X
 
 

Отвращаващият номер на българските политици

6490 11
photo of Отвращаващият номер на българските политици
Снимка: БГНЕС
Допреди три дни Австрия беше само пред избори за Европейски парламент. 24 часа по-късно, след като всички научиха какво представлява един от управляващите политици, вече се задаваха и избори за национален парламент. Защото, както каза австрийският президент, „всеки австриец заслужава правителство, в което да има доверие“.

В страната на неограничените възможности

В България подобни самопризнания сме чували много пъти. А и тук скандалите с политици са несравнимо повече. Примерите напоследък: имоти на безценица, спестени данъци, укрити доходи, лични имения под формата на „къщи за гости“. Тук депутат с дребни спестявания и стар опел може за нула време да се превърне в милионер с бизнесимперия, а политик (разпределящ „порциите на властта“) - в собственик на ТЕЦ и пристанище. И то без нито една институция да се впечатли.

В България след подобни разкрития не следва нищо (освен някоя "пречистваща" оставка). Българската политическа система явно е много по-„устойчива“ от австрийската, на българските политици „стабилността“ им е по-скъпа.

Затова и появилите се в нея пукнатини старателно се замазват, като „замазката“ е забъркана основно от лъжи и измислици за отвличане на вниманието и заблуда на публиката. Този номер, разбира се, е отвращаващ. Но заедно с това е и толкова комично плосък, че ако човек намери сили да се дистанцира, може славно да се позабавлява. Особено в предизборни периоди като сегашния.

"Преценка за наличие на предпоставки"

Всички отдавна знаят например, че на премиера най-любими са му магистралите - телевизиите те снимат, можеш на воля да се похвалиш и да се изкажеш по всички въпроси. Но за двайсетина дни два пъти да ходиш да инспектираш една и съща магистрала на едно и също място е доста смешно. А още по-смешно е, че между двете инспекции обещаният срок за завършване на магистралата като по чудо се съкрати с една година.

Президентът пък заяви, че е време да се порови в задграничните и офшорни сметки и имоти на политици. И главният прокурор веднага пое топката - с писмо, разпространено до медиите, поиска от ДАНС, "без забавяне и с максимална конкретика", да му предостави цялата налична информация „за недекларирани сметки, имущество на значителна стойност, притежавано лично или чрез други лица, участие в търговски дружества или офшорни компании, както и недекларирани разходи или инвестиции в чужбина“ на хора, заемащи висши публични длъжности. Информацията била нужна за "извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Дори само последното изречение звучи като виц, но и цялото писмо е голям майтап. Авторите му искат да внушат, че правят нещо, но постигат точно обратния ефект. Защото в нормалните държави такива искания не се разпространяват по медиите, а съответните служби не си колекционират такава информация до поискване. И защото от писмото възникват неудобни въпроси като: ако разполагат с подобни данни, защо досега службите не са ги пратили на прокуратурата; и какво е чакал главният прокурор цели шест години и половина. Иначе, както в много други случаи, без никаква „преценка“ е пределно ясно, че „наличие на предпоставки“ е имало и ще има. Не и обаче „упражняване на правомощията“. Е, може предизборно да извадят някой „сигнал“, но от това няма да последва нищо. Единственият досега известен подобен случай - казусът „Бисеров“ - завърши с оправдателни присъди на три инстанции. Сега засегнатият съди прокуратурата за нанесени вреди и най-вероятно ще я осъди.

Кой ще връща парите

Гръмко започналите проверки за имотите на занижени цени междувременно потънаха в забрава. Което не е странно, като се има предвид, че проверяващи и проверявани са свързани и зависими едни от други. И че проверяващите се проверяват взаимно, след като години наред са си затваряли очите за нарушенията, вместо да ги разкриват (каквато им е работата). Също като при „къщите за гости“. Сега уверяват, че облажилите се ще бъдат наказани и ще връщат парите в специален фонд. От който пък щели да се плащат задаващите се европейски санкции. Но пак се майтапят. Защото такъв фонд изобщо няма. А и се оказа, че методиката за налагане на санкции по източваната европрограма е обявена от съда за нищожна заради драстични разминавания с изискванията на закона - забравили дори да ѝ сложат дата на издаване. Тъй че най-вероятно не само няма да има нови глоби, но и част от старите ще трябва да се връщат на глобените. Милионите на ЕС пък, както винаги, ще ги връщат данъкоплатците.

"Нали за това се борихме - съдебната власт да е независима"

Президентът започна консултации за предстоящия избор на нов главен прокурор, за да се намери отговор на "обществените очаквания за ясни критерии и прозрачни процедури". Пръв бе поканен сегашният главен прокурор, за да каже след това, че консултациите „могат да се изтълкуват като оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет (ВСС)“. И тълкуванието не закъсня: "Не одобрявам, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме - съдебната власт да е независима“, заяви премиерът.

И двамата се шегуват. Защото действителността е съвсем друга. Достатъчно е да припомним само SMS-кореспонденцията на премиера с членове на ВСС, прочутата реплика „Ти си го избра“, както и обстоятелството, че непробиваемото мнозинство във ВСС, без никой да му оказва какъвто и да било натиск, винаги гласува каквото каже главният прокурор. Тъй че - наистина голяма борба падна. И в резултат от нея, каквито и да са „обществените очаквания“, мачът вече е свирен, а новият главен прокурор ще бъде избран (ако още не е) по образ и подобие на стария.

Защо номерът минава

Както се видя, политиците в Австрия също не си поплюват. И те послъгват. Но като ги хванат, измъкване няма. Защо обаче в България номерът на политиците винаги минава, колкото и да е плосък? Защото, първо, институциите, които трябва да въведат ред, не правят нищо, докато не получат нареждане от същите тези политици. И второ, защото по-голямата част от публиката си трае, не ѝ пука или въобще не разбира за какво става дума. Но пък е готова да се хване на всяка глупост, която ѝ подхвърлят. Затова „всеки австриец заслужава правителство, в което да има доверие“. Което не може да се каже за всеки българин.

 

Автор: Ясен Бояджиев, Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Зомбираните ГЕРБерасти, да избираме непрекъснато ТАЗИ ПАСМИНА, КОЯТО ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В ГРОБИЩЕ ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Режимът „Борисов“ по същество е полу-мафиотско, полу феодално управление, базирано на страх, рекет, корупция и беззаконие.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • евразийски номера с нашите евра 6 евразийски номера с нашите евра преди 4 седмици Профил на трол?
  Заради видеозаписа от вила в Ибиса, на който вътрешният министър на Австрия обяснява подробно как руснаците искат да купят голяма медия и да получат значително влияние в страната, онзи ден участващият във видеото министър подаде оставка, а после и цялото правителство. Ако това беше станало в България, щяха да се случат следните неща в 7 стъпки: 1. Тома Биков и Георги Харизанов щяха да обиколят в виж още ›› сички телевизионни студиа на ефирните телевизии, на няколко кабелни, както и разни радио студиа, за да ни обяснят, че първо не е верно и второ - няма нищо незаконно. Да, може би не е редно, но да не би БСП да не са участвали в такива разговори, м? Освен това няма нищо незаконно, а дали е редно или не решават избирателите, те определят морала. Веднага след тях в студията щяха да се появяват разни "общественици", които да ни обясняват колко трябва да сме признателни на Русия и как може изобщо да си мислим, че всичко това може да НЕ е за наше добро. Защото Русия [вкарай произволни русофилски лъжи]... 2. В знак на краен и справедлив гняв Бойко Борисов щеше да поиска да сурово да се разправи с руския посланик, като го... привика в МВнР за обяснение. След това някой зам.-министър щеше да ни обясни, че руският посланик се е заклел в ишиаса на Жан-Клод Юнкер, че руската държава няма представа за какво става дума и най-вероятно се касае за някакви туристи, дошли да разглеждат катедралите в България. Дори щеше да ни покаже паспортите и туристическите им визи. 3. След всичко горепосочено лично Борисов ще нареди в пряко предаване по телевизията да се състави комисия, която след като разследва, да предаде резултатите на прокуратурата. Последната, от своя страна, щеше да е много заета в проверката на терасите, барбекютата и сауните на Пламен Георгиев, и затова щеше да ни обясни, че работи по въпроса, но пази следствена тайна. 4. Вътрешният министър щеше да излезе в отпуск, докато тече проверката дали записът е изобщо автентичен, но ще трябва спешно да се върне на работа, защото в някоя рИмска махала внезапни е започнала някаква битова свада и цялата страна е NASTRAXNALA1!! 1!!1 5. Накрая Борисов щеше да поиска оставката на съответния министър, а след като я получи, да му възложи да организира следващите избори. После щеше да се появи в "Панорама" и през сълзи да ни каже, че само да си довърши мандата (щото вече два пъти не сколасва), и си отива от политиката, за да даде път на младите. 6. На третата седмица ще се появи информация за нов ДОКУМЕНТ, според който децата ще вкарват в затвора всички, които са по-ниски от 1,6 м и са гледали някога Канал 1- Истанбулска стратегическа конвенция за ювенална юстиция. Това ще взриви интернета и Тома Биков, заедно с Георги Харизанов и Джамбазов ще ни обясняват от телевизорите, че в момента има по-важни неща от някакъв си запис, дето не е ясно дали изобщо е истински, освен това всичко е законно. 7. Междувременно всички свински и вече овладяно псевдомедии ПИГ, БЛИК, Труп и прочее парцали щяха да питат кой е направил записа и да ни обяснят (заедно с Прокуратурата) как за всичко това е виновна една извън парламентарна партийка. Ей тая разлика тях ги прави европейци, а нас - евразийци.
 • Борисов дори не е поканен да представи визията си за бъдещето на Европа 6.1 Борисов дори не е поканен да представи визията си за бъдещето на Европа преди 4 седмици Профил на трол?
  България присъства в европейските новини с всички корупционни скандали. В ЕП са поканени 20 лидери на държави членки – малки и големи и източни и западни. Няма дискриминация - има оценка на хората, които ни представляват на европейско ниво. За да се защитят българските интереси правителството ни НЕ прокарва български позиции в Съвета на ЕС. Следващият ЕП ще гласува финансовата рамка на Съюза за виж още ›› 2021-27г., а България НЕефективно инвестира тези финансови потоци - корупционно усвояване - в земеделското стопанство – 80% се разпределят сред 3% от земеделските производители. Това води ниски доходи и обезлюдяване на българските села - разпределянето се определя от България и да НЕ си измиваме ръцете с ЕС като ГЕРБСП и обединените руски патриоти
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Бойко не е педераст но се дупи на началниците с удоволствие. Дето е казал народа ГТЗ ГЛАВА ЗАТРИВА!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Нашата изборна система води до резултатите, които имаме! Несменяеми партийни върхушки, зависими от тях държавни власти, огромни кражби, безотговорност и демагогия за населението! Това е псевдо демокрацията в България! НЕ гласувайте!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? 3 КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? преди 4 седмици Профил на трол?
  Упсььь-ще позная от първия път:...Дойче СЕРЕ...сере...сере...!!!!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мръсният език, цинизмите, невероятната тъпота и безсмислие на коментарите, са особено характерни за българските русофили. Явно нещастниците, привлечени чрез дребни парични подаяния да служат против интересите на България, са от най-долната прослойка в обществото.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? 2 КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? преди 4 седмици Профил на трол?
  Упсььь-ще позная от първия път:...Дойче СЕРЕ...сере...сере...!!!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Партиите в бг са организирани престъпни групи от мафиотски тип....забрана на партиите със закон завинаги....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Свободни избори, парламент и различни партии, които се състезават в изборния процес, като защитават отделни фракции в обществото - това е единственият начин да се гарантира демокрация. Друг начин все още не е измислен. Ти ако знаеш, кажи го. Другото е диктатура, която може да почне с добри намерения, но винаги завършва с концлагери, конфискации и убийства на хора с различно мнение.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...