и 44-тия парламент (припомням го дебело, специално за г-н Алибегов, който ходеше под ръчичка с г-н Борисов, вместо да протестира и да действа с гражданско неподчинение), здравният министър има право чрез нарочни заповеди да въвежда противоепидемични мерки. Действащите мерки от началото на септември включват това заведенията да работят до 23:00 часа и след това да затварят!

Нито по времето на Борисов, нито при предишния служебен кабинет, нито при сегашния видях и чух Алибегов, Коларов или който да е ресторантьор да са завели дело в който и да е съд срещу законовата база! Вместо това те декларират "гражданско неподчинение срещу неефективните и дискриминационни марки за борба с COVID-19" с думите: "Ние сме готови да понесем нашата отговорност, но полицейският произвол срещу български предприемачи и клиенти на заведенията няма да търпим и да приемем!"

Когато си нарушил заповед да затвориш след 23:00, тогава на ред е полицията. Съгласно чл. 85 от Закона за МВР, при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства, като изрично е указано в кои случаи се случва това. Ако браншовите организации на заведенията не схващат, че гражданското им неподчинение не значи неподчинение при полицейско разпореждане, значи трябва да са готови да си понесат и използването на физическа сила и помощни средства!

Който не желае да е така, прави или подкрепя партия, която да влезе в Народното събрание и да промени законите! Другото е демагогия.

В този ред на мисли, членовете на СЗБ и БАЗ гласуват ли и за кого? Че се сещам и други неща – колко пъти обясняваха как има ваксини и не трябва да затварят, защото има, обаче колко от персонала им е ваксиниран и какво правят те, че да поощряват? Като са ваксинирани всички, могат да си работят – с ваксинирани клиенти. В техен интерес е да намерят начини, да обърнат Неволята в своя полза - или може да се оплакват от държавата, която не намира, а може пък и да хванат да я съдят за това. Щом не искат и няма ваксинация, другата опция е ограничителни мерки при растяща зараза - това е цената на свободата да избираш. Няма как да я караме по български – законът е врата у поле и се отнася за другите, но не за мен, защото заради тази болест и балканския ни инат с ваксините надвишената смъртност в края на годината ще я видим в размерите на по-голям град от Гоце Делчев! Има и друга опция - работа в болниците за санитари, а на първа линия с КОВИД даже дават месечна премия по 1000 лева – да заповядат!

А интонацията, тонът и внушението от страна на големите телевизии как има поредна "несправедливост" и пак полицията е виновна, допълнително показват защо като държава сме на тоя хал - последни в Европа по всичко значимо, но най-вече по качество на живот! Дори и полицията не се намесва, когато антиваксъри затварят легитимен ваксинационен пункт - ето такава е държавата! Искам да видя при такава "форма на гражданско неподчинение" в коя европейска държава няма да свистят палки по главите на такива "граждани"?!

п.п. Подсказка за г-н Алибегов и г-н Коларов - чл. 59, ал. 1 от Закона за здравето:

При възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие министърът на здравеопазването може да разпореди:

1. задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, които не са включени в имунизационния календар;

2. задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар;

3. имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар;

4. организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.

Господа, защо в израз на гражданско неподчинение не вземете да осъдите здравния министър Стойчо Кацаров, че не предприема мерки по горния законов текст - или да го питате поне щом може да разпореди задължителна ваксинация срещу коронавирус, защо не го прави, та да работите спокойно? И като не може да Ви обясни, вече да го съдите за пропуснати ползи например?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com