Ню Йорк: цените експлодират, кризата удря най-бедните

11153
Ню Йорк: цените експлодират, кризата удря най-бедните
Снимка: iStock/Guliver

Мария Синтрон ръководи кухнята за бедни "The HopeLine" в Южен Бронкс, Ню Йорк. Казва, че осигуряването на плодове и зеленчуци за нуждаещите се винаги е било трудно, но в момента се затрудняват да си набавят дори основни храни с висока трайност като ориз, варива и консерви.

Инфлацията междувременно гони 9 процента – най-високата в Ню Йорк от 40 години насам. Високите цени удрят много тежко тъкмо кухните за бедни. Поскъпналите хранителни стоки увеличават броя на нуждаещите се, тъй като все повече хора не могат да си позволят да пазаруват в магазините. В същото време социалните кухни получават все по-малко продукти, тъй като много дарителски организации също изпитват проблеми. В САЩ сега наведнъж се проявяват последиците от няколко кризи – пандемията, липсата на работна ръка, войната в Украйна и хаосът с доставките.

В Бронкс цари недоимък

Вече над 30 години "The HopeLine" помага на нуждаещи се нюйоркчани от южните квартали да оцелеят. Наричат тези бедни квартали „пустини за храна“: райони, в които е трудно да се намери здравословна и качествена храна, включително плодове и зеленчуци. Малки магазинчета има, но цените там са високи, а големите супермаркети, предлагащи богат асортимент от храни, са голяма рядкост.

Още преди пандемията много хора в Южен Бронкс имаха проблеми да си осигуряват прехраната. Според изследване на United Hospital Fund и на Boston Consulting Group скоро всеки четвърти жител на този квартал ще изпитва големи затруднения.

Веднъж месечно нуждаещите се могат да вземат пакет с храна от "The HopeLine", но само ако предварително са се регистрирали. „След началото на пандемията се записаха нови 3 000 семейства“, казва Мария Синтрон и уточнява, че нейната организация успява да подпомага най-много по 1500 души на месец.

Още по време на пандемията в Ню Йорк възникнаха много нови кухни за бедни, което не е лошо. Но парите от общината, както и средствата, осигурявани от спонсори, сега се разпределят измежду много повече организации, затова не стигат за всички.

Цените растат навсякъде

Мария Ферера идва редовно за пакет с продукти. В хода на пандемията тя е загубила работата си, а цените в супермаркета я тревожат: „Месото и олиото поскъпнаха значително. Вече не мога да набавям необходимите за семейството хранителни продукти, надявам се цените да започнат да падат,“ казва тя.

„Бензинът и наемите поскъпнаха много, също както детските храни и памперсите“, казва Мария Синтрон. Така на хората им остават все по-малко пари за покупката на храна.

Марк Коен, професор от Училището по бизнес към Колумбийския университет в Ню Йорк, очаква цените на хранителните продукти да се задържат на това ниво поне още една година. Той припомня, че правителството предприема агресивни мерки за задържане на цените и оказва натиск върху фирмите от петролната и газова промишленост за увеличаване на добивите. Но докато се усети ефект от тези мерки, американците с най-ниски доходи ще разчитат на социална подкрепа и на кухните за бедни. „Ние всъщност компенсираме слабостите на градската и държавна политика“, казва Мария Синтрон.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com