Отзвукът в чужбина след убийството на българската журналистка

12096
Отзвукът в чужбина след убийството на българската журналистка
Снимка: стопкадър/YouTube

Говорител на германското правителство заяви днес: "Дълбоко сме потресени от новината за бруталното и ужасяващо убийство на българската журналистка Виктория Маринова". С оглед на множеството насилия срещу журналисти правителството в Берлин подчерта нуждата от по-добра защита за свободата на печата като „елементарно гражданско и фундаментално право на всяко демократично общество“. Говорителят призова към бързо и обхватно разследване на престъплението срещу българската журналистка.

Елизабет Мотшман, говорителка по медийно-политическите въпроси на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, заяви, че в някои европейски страни разследващата и критична журналистика очевидно става все по-опасна. Тя каза още: „Бруталното убийство на българската журналистка Виктория Маринова е продължение на една възмутителна тенденция от последните 12 месеца. Според „Репортери без граници“, през 2018 година по света са били убити 70 журналисти и сътрудници на медиите. Всяко убийство на журналист е подло покушение срещу свободата на медиите, а това означава – и срещу свободните, плуралистични общества. Още през юни 2017 г. широката коалиция внесе в Бундестага предложение, с което настоява да бъде създадена позицията „Специален пълномощник на ООН за закрила на журналистите“. Надявам се, че този Специален пълномощник скоро ще започне своята работа.“

МВР обяви гореща телефонна линия за сигнали за убийството на Виктория Маринова

Във връзка с разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе, ОДМВР – Русе обявява телефон за сигнали от гр...

"Дали убийството има връзка с професионалната дейност на Маринова - засега това не е ясно. Както информира преди това АФП, българската полиция не смята това за твърде вероятно. Прокуратурата обаче обяви, че разследва във всички посоки", пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". В своя статия по темата изданието излага известното до момента както за престъплението, така и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване "Детектор".

Престъпление с политически подтекст?

Австрийският "Дер Щандарт" предлага обширна статия на Маркус Бернат, в която се посочва, че българското правителство и повечето големи медии в страната смятат убийството на телевизионната журналистка за обичайно битово престъпление. Австрийската медия все пак смята, че е възможно убийството да има политически подтекст, тъй като последното предаване на Виктория Маринова е било на тема корупция. "С това тя навярно си е спечелила не само приятели", посочва "Дер Щандарт". Изданието пояснява, че гости на предаването са били журналисти, разследващи предполагаеми злоупотреби на европейски пари- става дума за Димитър Стоянов от сайта "Биволь" и колегата му Атила Биро от RISE Project Romania, които са били арестувани докато са искали да документират унищожаване на документи, доказващи случаи на корупция в особено големи размери, с които е била свързана компанията "Джи Пи груп".

Швейцарските "Тагесанцайгер" и "Дер Бунд" отбелязват, че колегите на журналистката от Русе са убедени, че убийството има връзка с работата на Маринова. По повод на т.нар. Джи Пи Гейт изданията пишат следното: "В България между 30% и 40% от средствата на европейските фондове за регионално развитие явно преминават в ръцете на различни консултантски компании в страната, а оттам - чрез сложна мрежа от фирми - се разпределят измежду местните политици. Поради това финансираните от ЕС проекти се изпълняват некачествено, което в случая със строежа на пътища например вече е водило до смъртни случаи", коментират швейцарските издания.

Бивш криминалист: Събирането на ДНК от криминално проявени в България е избирателно

Някъде от началото на новото хилядолетие се запълва Националната база данни с ДНК на криминално проявени. Тя обаче не е много голяма, и...

От Европейската федерация на журналистите също публикуваха съобщение в Туитър, в което посочват, че последният материал на Маринова е бил свързан с корупцията в държавата. Германският вестник "Меркур" подчертава, че убийството е станало непосредствено след като журналистката е започнала да води ново предаване с разследващ характер.

България - последна в ЕС

Германската обществено-правна телевизия ARD, телевизия N-ТV, както и редица други немскоезични медии припомнят, че в класацията за свободата на печата на "Репортери без граници" България се намира на 111 място в света и на последно място в ЕС. "Шпигел онлайн" допълва, че в България е често разпространено и насилието срещу жени.

Директорът на "Репортери без граници" Кристиан Мир отблязва в Туитър, че убийството на Маринова е третото убийство на журналисти в ЕС само в рамките на една година. Съобщение в Туитър публикува и председателят на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Той написа, че е шокиран от бруталното убийство в България и че настоява за спешно и задълбочено разследване от страна на българските власти.

Криминалист: Вероятно убийството на Виктория Маринова не е планирано

Най-вероятно убийството на Виктория е инцидентно, а не планирано. Това смята криминалистът Ботьо Ботев. "Тук се касае до действия инци...

Автор: Бистра Узунова за "Дойче веле"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com