Омраза, клевети, демонизиране: ЛГБТИ хората като мишена

4197
Омраза, клевети, демонизиране: ЛГБТИ хората като мишена
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от последните случаи е от Великобритания, където благотворителна организация била предложила думата "вагина" да бъде заменена с нещо различно и по-подходящо, за да може по-лесно да се осъществява профилактиката срещу рак при транс мъжете. Това са хора, родени жени, но идентифициращи се като мъже. Не всички от тях обаче се подлагат на операция за смяна на пола, четем в публикация на АРД.

Темата незабавно бе подхваната от социалните медии, но всъщност съобщението е подвеждащо, продължава германското издание. Първо - идеята е още от 2020 година, тоест изобщо не е нова. Освен това става дума за лексика, използвана само от медицинския персонал, който прави прегледи за рак на матката на транс- или небинарни мъже. И никой не настоява за отмяна на думата "вагина" - просто се предлагат нейни алтернативи именно с горната цел.

Още по темата: Убиха известна ЛГБТИ активистка в Атина

Транс хората са мишената

Но както десните среди, така и радикалните феминисти са изключително възмутени - смятат, че предложението е "отвратително" и "враждебно спрямо жените". Така мислят и в "Алтернатива за Германия", ако съдим по изразената позиция по темата от втория човек във фракцията на партията в Бундестага Норберт Клайнвехтер. След това т.нар. алтернативни медии прегръщат темата и я използват за създаването на настроения срещу транс хората.

В момента те са във фокуса на дезинформацията, казва Керстин Тост от името на Съюза на хомосексуалните в Германия - транс хората са обект на ожесточени атаки в международен план, не само в Германия. "Като цяло се наблюдава мобилизация на омразата, клеветите и демонизацията срещу ЛГБТИК-общността."

Куиър хората - опасност за децата?

Видео от един прайд в Ню Йорк също стана вирално това лято. То показва как участниците вървят по улиците и скандират: "Ние сме тук, ние сме куиър, ние сме дошли да вземем децата ви". Това идеално се вписа в наратива на противниците по темата, че тези хора могат да бъдат сексуално агресивни спрямо децата.

Всъщност обаче изобщо не е ясно кой точно скандира този лозунг - защото принципно лайтмотивът на участниците е: "Ние сме тук, ние сме куиър, ние не сме дошли тук да пазаруваме". Гласовете, издигнали първия лозунг, са на хора, които не се виждат във видеото. Въпреки това то доби широка популярност и даде възможност на бившия член на "Алтернатива за Германия" Георг Паздерски да напише в Туитър "Те го казват съвсем открито - те преследват децата ни". Партията като цяло също се възползва и настройва обществото срещу куиър хората, примерно с лозунги като "Долу ръцете от нашите деца!"

Представянето на куиър хората като заплаха за сигурността на децата е широко разпространен дезинформационен наратив, отбелязват шведските изследователи Сесилия Странд и Якоб Свенсон в писмо до Европейския парламент. На тази база - още от 1970-те години - се правят опити да се компрометира сексуалното образование в училищата - чрез представянето на децата като жертви на индоктринация. "Целта на тези кампании е да се създаде несигурност у родителите, децата и педагозите", казва на свой ред Керстин Тост.

Съпротива срещу предполагаема "джендър идеология"

Друг широко разпространен наратив (както посочват от Европейската служба за наблюдение на дигиталните медии EDMO) e уж наложената "диктатура" на куиър философията. Като "доказателства" се привеждат твърденията, че думи като "майка" са забранени. Или пък че например в Германия съществува "хомо- и транслоби", както отбелязва Тост, цитиран от АРД. "Използването на понятието "лоби" манипулира чрез асоциациите за властово влияние, липсваща прозрачност и конспирация. По този начин трябва да се отхвърлят исканията за равно третиране и признание", посочва той.

Свенсон и Странд също пишат в своето писмо, че сред най-разпространените наративи е твърдението за намеса на насочваща негативна "външна сила" - предполагаемата "джендър идеология". Роля играят и религиозните мотиви като възстановяване на "естествения ред" и защита на "естественото семейство".

Още: От 1 юли руски болници започват да лекуват хомосексуалните

Кой разпространява дезинформациите?

Според шведските експерти дезинформациите се разпространяват от комплексна международна мрежа, която включва както семейства, така и противници на абортите, религиозни консерватори, националисти и десноекстремистки групировки. Тост добавя към списъка и фундаментално-религиозните организации, опитващи се да въздействат на хората, които "още не са се позиционирали твърдо срещу приемането на ЛГБТИК хората и са несигурни, т.е. лица, които имат малко или никакви контакти с тази общност".

Същевременно тези дезинформации успяват да обхванат широки среди от обществото и оттам нататък се разпространяват и още повече. Това води до формирането на значителна, враждебна спрямо куиър хората обществена почва, която може да доведе и до престъпления от омраза срещу ЛГБТИК общността.

По тази причина куиър хората започват да изпитват несигурност не само в обществения дискурс, но и в публичното пространство. "Думите могат да се превърнат в дела. Дори само един поглед към някой транссексуален, драг кралица или хомосексуална двойка може да провокира насилие. Ако преди всяка прегръдка или целувка на обществено място тези хора трябва да се оглеждат, това е значително ограничаване на техните свободи", посочва Тост.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com