Помощта за Украйна - защо е незначителна спрямо други войни

5623
Помощта за Украйна - защо е незначителна спрямо други войни
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън обяви по време на визитата си в Киев, че САЩ ще подкрепят Украйна с още оръжия на стойност от 500 милиона долара. Конкретно става дума за артилерийски муниции, за гаубици и противотанкови ракети „Джавелин“. Тези обещани нови доставки са взети предвид в изчисленията на Института за световна икономика в германския град Кил, който е анализирал финансовата стойност на помощта за Украйна.

Колебливостта на европейците бе изненадваща

Защо все повече рускини отиват да раждат в Аржентина

Срещу 3500 щатски долара се получава стандартен пакет услуги при раждане, 7500 долара струва вариант, обещаващ денонощни грижи, а луксо...

“Американците са тези, които дават тон по отношение на скоростта, с която се отпускат помощи за Украйна“, казва икономистът Кристоф Требеш. “Колебливостта на европейците в първата година от войната в Украйна беше изненадващ феномен, особено като се знае, че финансовите ресурси могат бързо да се мобилизират”, коментира Требеш. Той говори на първо време за плащанията на държавите от ЕС в подкрепа на украинския бюджет, който се срина с близо 40 на сто в хода на войната.

Икономистите от института в Кил изчисляват пряката финансова помощ и хуманитарното подпомагане с помощта на данни от публични източници, както и пазарната стойност на оръжията, доставени на Украйна.

С последните си обещания за допълнителна помощ от 37 милиарда евро през декември, САЩ вече изпреварват по този показател ЕС и нейните държави членки, отбелязва Институтът за световна икономика в последния си анализ. Помощта от ЕС се изчислява на 54,9 млрд. евро.

Междувременно на Украйна е предоставена или обещана помощ в размер на 128 млрд. евро. САЩ дават два пъти повече от целия ЕС, следвани от Обединеното кралство и Германия.

Помощта за Украйна – малка част от разходите в подкрепа на собствената икономика

Ходорковски: Войната трябва да приключи още тази година

Западът трябва да увеличи значително доставките на оръжие, включително на самолети. Който доминира във въздуха, ще спечели тази война -...

"Като цяло помощта за Украйна е малка част от това, което правителствата харчат за смекчаване на кризата в техните страни", се казва в анализа. "Само Германия е обявила повече от 250 млрд. евро под формата на субсидии от януари 2022 г. насам, за да смекчи повишаването на цените на енергията за потребителите и предприятията."

Към момента помощта на Германия за Украйна възлиза на 6,15 милиарда евро. В същото време германското правителство е отпуснало 5,65 млрд. евро, за да субсидира цените на бензина за крайните потребители и за намаления на цените на железопътния и градски транспорт. С тези две мерки германското правителство смекчи ценовия шок през миналото лято.

Германия е дала три пъти повече средства за защитата на Кувейт

За първи път изследователите от Института за световна икономика сравняват досегашните разходи в помощ на Украйна с разходи на Запада в други войни. Като дял на тези разходи от БВП Германия е похарчила "три пъти повече за защитата на Кувейт" по време на войната в Персийския залив през 1990-1991 година.

При това Германия не участваше пряко във военната операция "Пустинна буря", с която американската армия освободи нападнатата от Ирак държава. Правителството на САЩ похарчи тогава почти един процент от своя БВП – докато американските разходи за Украйна сега са по-малко от 0,4 процента от техния БВП.

Джорджа Мелони: След няколко години ще се говори за украинско чудо, Италия е с Киев

Италия е с Киев, няма намерение да се колебае, заяви италианският премиер Джорджа Мелони на обща пресконференция с украинския президент...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com