Няма никакво значение кой ще е новият президент

3784
Няма никакво значение кой ще е новият президент
Снимка: БГНЕС

Така наречената "интрига" около номинациите на политическите парти за кандидатите за "Дондуков" 2 през последните дни придобива безсмислени мащаби.

В публичното пространство непрекъснато циркулират хипотези, догадки, слухове и клюки за вота наесен, което меко казано, дразни обществото, поотдъхнало си малко от избори.

Започват политическите срещи на БСП за президентските избори

Председателят на БСП Корнелия Нинова и членове на Изпълнителното бюро на партията ще се срещнат с ръководствата на ПП АБВ и „Движ...

Един президент: един за теб, един за мен

Представители на ГЕРБ циркулират от студио в студио, за да обясняват на журналистите едно и също: няма да съобщят номинацията си за президент по-рано от септември. В Реформаторския блок от толкова сътресения ще се разпаднат, та им трябваше сега да "гледат в различни посоки" и по тази тема. За да не остане съвсем гладна откъм популизъм, аудиторията бе захранена с две имена във вторник, 12.07.2016 г.

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са сред номинираните за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Тази новина пусна зам.-председателят на Народното събрание от РБ Иван Иванов. По-късно същия ден лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски се ядоса на Иванов за прибързаната информация.

Неговата реакция е в унисон със ситуацията с Реформаторите, които не могат да се разберат по принципни въпроси. Доказателство за това бе и изказването на съпредседателя на Блока и вицепремиер Меглена Кунева, която пък обяви, че Движение "България на гражданите" и "Демократи за силна България" имат различни визии относно кандидатурата за президент.

Ако отидем в ляво-център, ще видим как БСП и АБВ си подадоха ръка, за да борят модела ГЕРБ на "Дондуков" 2. Корнелия Нинова се срещна с Георги Първанов, за да си говорят за вота наесен и да се разберат за евентуална обща кандидатура. Вчера, 13.07.2016 г., стана ясно и че БСП няма да подкрепи общ кандидат заедно с ВМРО.

Татяна Дончева: Членовете на БСП искат повече партньорство с Движение 21 от червеното ръководство

Преговорите с БСП започват утре (12 юли), като вероятно ще продължат няколко тура, но може и да приключат веднага с отказ. Резултатът н...

И какво от това?

Темата за смисъла на президентската институция у нас през последните години бе толкова широко обсъждана, че в обществото ни все повече се задават въпросите за нейния смисъл. Ясно е, че като няма друго, вотът през есента е хранителната сламка на политическите партии у нас, които не си правят илюзии да пропуснат възможността за самоцелна власт. От другата страна е огромната част от българския народ, който трудно открива съдържателност в "представителните фунции" на държавния глава.

Няма никакво значение кой ще е новият президент

Последният пример е с избирането на Росен Плевнелиев. Едва ли има човек, на когото не му е ясно, че това бе чисто партиен вот. Ситуацията с новия кандидат за държавен глава ще бъде същата: политическите партии ще мобилизират партийния си електорат, както и приближените си граждански структури, за да направят всичко по силите си.

И толкова! Ето защо е без значение кой ще е новият президент на страната. Неговите представителни функции не носят особени благини за обществото. Напротив: затвърждава се отблъскващото усещане за противно-сладникав и предварително режисиран спектакъл. А това вече всички сме го гледали!

На Цветанов вече официално му е досадно да говори за президентските избори

Защото това е решението на партията – с този аргумент лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпрос защо чак през септ...

Ето защо партиите да се поуспокоят малко с безпринципни слухове и дребнави боричкания. И без това сме в разгара на лятото - ще направят услуга на всички ни, ако отидат да си почиват.

Няма нужда и от кампания за президентския вот. Та нима нещо ново ще видим?!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com