X
 
 

От безводие към головодие

1846 0
От безводие към головодие
Снимка: БГНЕС
В главата на народонаселението цари воден хаос. Най-коментираният проблем в държавата е водната криза. Има ли я, няма ли я, или тука има, тука нема.

Дълбоки съчувствия към перничани валят отвсякъде, само че те няма да напълнят язовир „Студена“. Чака се, както казват експертите, приливна вълна. Която я я има, я я няма. Можело да дойде в миг, може след десет дни, а може и след месеци. А може въобще да не дойде. В пещерите по Витоша ту има вода за перничани, ту няма.

Чу се напоследък, че и някои населени места около София също ще са на режим. И в Ботевград го били закъсали, само че се разминало засега. От лани се чува само „режим в  Перник, а скоро и в други градове“.

Страх и тревога цари и то не без основание. Първите хора в държавата ни казват по въпроса от какво да не се тревожим и как точно да се тревожим. Докато не знаехме, поне не се тревожехме. Премиерът Бойко Борисов съзря в безводието всемирен заговор срещу ГЕРБ, правителството и целокупната държава. И то не без съдействието на управлението на БСП в пернишко. Борисов обаче смени своята областна управителка Ирена Соколова, неясно (официално) защо, при положение, че немарата по водните съоръжения в пернишко са подарък от управлението на БСП - според публичния завет на ГЕРБ. Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък стовари вината за безводието на ГЕРБ и дори го обърна в целокупна политическа метафора за разпада в държавата. И защо тогава, при такъв политически размах и загриженост, я отрязаха отвсякъде? Първо, главният прокурор Иван Гешев не щя да говори с нея за водната криза, защото работата станала някак политическа. После, дали по същите причини, или защото все пак държавата даде едни допълнителни пари за  Перник, кметът на града Станислав Владимиров (от БСП), отказа да приеме лидерката на собствената си политическа сила.

Но усърдието на скоропостижно встъпилия в длъжност главен прокурор Иван Гешев е впечатляващо. Хайде, приемаме, че не се срещна с Нинова, защото желае да застане над политическите неща. А защо все още не се знае (макар че режимът е вече няколкомесечен) какво е свършила прокуратурата по въпроса за виновните? Гешев наследи случая от Цацаров, който почти в последния си работен ден се автосезира за водната криза в Перник и му я завеща. Може по обвинението за Перник да няма кой знае какъв напредък, но Гешев особено чевръсто се самосезира за бъдеща водна криза в Ботевград. Чел бил сайта Mediapool, впечатлил се и сега ще разследва дали ВЕЦ на бившия кмет на града източва язовир „Бебреш“, както каза настоящият кмет, а някои медии писаха.

Часове преди Специализираната прокуратура да се заеме с Ботевград, директорката на дружеството Напоителни системи Снежина Динева съобщи, че в язовир „Бебреш“ има достатъчно вода и няма опасност от воден режим. Какво ще разследва спецпрокуратурата тогава е въпросът? И как да не се обърка човек, след като същия ден едни съвестни хора от „Стомана Перник“ се оплакаха, че им дават повече вода, отколкото им се полагало? И как да не се запитаме защо чак сега в предприятието (и в неговия собственик) заговори съвестта?

Изобщо, солидарност с бедстващите перничани не липсва. Даже вицове тръгнаха покрай прословутото Йордановденско хоро. Остава смътното съмнение, че ще стане както винаги. Когато язовирите преливат, наводняват и взимат жертви, няма виновни. Когато хората търпят унизителен воден режим, пак няма виновни. Няма осъдени за наводнения, няма да има и за безводие.

Автор: Спасиана Кирилова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...