Пенсионерите си знаят кого да псуват!

81251
Пенсионерите си знаят кого да псуват!
Снимка: БГНЕС

Говорилнята в парламента отново се събра, а една от дрънканиците със сигурност отново ще е пенсионната реформа. Преди депутатите отново да я подпочнат, нека си припомним забравени неща, без тях истината ще е само наполовина!

Пръв захапа пенсионерите Иван Костов, сякаш те бяха най-големите му врагове! На него лично, а и на пенсионната реформа, в които с цялата си душа се кълнеше! Годината бе 2000. Тогавашните реформатори около Костов, точно като сегашните реформатори около Радан Кънев, тръбяха, че пенсионната реформа е майката на всичките реформи, и че без пенсионна реформа е все едно, че отиваш на гости без да знаеш адреса! И решиха костовистите тогава, че за да "живне бизнесът" (думите са на Иван Костов!), осигуровките за пенсия да се плащат върху... 100 лева, независимо, че месечните възнаграждения на българина по това време вече бяха двойно, тройно, че и четворно, и петорно, по-високи! Така в година 2000 (сл. Хр.) правителството на Иван Костов със свое конкретно решение узакони голямата измама на държавата с осигуровките - наетият получава, например, 500 лв. месечно възнаграждение, ала работодателят го осигурява за пенсия върху 100 лева месечно възнаграждение! Пет пъти по-малко и абсолютно законно, с което - също законно - ощетява републиканския бюджет - също с толкова! С министерско постановление правителството на Иван Костов фактически узакони "черна каса" във всяка частна българска фирма, давайки й право - всъщност съветвайки частника - по какъв начин законно!!! да мами държавата. Обявявайки сто лева месечна заплата на наетия, работодателят му внася в НОИ осигуровка върху тези сто лева, а по втора, друга ведомост му "доплаща" разликата от сто до, примерно, 500 лева, което е реалната сума. Тя, обаче, често и при доста професии - в продължение на годините - достига до 1000, а и отгоре! Уговорката под линия беше, че измамата ще действа временно, но вече 15 години, "одържавената" далавера си действа! Безнаказано, безотказно и въпреки няколкото правителства, които наследиха Иван Костов на "Дондуков" №1! В резултат сега НОИ кърши ръце и всеки месец, когато дойде време за изплащане на пенсиите, посяга към бюджета, за да запълни празнината - през януари 57% от парите за пенсии бяха изплатени след като бяха прехвърлени в пенсионния фонд от други пера на републиканския бюджет! Както казваше Костов, "за да живне бизнесът!"... И за да не хвърли топа третата възраст!...

Калфин: Пенсионната реформа няма да е готова до март

Пенсионната реформа няма да е готова до края на март въпреки обещанието на управляващите. От петък започват политически консултации, но...

Пенсионерските пари имат още история. "Стара" и добре позната подробност, обществена тайна, на която никой не дава отговор - прокуратурата най-малко! - е, че по времето на Костов и Н.В. Симеон II в държавата България бяха приватизирани материални активи за над 33 милиарда лева, от които в БНБ влязоха - по общо признание, включително и на бившия премиер Костов, едва... 3 милиарда лева! Кой (кои) ги открадна(ха), не казаха, но се разбра по благоденствието им и по цветущото им благосъстояние - само трябва да се огледа човек! И не бихме го дъвкали този горчив факт, ако знаехме, че това бяха активи, построени именно от тези пенсионери, от техните отклонени от Живковците пари; че тези приватизационни пари всъщност трябваше да бъдат стълбът на така наречения Сребърен пенсионен фонд!

Сега новите реформатори, начело с Радан Кънев, Гроздан Караджов, някой си Петър Славов и др., настоящите костовисти второ поколение, се опасяват - с ръка на сърцето, че - видите ли - финансовият министър Влади Горанов щял да открадне парите от частни пенсионни фондове, личните партиди на родените след 1959 г., вливайки ги и омешвайки ги в кюпа с анонимните пари в солидарния пенсионен фонд на НОИ. Доколко разтревожените реформатори-второ поколение имат основания да обвиняват Горанов и мнозинството на Борисов в евентуални бъдещи тежки злоупотреби, времето ще покаже, но не беше ли хиляда пъти по-разумно и резонно вместо да пишат черни сценарии за евентуални присвоявания, хората на Радан Кънев просто да поискат да бъде поправена "грешката" на Костов и някогашните техни бащи-реформатори, като предложат въведеното от тях още през 2000 г. незаконно правило да бъде премахнато и да бъде най-после възстановена справедливостта и законността: осигуровките за пенсия да се изчисляват и внасят от работодателите не според така наречените занижени осигурителни прагове, а на базата на пълното месечно възнаграждение на наетия! Това би бил и най-прекият път към стабилизация на пенсионната система и запълване веднъж завинаги на дефицита в НОИ - нека повторим! - планиран, програмиран и "узаконен" именно от реформатор №:1 в държавата за всички времена Иван Костов! И от неговия социален министър Иван Нейков! Бог да ги поживи и двамата!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com