Няма закон - няма проблем

6843
Няма закон - няма проблем
Снимка: БГНЕС

НФСБ ще предложи промени в Закона за здравето, с които да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, т.е да се възстанови частично старият режим на пушене на закрито. Според Валери Симеонов няма нужда един закон да е факт, ако се нарушава, а целта на решението е подкрепа на бизнеса и туристическите обекти, в които хората да могат да си пушат на воля.

Валери Симеонов по принцип рядко ражда адекватни идеи, но тази е една от най-малоумните му.

Нови по-сурови глоби за пушачите в Гърция

Нови по-сурови глоби за пушачите предвижда гръцщото министерство на здравеопазването. От ведомството са поискали от полицията да ожест...

Презумпцията, че щом един закон така и така се нарушава, по-добре той направо да бъде отменен, е толкова налудничава, че е прекалена дори за титаничния ум на Валери Симеонов. Много е показателно, че човек от най-високите етажи на политическия и властови елит, вицепремиер, предлага узаконяване на нарушенията без изобщо да му минава мисъл, че нормалният подход е просто да се вземат мерки нарушенията да спрат и законът да започне да се спазва.

Това явно е прекалено екзотична идея - не как да се направи така, че законът да се съблюдава, а по-добре той да бъде отменен, защото прекалено много хора просто "не ги кефи". По същата логика може да се отмени и Наказателният кодекс, тъй като има много престъпници и щом не се спазва, този кодекс е безсмислен.

Изумително е и виждането на Валери Симеонов, че шумът в дискотеките е крайно вредно явление, но пушенето явно е здравословен навик, който трябва да се насърчава. Очевидно няма ощетяване на бизнеса с идеята туристическите обекти да намаляват музиката в 10 часа вечерта и туристи да бъдат гонени от дискотеките, важно е единствено всеки да може да трови себе си и другите на воля.

В такива моменти изниква вечният въпрос кой позволява всяка глупост на един човек да се превръща в държавна политика. Няма ли здравен министър, здравни власти, изобщо - премиер, които да се обявят в защита на нормалните и неупражняващи насилие над никого хора - непушачите, вместо да защитават терористите с пепелници, чиято най-характерна черта е егоизмът и мързелът да изминат 3 метра, за да пушат навън?

В Русия: Пушиш на балкона - плащаш компенсация на съседите

Върховният съд на Руската федерация разреши на живущи, на които им пречи тютюневият дим, да искат компенсация за нанесени морални щети ...

Има нещо много сбъркано в система, която е готова да подкрепи насилниците, а не жертвите, само за това, че първите са достатъчно нагли и упорити.

Ако Симеонов не знае, не е вярно, че пушенето на обществени места е разрешено в цяла Европа. Има редица страни, които мислят за здравето на гражданите си и не приемат арогантността на пушачите за качество, с което трябва да се съобразява законът.

В тези държави правилата са измислени, за да се спазват, а не да се заобикалят. В тях обаче, от друга страна, няма и явления като Валери Симеонов.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com